Czym jest kalprotektyna? Interpretacja wyników i normy w badaniu kalprotektyny

Fot: Esben_H / gettyimages.com

Kalprotektyna to białko produkowane podczas procesów zapalnych przez monocyty, granulocyty obojętnochłonne, makrofagi i komórki nabłonka płaskiego. Oznaczenie kalprotektyny jest nieinwazyjne, a materiał do badania stanowi głównie kał. Podwyższone wartości świadczą o stanie zapalnym przewodu pokarmowego.

Kalprotektyna występuje w ziarnistościach i cytoplazmie neutrofili. Stanowi około połowy cytoplazmatycznych białek. Jest to parametr informujący o stanie zapalnym przewodu pokarmowego, który jest wykorzystywany zwłaszcza do oceny aktywności nieswoistego zapalenia jelit, które obejmuje chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Badanie stężenia kalprotektyny w kale nabiera coraz większego znaczenia, bo ogranicza konieczność kolonoskopii.

Czym jest kalprotektyna?

Kalprotektyna to heterodimeryczny dwujednostkowy kompleks białek wiążących wapń lub cynk, należących do rodziny S100: MRP-8 i MRP-14. Jako ludzkie białko leukocytarne L1 została opisana po raz pierwszy w 1980 roku przez zespół badaczy prowadzony przez Fagerholm. Produkowana jest podczas procesów zapalnych przez monocyty, granulocyty obojętnochłonne, makrofagi i komórki nabłonka płaskiego.

Kalprotektyna to specyficzne białko, które nazywa się nawet markerem stanu zapalnego – im jest on wyższy, tym wyższy jest też poziom kalprotektyny. Zalicza się ją do białek ostrej fazy. Ogranicza wzrost i przyleganie patogennych bakterii do komórek śluzówki jelit.

Właściwości bakteriobójcze kalprotektyny wynikają z hamowania zależnych od cynku bakteryjnych metaloproteinaz. Inicjuje też proces migracji neutrofilów do miejsca stanu zapalnego i podnosi ich zdolność do fagocytowania. Brytyjskie wytyczne opracowane przez National Institute for Health and Care Excellence (NICE) z 2015 roku rekomendują pomiar kalprotektyny w kale jako badania różnicującego nieswoiste choroby zapalne jelit z zespołem jelita drażliwego u osób ze świeżym początkiem objawów klinicznych, gdy nie podejrzewa się procesu nowotworowego.

Zobacz film: Czy krew w stolcu lub w moczu oznacza chorobę? Źródło: Bez recepty.

Zalety badania kalprotektyny

Rośnie zainteresowanie nieinwazyjnymi markerami stanu zapalnego, a spośród wielu z nich z endoskopowym stopniem nasilenia stanu zapalnego najlepiej koreluje stężenie kalprotektyny. Badanie kalprotektyny jest nieinwazyjne, nie obciąża pacjenta i nie jest kosztowne (około 150 zł). Materiałem do badania jest głównie kał. Oznaczenie stężenia kalprotektyny to test charakteryzujący się wysoką czułością i swoistością, które wynoszą odpowiednio u dorosłych 93% i 96%, a u dzieci i młodzieży – 92% i 76%. Badanie to nie jest refundowane przez NFZ

Poziom kalprotektyny w próbce pozostaje stały nawet przez 7 dni i nie ulega dziennym wahaniom – wystarczy jedna próbka, aby otrzymać miarodajny wynik. Może być przechowywana lub transportowana bez konieczności zamrażania, co jest niezwykle wygodne i pozwala na zmniejszenie kosztów badania. Wyniki są gotowe w ciągu 2 tygodni.

Badanie kalprotektyny pozwala uniknąć chorym nieprzyjemnej kolonoskopii, która wiąże się z bólem, skrępowaniem i strachem, a niekiedy prowadzi do poważnych powikłań. Dlatego oznaczenie stężenia kalprotektyny cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród pacjentów pediatrycznych. Ponadto nie wymaga specjalnego przygotowania, a badany sam może pobrać próbkę i zanieść ją do laboratorium.

Oznaczenie stężenia kalprotektyny to bardzo dobry sposób monitorowania skuteczność leczenia chorych na nieswoiste choroby zapalne jelit. Niekiedy mimo klinicznej i endoskopowej remisji utrzymuje się subkliniczne zapalenie śluzówki jelita. Normalizacja poziomu kalprotektyny będzie wskazywała na gojenie się śluzówki.

Kalprotektyna – interpretacja wyników

Interpretacją wyników badania kalprotektyny powinien się zająć specjalista, który na podstawie ich oceny określi dalsze postępowanie. Rezultat jest najczęściej wynikiem ilościowym podawanym w mikrogramach na gram stolca (µg/g). Prawidłowy wynik kalprotektyny wynosi poniżej 50 μg/g kału. Z dużym prawdopodobieństwem wyklucza nieswoiste zapalenie jelit i pozwala uniknąć badań inwazyjnych. Należy jednak mieć na uwadze, że stężenie kalprotektyny obniża się po intensywnym leczeniu hormonami kory nadnerczy. Wartości powyżej 150 μg/g informują o znacznym nasileniu stanu zapalnego jelit, co wymaga szybkiego rozszerzenia diagnostyki. Wówczas konieczna jest kolonoskopia, dzięki której można postawić ostateczne rozpoznanie.

O czym świadczy podwyższona kalprotektyna?

U chorych na nieswoiste zapalenie jelit dochodzi do rozszczelnienia bariery jelitowej i nasilonego przenikania leukocytów przez ścianę jelita, co prowadzi do zwiększonego uwalniania kalprotektyny do kału. Stąd też podwyższona kalprotektyna świadczy o nadchodzącym lub przebiegającym zaostrzeniu choroby. Wzrost stężenia markera bardzo często poprzedza początek wystąpienia objawów, dzięki czemu szybka ocena wyników kalprotektyny pozwala na podjęcie prawidłowych decyzji terapeutycznych. Osoby z nieswoistymi zapaleniami jelit mają dużo wyższe stężenie kalprotektyny w stolcu niż osoby zdrowe i chorzy z czynnościowymi chorobami jelit. Kalprotektyna jest również dobrym markerem monitorowania stanu osób po usunięciu polipów jelita grubego.

Podwyższona kalprotektyna, pojawia się także w przypadku nowotworów jelita grubego, aktywnych schorzeń reumatologicznych, ostrego zapalenia trzustki, zapalenia płuc, marskości wątroby i alergii pokarmowych. Ponadto norma kalprotektyny może być przekroczona po znacznym wysiłku fizycznym czy w trakcie przyjmowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Bibliografia:

1. Szachta P., Roszak D., Gałęcka M. i wsp., Nieinwazyjne markery zapalne w przebiegu nieswoistych chorób zapalnych jelit, „Gastroenterologia Polska”, 2009, 16(5), s. 399-401.

2. Olender K., Bergmann K., Odrowąż-Sypniewska G., Kalprotektyna w kale jako marker zapalny w nieswoistych zapaleniach jelit, „Journal of Laboratory Diagnostics”, 2012, 48(4), s. 433-439.

3. Rychlik U., Marszałek A., Palka M., Trębicka A., Zespół jelita wrażliwego i kalprotektyna, „Journal of Laboratory Diagnostics”, 2015, 51(4), s. 327-330.

Data aktualizacji: 25.05.2018,
Opublikowano: 25.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Naukowcy odkryli nowe obiekty w naszych organizmach, nie mieliśmy o nich pojęcia 

W ciele każdego z nas żyją bakterie, wirusy, grzyby, które w różnym stopniu wpływają na nasze funkcjonowanie. Najnowsze badania pokazują, że w ciele człowieka znajdują się jeszcze  - nieznane dotąd - organizmy. Czym są obeliski i do czego są nam potrzebne? 

Czytaj więcej
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Robi to 77 procent matek. Stawiają zdrowie dzieci na pierwszym miejscu. Czy to rozsądne? 

Zdrowie uchodzi za najważniejszą wartość. Mimo to z dbaniem o nie mamy spore problemy. Doskonale pokazuje to badanie przeprowadzone wśród mam. Wynika z niego, że kobiety przedkładają  dziecko i obowiązki domowe nad swoje samopoczucie i kondycję.  

Czytaj więcej
Jakie badania zrobić po przechorowaniu COVID-19? Ten wirus może mieć długofalowe skutki

COVID-19 to znacznie więcej niż infekcja układu oddechowego. Lekarze mówią o chorobie ogólnoukładowej, która może wywoływać bardzo groźne powikłania. Aby je wykluczyć lub potwierdzić i wdrożyć odpowiednie leczenie trzeba się przebadać. Co powinny sprawdzić osoby, które przechorowały COVID-19?   

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Kawa może ochronić twoją wątrobę. Czy jest zdrowa? 

O tym, że kawa jest zdrowa i ma korzystny wpływ na nasze zdrowie badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze analizy tylko to potwierdzają i dowodzą, że regularne picie kawy może uchronić przed problemami z wątrobą. 

Czytaj więcej
W zimie zwiększa się ryzyko zawału serca. Na co powinniśmy uważać? 

Pora roku ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem badaczy zima i niskie temperatury mogą nasilać problemy z układem krążenia. W jaki sposób? Kto powinien szczególnie na siebie uważać? 

Czytaj więcej
Jak nadmierne oglądanie telewizji wpływa na dziecko? Zmienia zachowanie

O tym, że dzieci nie powinny spędzać zbyt dużo czasu przed telewizorem czy innym ekranem badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze badania pokazują, że oglądanie bajek może zaburzać integrację sensoryczną. Co to oznacza w praktyce? 

Czytaj więcej
Odkryto prawdopodobną przyczynę nagłej śmierci łóżeczkowej 

Mimo wielu badań  naukowcy wciąż nie potrafią wskazać przyczyny tzw. nagłej śmierci łóżeczkowej. Jednak najnowsza analiza przeprowadzona przez specjalistów ze Stanów Zjednoczonych może to zmienić. Do jakich wniosków doszli eksperci? 

Czytaj więcej
Mózg kurczy się od palenia papierosów? Najnowsze badania 

Palenie papierosów ma niekorzystny wpływ nie tylko na układ oddechowy czy krążenia. Najnowsze badania pokazują, że nałóg oddziałuje na mózg i sprawia, że narząd staje się coraz mniejszy. Jak to możliwe? 

Czytaj więcej