Czy istnieje dieta, która chroni przed koronawirusem?
Getty Images
Sprawdź, co powinno znaleźć się na twoim talerzu, by wzmocnić odporność.
Czy istnieje dieta, która mogłaby uchronić nas przed koronawirusem? Na to pytanie próbuje sobie w tej chwili prawdopodobnie odpowiedzieć większość z nas. Jak brzmi więc na nie odpowiedź? Niestety rozczarowująco. Nie ma bowiem żadnego jadłospisu, który w ciągu paru dni zwiększyłby odporność organizmu. Niemniej dietetyk – Mateusz Durbas – sugeruje, że na rozpoczęcie zdrowego odżywiania nigdy nie jest za późno i że zwracanie uwagi na odpowiednią i właściwą zawartość swojego talerza w przyszłości na pewno zaprocentuje.
Jakie produkty zatem warto wprowadzić do swojego menu? Kluczowe są oczywiście świeże warzywa i owoce. Dobrze będzie również zadbać o to by, w naszej codziennej diecie nie zabrakło teraz warzyw cebulowych, czyli cebuli, czosnku, szczypiorku czy pora. Świetnym pomysłem okaże się teraz zjadanie kiszonych produktów. Tego typu jedzenie jest źródłem kwasu mlekowego, który wpływa na wzrost odporności i mikroflorę w przewodzie pokarmowym. Jadłospis bogaty w takie produkty wzmacnia, zapobiega niedoborom i osłabieniu. Warto również zdawać sobie sprawę, że istotna jest porządna dawka snu (dla dorosłego człowieka to minimum 7 godzin dziennie). Wypoczęty organizm z pewnością lepiej zwalczy jakiekolwiek wirusy i bakterie. Podobnie zresztą jak ten, któremu zapewnimy odpowiednią porcję ruchu (w czasie kwarantanny stawiaj na ćwiczenia w domu).
A co z alkoholem? Wbrew powszechnemu przekonaniu, regularne spożywanie procentowych napojów – nawet w niedużych dawkach, skutecznie obniża odporność organizmu.
Źródło: 36,6
Autor:
Joanna Andrzejewska
Data aktualizacji: 24.04.2020,
Opublikowano: 15.03.2020 r.
Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?
Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć?
Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.
W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby?
Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?
Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić?
Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?
Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje?
Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?