Czy powstanie suplement diety, który zahamuje koronawirusa? Trwają badania

solvod GettyImages

Jak zahamować rozwój koronawirusa, który dostał się do organizmu? Naukowcy pracują nad suplementem diety, który ma ograniczać działanie wirusa, wzmacniać siły obronne organizmu i dzięki temu chronić przed ciężkimi skutkami zakażenia Sars-Cov-2.

Suplement ma działać doraźnie, do czasu, aż zostanie opracowana skuteczna szczepionka przeciwko Sars-Cov-2. Suplement, który ma być w 100 proc. naturalny, opracowuje międzynarodowy zespół naukowców, w tym badacze z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności olsztyńskiego oddziału Polskiej Akademii Nauk.

Suplement hamujący koronawirusa

Suplement o działaniu hamującym infekcję SARS-CoV2 ma być w 100 proc. naturalny. W jego składzie znajdziemy spermidynę i eugenol. Są to substancje, które działają dwojako. Po pierwsze mają ograniczać działanie wirusów oraz wzmacniać mechanizm odpornościowy organizmu.

Przeprowadzone badania dowiodły, że eugenol może inaktywować koronawirusa zwierzęcego oraz ograniczyć namnażanie się wirusów w komórkach zainfekowanego pacjenta. Natomiast spermidyna korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Spożycie jej jest powiązane z niższym ciśnieniem krwi. Co więcej spermidyna oddziałuje korzystnie na układ immunologiczny dzięki indukowaniu autofagii, czyli m.in. degradacji uszkodzonych lub niepotrzebnych komórek i białek.

Badania in vitro wykazały, że obecność egzogennej spermidyny zmniejsza rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2. Wyniki te mogą sugerować, że przyjmowanie suplementu na bazie spermidyny i eugenolu może hamować rozwój zakażenia SARS-CoV-2, a także poważne powikłania Covid- 19.

Suplement hamujący infekcję Covid-19. Kiedy trafi na rynek?

Suplement hamujący infekcję Sars-Cov-2 powstaje w ramach projektu SPIN (SPermidin and eugenol INtegrator for contrasting incidence of coronavirus in EU population). W skład międzynarodowego zespołu pod zwierzchnictwem Uniwersytetu w Turynie we Włoszech wchodzą polscy naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności olsztyńskiego oddziału Polskiej Akademii Nauk.

Międzynarodowy projekt obejmuje także warsztaty dla ekspertów, w tym dietetyków, pracowników sektora farmaceutycznego oraz studentów.

Suplement ma być dostępny na europejskim rynku już na początku przyszłego roku.

Zobacz film: Suplementy diety

źródło:x-news

źródło: kpk.gov.pl / Polska Akademia Nauk

Data aktualizacji: 26.08.2020,
Opublikowano: 26.08.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Naukowcy odkryli nowe obiekty w naszych organizmach, nie mieliśmy o nich pojęcia 

W ciele każdego z nas żyją bakterie, wirusy, grzyby, które w różnym stopniu wpływają na nasze funkcjonowanie. Najnowsze badania pokazują, że w ciele człowieka znajdują się jeszcze  - nieznane dotąd - organizmy. Czym są obeliski i do czego są nam potrzebne? 

Czytaj więcej
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Robi to 77 procent matek. Stawiają zdrowie dzieci na pierwszym miejscu. Czy to rozsądne? 

Zdrowie uchodzi za najważniejszą wartość. Mimo to z dbaniem o nie mamy spore problemy. Doskonale pokazuje to badanie przeprowadzone wśród mam. Wynika z niego, że kobiety przedkładają  dziecko i obowiązki domowe nad swoje samopoczucie i kondycję.  

Czytaj więcej
Jakie badania zrobić po przechorowaniu COVID-19? Ten wirus może mieć długofalowe skutki

COVID-19 to znacznie więcej niż infekcja układu oddechowego. Lekarze mówią o chorobie ogólnoukładowej, która może wywoływać bardzo groźne powikłania. Aby je wykluczyć lub potwierdzić i wdrożyć odpowiednie leczenie trzeba się przebadać. Co powinny sprawdzić osoby, które przechorowały COVID-19?   

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Kawa może ochronić twoją wątrobę. Czy jest zdrowa? 

O tym, że kawa jest zdrowa i ma korzystny wpływ na nasze zdrowie badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze analizy tylko to potwierdzają i dowodzą, że regularne picie kawy może uchronić przed problemami z wątrobą. 

Czytaj więcej
W zimie zwiększa się ryzyko zawału serca. Na co powinniśmy uważać? 

Pora roku ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem badaczy zima i niskie temperatury mogą nasilać problemy z układem krążenia. W jaki sposób? Kto powinien szczególnie na siebie uważać? 

Czytaj więcej
Jak nadmierne oglądanie telewizji wpływa na dziecko? Zmienia zachowanie

O tym, że dzieci nie powinny spędzać zbyt dużo czasu przed telewizorem czy innym ekranem badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze badania pokazują, że oglądanie bajek może zaburzać integrację sensoryczną. Co to oznacza w praktyce? 

Czytaj więcej
Odkryto prawdopodobną przyczynę nagłej śmierci łóżeczkowej 

Mimo wielu badań  naukowcy wciąż nie potrafią wskazać przyczyny tzw. nagłej śmierci łóżeczkowej. Jednak najnowsza analiza przeprowadzona przez specjalistów ze Stanów Zjednoczonych może to zmienić. Do jakich wniosków doszli eksperci? 

Czytaj więcej
Mózg kurczy się od palenia papierosów? Najnowsze badania 

Palenie papierosów ma niekorzystny wpływ nie tylko na układ oddechowy czy krążenia. Najnowsze badania pokazują, że nałóg oddziałuje na mózg i sprawia, że narząd staje się coraz mniejszy. Jak to możliwe? 

Czytaj więcej