Czym jest i jak działa biotyna? Gdzie występuje witamina H (nazywana także B7)?

Fot: sektor52 / stock.adobe.com

Wysoki poziom biotyny (witaminy, H, B7) sprawia, że organizm rozwija się prawidłowo, zatrzymuje się proces łysienia, a człowiek jest weselszy i szczęśliwszy. W przypadku niedoboru tej substancji czuje się lęk i apatię, drżenie kończyn i bóle mięśni. Biotyna znajduje się głównie w żółtkach jaj, wątrobie, sardynkach, grzybach i ryżu. Można też ją przyjmować w postaci suplementów diety.

Biotyna pochodzi od słowa „bios”, czyli życie. Witamina H (B7) to substancja, która jest rozpuszczalna w wodzie i jest podstawą do regulowania przemiany materii w organizmie.

Biotyna – co to jest?

Biotyna jest witaminą z grupy B, która jest wytwarzana przez florę bakteryjną. Inne nazwy tej substancji to witamina H lub B7. Jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu skóry i włosów, bierze udział we wspomaganiu przemiany materii. Jest bardzo ważnym składnikiem diety osób cierpiących na cukrzycę. Biotyna jest magazynowa w wątrobie.

Działanie biotyny – obniżenie glukozy, poprawa nastroju, prawidłowy rozwój organizmu, zapobieganie łysieniu

Biotyna bierze udział w przemianie glukozy, tym samym stabilizując jej poziom we krwi. Jej funkcja w procesie glukoneogenezy jest istotna dla diabetyków, ponieważ witamina podana na czczo chorym na cukrzyce typu II powoduje obniżenie glukozy we krwi. Jest swego rodzaju przewoźnikiem dwutlenku węgla w procesach przemiany materii. Dzięki niej aminokwasy, cukry oraz protrombiny (białko odpowiedzialne za krzepnięcie krwi) ulegają syntezie. Witamina H uczestniczy również w przemianie kwasów tłuszczowych oraz w metabolizmie białek. Współdziała z aminokwasami (walina, leucyna, izoleucyna), które mają duże znaczenie w zaopatrywaniu układu nerwowego w energię. Zatem substancja ta wpływa na dobre samopoczucie, witalność oraz wrażliwość na bodźce (zwłaszcza bólowe). Biotyna jest potrzebna w procesie wchłaniania witaminy C. Ma istotne znaczenie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Biotyna transportuje cząsteczki siarki do komórek skóry i włosów, dzięki czemu wpływa na ich stan. Pomaga również w leczeniu trądziku młodzieńczego, bo zapobiega wydzielaniu się łoju z gruczołów skórnych. Witamina H zapobiega siwieniu i łysieniu. Warto dostarczać biotynę do organizmu zwłaszcza w przypadku problemów z wypadającymi włosami, łamliwymi paznokciami oraz nadmiernie łuszczącą się skórą.

Objawy niedoboru biotyny – apatia, lęk, bóle mięśni

Biotyna jest witaminą endogenną, którą organizm sam wytwarza, aczkolwiek przyjmuje się ją również w pokarmie. Niedobór tej witaminy występuje głównie u chorych poddawanych długotrwałej kuracji antybiotykami, ponieważ flora bakteryjna, która wytwarza biotynę, jest uszkodzona przez leki. Brak witaminy H występuje również u osób z uszkodzoną śluzówką jelita, u chorych karmionych sztucznie lub u ludzi, których dieta jest dość uboga. Osoby cierpiące na padaczkę oraz czynnie uprawiające sport również mogą odczuwać skutki zbyt małego stężenia biotyny. Także w podeszłym wieku zwiększa się ryzyko niedoboru witaminy H. U niemowląt natomiast zbyt mało tej substancji skutkuje łojotokowym zapaleniem skóry, co charakteryzuje się łuszczeniem się naskórka na głowie (tak zwana ciemieniucha). Gdy łuszczyca jest efektem niedoboru biotyny, to należy ją suplementować. W przypadku tej choroby szczególnie zaleca się podawanie orzechów włoskich i ziemnych. Biotyna szybko traci swoje wartości, gdy jest poddawana obróbce termicznej, więc nie należy ich prażyć. Głównymi objawami, które sygnalizują niedobór witaminy B7, mogą być:

  • apatia,
  • nadmierna senność,
  • stany lękowe,
  • depresja,
  • rozdrażnienie,
  • zapalenie spojówek,
  • wypadające włosy,

Zobacz także: Domowe sposoby na wypadanie włosów. Jaką kurację zastosować, gdy wypadają włosy?

  • rozdwajające się paznokcie,
  • bóle mięśni,
  • drętwienie kończyn,
  • nadmierne złuszczanie się naskórka.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Główne źródła biotyny w pokarmach – wątroba, żółtko jaj, grzyby, sardynki, orzechy włoskie

Biotyna występuje w niewielkich ilościach w produktach roślinnych i zwierzęcych. Jest ona głównie produkowana i wykorzystywana przez organizm. Jednak w przypadku stosowania kuracji antybiotykowej warto wspomagać się produktami, które zawierają drobne ilości biotyny w celu uniknięcia niedoboru. Badania naukowe nie stwierdziły niepożądanych skutków nadmiaru tej witaminy, więc nie trzeba obawiać się suplementacji. Nie ma konkretnych dawek zalecanych przez lekarzy, jednak jeśli przyjmuje się pomiędzy 30 a 100 µg, to z pewnością wystarczy do prawidłowego działania organizmu. Należy pamiętać, że na przyswajanie biotyny niekorzystnie wpływa przetworzona żywność, alkohol, sulfonamidy oraz awidyna znajdująca się w nieugotowanym białku jajka. Witamina H występuje w różnych pokarmach. Można ją znaleźć między innymi:

  • wątróbka,
  • żółtko jaj,
  • mąka sojowa,
  • orzechy ziemne, włoskie i migdały,
  • sardynki,
  • grzyby,
  • ryż. 
Data aktualizacji: 07.12.2018,
Opublikowano: 25.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej