Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?

Fot.: Sanny11 / Getty Images

Odpowiedź eksperta: Główna różnica pomiędzy cukrem trzcinowym (brązowym), a buraczanym (białym) jest taka, że pochodzą z dwóch różnych roślin. Proces produkcji również nieco się różni, jednak efektem końcowym jest ten sam produkt – sacharoza. Stanowi ona ponad 99% cukru, a mniej niż 1% (ok. 0,2%) stanowią składniki mineralne. Zanim przejdę do dalszego porównywania to najpierw kilka słów o cukrze buraczanym i trzcinowym.

Cukier buraczany wytwarzany jest z buraków cukrowych i zawiera powyżej 99,8% sacharozy. Najczęściej cukier ten dostępny jest w postaci białej, czyli rafinowanej. Oznacza to, że został przemysłowo oczyszczany. W trakcie jego produkcji oddzielona zostaje melasa, czyli ciemnobrązowy syrop, który zawiera substancje odżywcze. Melasa buraczana jest zwykle wykorzystywana do produkcji paszy dla bydła i w gorzelniach do produkcji alkoholu. Jednak podkreślam, że w sprzedaży jest również cukier buraczany nierafinowany.

Cukier trzcinowy produkowany jest z trzciny cukrowej i najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Oznacza to, że nie jest on poddawany oczyszczaniu, dlatego zawiera nieco więcej składników mineralnych niż biały. W trakcie jego produkcji nie zostaje usunięta melasa (nadaje brązową barwę). Poprzez pominięcie procesu oczyszczenia cukier nierafinowany zawiera między innymi żelazo, magnez, potas, wapń (są to minimalne ilości). Należy jednak pamiętać, że cukier ten w dalszym ciągu jest sacharozą, prawie w czystej postaci.

Pamiętaj, że cukier biały jest rafinowany, a brązowy jest nierafinowany albo zabarwiony karmelem.

Warto także porównać wartość energetyczną obu rodzajów cukru. W 100g cukru rafinowanego jest około 400-405 kcal, natomiast w przypadku nierafinowanego ok. 396 kcal. Różnica jest niewielka, zatem dla osób dbających o linię nie ma znaczenia, jakiego cukru użyją. 

Na pytanie odpowiedziała mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk w Zakładzie Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia. Odpowiedź została skonsultowana z prof. dr hab. Krzysztofem Krygierem, profesorem zwyczajnym, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie technologii żywności, związanym z SGGW w Warszawie.

Kolejne pytania

Jakie produkty mogą zastąpić biały cukier? 

Jakie są negatywne skutki jedzenia zbyt dużej ilości cukru?

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu cukru?

Zobacz także: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?

Data aktualizacji: 28.05.2019,
Opublikowano: 01.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Welbi – wiedza o zdrowiu i narzędzia, by o nie zadbać w jednym miejscu

Czy wiesz, że co trzeci Polak ma zdiagnozowane nadciśnienie tętnicze, co ósmy cierpi na chorobę serca, a już ok. 10% społeczeństwa zmaga się z cukrzycą typu 2? Takie dane przedstawia najnowszy raport "Narodowy Test Zdrowia Polaków" z 2023 roku. Choroby przewlekłe to wyzwanie dzisiejszych czasów, a serwis Welbi.pl to odpowiedź na ten problem – to właśnie tutaj znajdziesz solidną dawkę aktualnej wiedzy o zdrowiu (np. o profilaktyce), a oprócz tego odpowiednie narzędzia, by o nie zadbać: prywatne ubezpieczenie zdrowotne i teleporady u lekarzy specjalistów.

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Jak wydłużyć swoje życie? To nie magia, te sposoby działają

Ludzkość od wieków szuka sposobów na długowieczność. Tymczasem - jak pokazują badania - droga do długiego życia jest znacznie prostsza, niż się wydaje.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Niedosypianie w tygodniu i nadrabianie w weekend - jakie skutki odczuwa twój organizm?

W obecnych czasach wiele osób zaniedbuje sen ze względu na intensywny tryb życia i ciągły pośpiech. Niedosypianie w ciągu tygodnia, a następnie nadrabianie zaległości w weekend stanowi wówczas codzienność. Jednakże, ta praktyka może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. W niniejszym artykule omówimy, jakie skutki dla organizmu może mieć niedostateczna ilość snu w ciągu tygodnia oraz odsypianie w weekend.

Czytaj więcej
Okulary przeciwsłoneczne – z filtrem, polaryzacyjne, korekcyjne

Okulary przeciwsłoneczne pełnią funkcje ochronne, zapobiegając nadmiernemu przepuszczaniu szkodliwych promieni słonecznych do oka. Powinny być wyposażone w specjalny filtr. Okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją są odpowiednie dla kierowców i sportowców. Filtr fotochromowy stosuje się w okularach przeciwsłonecznych korekcyjnych. 

Czytaj więcej
Drogeria internetowa – kosmetyki Holika Holika,czyli lekko i naturalnie

Latem zaczynamy interesować się kosmetykami o lekkiej konsystencji z wyciągami z roślin, o możliwie jak najbardziej naturalnym składzie. Takie właśnie są kosmetyki Holika Holika, marki, której sztandarowym produktem jest wielofunkcyjny żel aloesowy, zawierający ekstrakt z liści aloesu z koreańskiej wyspy Jeju. Dowiedz się, czy kosmetyki Holika Holika przydadzą się w Twojej kosmetyczce latem!

Czytaj więcej
Czym jest psychoterapia?

Coraz więcej osób zastanawia się nad podjęciem psychoterapii i nad tym, czym właściwie jest taka forma pomocy. To zmiana na lepsze. Nie sposób bowiem nie cieszyć się z tego, że coraz więcej osób wychodzi z cienia i zaczyna walczyć ze swoimi problemami psychicznymi. Choć sytuacja nadal jeszcze nie jest idealna, to jednak zmierza ku dobremu. Dlatego warto zdobywać wiedzę na temat psychoterapii. Im więcej wiesz, tym mniej się obawiasz – to dość znane połączenie. Czym jest psychoterapia? Dowiedz się!

Czytaj więcej
Bakteryjne zapalenie gardła – co robić? Leczenie

Bakteryjne zapalenie gardła, określane inaczej jako angina, wywoływane jest przez bakterie z grupy paciorkowców. Infekcja ma nagły i gwałtowny przebieg, a towarzyszące jej objawy wiążą się m.in. z silnym bólem gardła i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Jak rozpoznać bakteryjne zapalenie gardła? W jaki sposób przebiega leczenie? Czy przyjmowanie antybiotyków jest konieczne?

Czytaj więcej