Czy bakterie jelitowe mogą wpływać na skuteczność chemioterapii?

Getty Images

Amerykańscy naukowcy odkryli, że mikrobiom jelitowy może wpływać na reakcję pacjentów na chemioterapię. To co jemy działa więc nie tylko na nasze zdrowie, ale także na skuteczność różnego rodzaju terapii leczniczych.

Nie od dziś wiadomo, że to co jemy, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Amerykańscy naukowcy zbadali jednak również kwestię tego, jak pokarm działa na skuteczność przyjmowanych leków. Do jakich wniosków doszli?

Przeczytaj też: Chemioterapia paliatywna w chorobach nowotworowych: zasady stosowania, skutki uboczne

Odpowiednia dieta ma wpływ na przyjmowanie chemioterapii

„Po raz pierwszy ustaliliśmy, że zmiana w mikrobiomie lub dodanie pojedynczego aminokwasu do jadłospisu może zmienić nieszkodliwą dawkę leku w wysokotoksyczną. Każda zmiana w jadłospisie może zatem wpływać na to jaka będzie reakcja organizmu na chemioterapię” – mówi prowadząca badania Eyleen O’Rourke.

Warto więc pamiętać, że właściwe odżywianie wpływa na florę bakteryjną naszych jelit. Karmimy więc nie tylko siebie, ale i mikroorganizmy, które znajdują się w naszym układzie pokarmowym. Naukowcy przeprowadzając eksperymenty na zwierzętach doszli do wniosku, że jedzenie może nawet stukrotnie zwiększyć toksyczność przyjmowanych podczas chemioterapii leków. Bardzo złe wyniki pojawiły się, gdy w pożywieniu znalazła się seryna (aminokwas endogenny).

Przeczytaj też: Dieta warzywna - jakie przynosi efekty? Zasady i jadłospis diety warzywnej

Jaka powinna być dieta?

Dobra dieta to zbilansowana dieta. Warto pamiętać - niezależnie od swojego stanu zdrowia - by znalazły się w niej pełnowartościowe posiłki. Należy zadbać również o to, by na talerz trafiały różnorodne pokarmy. Bardzo istotne jest jedzenie dużej ilości warzyw i pełnoziarnistych produktów. Nie zapominaj też o przyjmowaniu przynajmniej 1,5 litra wody dziennie.

Źródło: PAP

Zobacz też film: Czy chemioterapia musi oznaczać utratę włosów?

Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 06.06.2020,
Opublikowano: 06.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej