Jak przechorowanie COVID-19 wpływa na układ pokarmowy?
Badacze z Clinical Epidemiology Center w Saint Louis są zdania, że przechorowanie COVID-19 może zaburzyć pracę układu pokarmowego. Specjaliści doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu stanu zdrowia 154 tys. amerykańskich weteranów, którzy przeszli COVID-19 i ponad 5,5 mln pacjentów, którzy nigdy nie mieli styczności z koronawirusem SARS-CoV-2. Zebrane dane pokazały, że ponad 9,5 tys. osób, które chorowały na COVID-19 zmagało się z problemami ze strony układu pokarmowego. Co więcej, prawdopodobieństwo, że będą one miały charakter długotrwały, było u nich o 36 proc. wyższe, niż u osób, które nie zachorowały na COVID-19.
Do najczęściej zgłaszanych powikłań ze strony układu pokarmowego należą choroba refluksowa przełyku, ból brzucha, zaparcia i biegunka. U osób, które przeszły COVID-19 częściej diagnozowano również wrzody żołądka i ostre zapalenie trzustki.
Warto dodać, że badania opublikowane w minionym roku pokazały, że infekcja wywołana przez koronawirusa SARS-CoV-2 zaburza równowagę flory bakteryjnej jelit, co bezpośrednio przekłada się na działanie układu pokarmowego.
Czy przejście COVID-19 może doprowadzić do rozwoju półpaśca?
Autorzy najnowszego badania są zdania, że tak. Przeprowadzona przez naukowców analiza pokazała, że prawdopodobieństwo wystąpienia półpaśca jest o 15 proc. wyższe u osób, które przechorowały COVID-19. Co więcej, w przypadku pacjentów po 50. roku życia, u których infekcja miała ciężki przebieg, wzrasta ono do 21 proc.
Trzeba jednak podkreślić, że wirus VZV aktywuje się w momencie, gdy organizm jest osłabiony. Oznacza to, że nie tyko COVID-19 zwiększa ryzyko wystąpienia półpaśca - sprzyja mu każda infekcja, również zwykłe przeziębienie.
Zobacz wideo: Jak działa układ pokarmowy?
Źródło: Radio Zet/Nature Communications/interia.pl