Czy niski poziom cholesterolu jest niebezpieczny? Sprawdź!

mat. prasowe 

Na pewno wiesz o tym, że wysoki poziom cholesterolu może być szkodliwy dla zdrowia. Co jednak, kiedy jest on za niski? Czy taka sytuacja może w ogóle wystąpić? Jakie mogą być jej konsekwencje dla Twojego zdrowia? Jak zadbać o optymalny poziom tej substancji w organizmie? Wyjaśniamy.

Cholesterol – czym w ogóle jest i za co odpowiada?

Wbrew stereotypowym opiniom, cholesterol nie jest „najgorszym złem świata”. Jest on sterolem, który występuje we wszystkich tkankach zwierzęcych. Jest produkowany przez organizm – aż 80% tego związku wytwarza wątroba i jest niezbędny dla zachowania dobrego zdrowia.

Do kluczowych funkcji cholesterolu warto zaliczyć uczestnictwo w wytwarzaniu:

  • hormonów płciowych,
  • hormonów nadnerczowych,
  • witaminy D3,
  • kwasów żółciowych niezbędnych do utrzymania prawidłowego trawienia.

Jak zatem widzisz, zasadniczo nie należy się go obawiać. Trzeba jednak zwrócić uwagę na postać, do jakiej przekształca się on w wątrobie. Tu łączy się m.in. z białkami, w efekcie czego powstają tzw. lipoproteiny. Są także nazywane frakcjami cholesterolu, a najlepiej znanymi są HDL oraz LDL. To one są określane jako „dobry” i „zły” cholesterol.

Jaki jest prawidłowy poziom cholesterolu?

Dla osoby dorosłej normy cholesterolu prezentują się następująco:

  • cholesterol całkowity < 190 mg/dl,
  • cholesterol LDL < 115 mg/dl,
  • cholesterol HDL > 45 mg/dl u kobiet i 40 mg/dl u mężczyzn,
  • triglicerydy < 150 mg/d[1]

Niepokojące jest w szczególności przekroczenie normy cholesterolu LDL, które podnosi zagrożenie wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych. Jednak przy wskazywaniu norm koncentruje się najczęściej na maksymalnych dopuszczalnych poziomach dla zdrowej osoby. Pomija się jednak progi minimalne. Tymczasem one również istnieją.

Co to znaczy za niski poziom cholesterolu?

Chociaż sytuacje, w których dochodzi do hipolipidemii, a więc zbyt niskiego poziomu cholesterolu, są znacznie rzadsze niż przekroczenie norm w górę, nadal występują. Można o nich mówić wówczas, kiedy:

  • stężenie cholesterolu całkowitego jest mniejsze niż 120 mg/dl lub
  • stężenie frakcji LDL wynosi mniej niż 50 mg/dl[2].

Taki stan również może być źródłem przykrych dolegliwości, a także wskazywać na stan chorobowy.

Skąd się bierze za niski poziom cholesterolu?

Za niski poziom cholesterolu może mieć wiele przyczyn. Te najważniejsze to:

  • przyjmowanie statyn – a więc leków obniżających stężenie cholesterolu we krwi,
  • nadczynność tarczycy,
  • przewlekłe choroby wątroby,
  • nowotwory układu krwiotwórczego,
  • upośledzenie wchłaniania jelitowego,
  • przewlekle występujące stany zapalne[3].

Zbyt niski poziom cholesterolu może być też uwarunkowany genetycznie – to tzw. pierwotna hipolipidemia. Jeżeli jednak spadek LDL czy całkowitego stężenia tego związku pojawił się nagle, konieczne jest przeprowadzenie badań, które pozwolą określić przyczynę. Wykonuje się najczęściej poszerzone badania krwi, czyli morfologię, TSH, ASPAT oraz ALAT.

Jak zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu?

W kontekście poziomu cholesterolu najbardziej niepokojący jest niski poziom tzw. dobrej frakcji, czyli HDL. Jeżeli lipidogram wskaże, że jego stężenie wynosi poniżej 45 mg/dl dla kobiet lub 40 mg/dl dla mężczyzn – warto wprowadzić przede wszystkim zmiany w swoim jadłospisie.

Istotne kwestie to:

• wprowadzenie do diety steroli roślinnych – to substancje, które przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[4]. W efekcie pomaga to utrzymać właściwą równowagę między „złym” a „dobrym” cholesterolem. Znajdziesz je np. w margarynie funkcjonalnej Optima Cardio;

  • sięganie po bogate źródła kwasów Omega-3, czyli np. tłuste ryby morskie czy tłuszcze roślinne oraz orzechy;
  • ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i innych tłustych produktów zwierzęcych, np. masła czy sera żółtego;
  • wyeliminowanie z diety tzw. fast foodów i innej żywności wysoko przetworzonej, w tym np. wyrobów cukierniczych słabej jakości czy słodzonych napojów;
  • spożywanie dużej ilości warzyw, owoców, a także produktów pełnoziarnistych, które stanowią m.in. istotne źródło błonnika pokarmowego.

Pamiętaj również o regularnym wykonywaniu badań podstawowych. Wcześnie wykryte nieprawidłowości w profilu lipidowym pomogą podjąć działania, które zmniejszą ryzyko wystąpienia poważnych chorób.

[1]https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/60580,wysoki-poziom-cholesterolu-kiedy-nalezy-przyjmowac-leki

[2] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/lista/60854,jakie-moga-byc-konsekwencje-niskiego-cholesterolu

[3] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/lista/60854,jakie-moga-byc-konsekwencje-niskiego-cholesterolu

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

Data aktualizacji: 29.08.2022,
Opublikowano: 29.08.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej