Czym jest chlorella? Właściwości zdrowotne i zastosowanie algi jako superfood

Fot: skunevski / stock.adobe.com

Chlorella stanowi popularny element superfood. Wykorzystywana jest w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Oprócz tego stosowna jest przez NASA jako jeden z głównych produktów żywnościowych przeznaczonych dla kosmonautów.

Chlorella to popularny obecnie suplement diety. Składa się aż z 50% białka i uważana jest za kompletne źródło aminokwasów. Jest bogata w chlorofil, witaminy i minerały. Produkt ten posiada liczne korzyści zdrowotne. Wzmacnia układ odpornościowy i odtruwa organizm z toksyn. W okresie jesienno-zimowym jest idealnym środkiem w profilaktyce przeciwgrypowej. Wpływa korzystnie na kondycję fizyczną i psychiczną organizmu.

Co to jest chlorella?

Chlorella to alga słodkowodna, jednokomórkowa, o zielonej barwie. Jest to glon z gromady zielenic. Zalicza się go do eukariontów. Najpowszechniej występujący gatunek to chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris). Na potrzeby suplementacji najczęściej produkowana jest Chlorella pyrenoidosa – w specjalnych warunkach można wpłynąć na jej ostateczny skład substancji odżywczych.

Zawiera wysokie stężenie aminokwasów, chlorofilu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, enzymów, kwasów nukleinowych i minerałów (cynk, fosfor, żelazo, jod, kobalt, wapń, magnez, potas). Chlorella jest doskonałym źródłem witaminy B12, B3, B9, C, K i A w formie beta-karotenu. Dzięki niepowtarzalnemu składowi zaliczana jest do żywności o wysokim stopniu skoncentrowania substancji odżywczych. Stanowi istotny składnik w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Poprzez jej regularną suplementację możliwe staje się uzupełnienie niedoborów żelaza, które wynikają z niejedzenia mięsa. Do jadłospisu powinny ją włączyć także osoby na diecie odchudzającej.

Dostępna jest w postaci tabletek, batonów i proszku, który najczęściej przyjmowany jest w formie koktajlu. Chlorella jest bardzo bezpieczna i mogą ją spożywać nawet kobiety ciężarne i karmiące piersią. Suplementuje się ją przez okres 3–6 miesięcy w celu usunięcia toksyn z organizmu. Zaczyna się od mniejszych dawek (około 3 g), stopniowo zwiększając do 5–10 g.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Działanie chlorelli na organizm

Chlorella jest jedną z lepiej przebadanych roślin ze względu na jej wpływ na zdrowie i ma szerokie zastosowanie w wielu dolegliwościach. Jest to suplement diety, który jest powszechnie wykorzystywany w leczeniu otyłości i terapii cukrzycy. Uszczelnia ścianki jelit, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i wzdęciom i oczyszcza jelita. Pobudza działanie układu odpornościowego i produkcję interferonów (białka wytwarzane i uwalniane przez komórki ciała jako odpowiedź na obecność patogenów w organizmie). Wykazano, że alga ta zmniejsza poziom złego cholesterolu, przez co pozytywnie wpływa na poziom ciśnienia tętniczego. Zapewnia równowagę pH organizmu (odkwasza organizm).

Bierze udział w usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii i toksyn (m.in. ołów, pestycydy, kadm, rtęć, arsen). Zalecane jest przyjmowanie chlorelli przez osoby wystawione na długotrwałe zanieczyszczenia środowiska. Usprawnia przepływ krwi w organizmie. Zapewnia dotlenienie i odżywienie komórek, dzięki czemu wspiera wzrost i regenerację tkanek. Wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Zapewnia odświeżenie oddechu. Zwiększa poziom energii organizmu. Wpływa na poprawę koncentracji, pamięci, procesu uczenia się i skupienie.

Chlorella wykorzystywana jest w leczeniu stanów zapalnych trzustki, ropotoku, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, chorób serca, arteriosklerozy, zaćmy, zatruć jelitowych, choroby wrzodowej, zapalenia stawów, alergii i zespołu Epsteina-Barra. Może zapobiec anemii podczas ciąży. Jest idealnym dodatkiem po treningu, który wspiera i przyspiesza regenerację mięśni.

Chlorella stosowana jest w łagodzeniu objawów hepatotoksyczności, czyli polekowego uszkodzenia wątroby. Zmniejsza negatywne konsekwencje nadmiernego spożycia alkoholu. Zalecana jest w procesie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Wspomaga wytwarzanie endorfin, czyli hormonu szczęścia.

Chlorella – kod młodości

Mimo że chlorella to obecnie powszechny składnik superfood, to wpływa ona pozytywnie na kondycję skóry. Nazywana bywa algą młodości. Odmładza organizm. Przyspiesza regenerację uszkodzonego naskórka. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni ciało przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Spowalnia proces starzenia się organizmu. Powinna stanowić nieodłączny składnik diety osób z problemami z cerą, takimi jak trądzik czy egzema.

Chlorella vulgaris extract, czyli wyciąg z chlorelli zwyczajnej, działa nawilżająco i ochronnie. Ponadto rewitalizuje, regeneruje, odżywia, ujędrnia, napina i stymuluje skórę. Redukuje problem zwiotczałej skóry, usuwa cellulit, rozstępy czy zmarszczki. Odwraca skutki procesu fotostarzenia. Zmniejsza cienie i obrzęki pod oczami. Usuwa pęknięte naczynka krwionośne.

Stanowi składnik kosmetyków do cery dojrzałej, tłustej i trądzikowej. Pełni funkcje wygładzające, zmiękczające, przeciwłojotokowe, przeciwzmarszczkowe, antyseptyczne, przeciwzapalne, nawilżające, kojące, ochronne i odżywcze.

Chlorella jest także składnikiem produktów do pielęgnacji włosów. Wykazuje działanie przeciwłupieżowe, wzmacnia cebulki i stymuluje porost włosów.

Zobacz film: Spirulina (alga morska) bomba witaminowo - białkowa. Źródło: Dzień dobry TVN.

Bibliografia:

1. Pliński M., Glony Zatoki Gdańskiej. Cz. 5: Zielenice: klasa Euchlorophyceae, Gdańsk, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 1988.

2. Starmach S., Plankton roślinny wód słodkich : metody badania i klucze do oznaczania gatunków występujących w wodach Europy Środkowej, Warszawa–Kraków, PWN, 1989.

3. Wierzbicka I., CHLORELLA – panaceum na wszystkie choroby?, „FOOD FORUM”, 2016, 2(12), s. 97–102.

4. Mizoguchi T., Takehara I., Masuzawa T., Nutrigenomic studies of effects Chlorella on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease, “Journal of Medicinal Food”, 2008, 11(3), s. 395–404.

5. Merchant R., Andre C., A review of recent clinical trials of the nutritional supplement chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis, “Alternative Therapies in health and medicine”, 2001, 7(3), s. 79–91.

6. Merchant R.E., Phillips T.W., Udani J., Nutritional Supplementation with Chlorella pyrenoidosa Lowers Serum Methylmalonic Acid in Vegans and Vegetarians with a Suspected Vitamin B₁₂ Deficiency, “Journal of Medicinal Food”, 2015,18(12), s. 1357–1362.

Data aktualizacji: 12.04.2018,
Opublikowano: 23.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

wiola 02.10.2018r.

warto zaznaczyć ,że najbardziej wartościowa chlorella to taka co została poddana procesowi rozerwania ściany komórkowej. Inna nie będzie tak wartościowa.

dziękuję 12.12.2017r.

Podejrzewam, że ceny produktów ekologicznych i naturalnych nadal mogą być problemem, jednak warto w siebie inwestować, poczytać etykiety i cieszę się, że czyste produkty goszczą na półkach sklepowych.

Wiesława Dobrzyk Dom Seniora 12.12.2017r.

Ależ owszem wszak Matka Ziemia stworzyła tyle dobrodziejstw - docenić należy bio naturę, dostrzegać kolory, zapachy i czytać artykuły, takie jak powyższe, które rozbudzają świadomość konsumenta, być może zamiast kajzerki sięgniemy następnym razem po bułeczkę z dynią, owsem i siemieniem doceniając smakowe, odmładzające i zdrowotne walory zbóż.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej