Badania przeprowadzone przez naukowców z Newcastle University i University of Leeds pokazują, że regularnie przyjmowana aspiryna może zmniejszyć ryzyko wystąpienia dziedzicznego raka jelita grubego. W ocenie badaczy przyjmowanie dwóch tabletek dziennie przez dwa i pół roku zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu nawet o połowę.
Jak aspiryna chroni przed rakiem jelita grubego ?
W badaniu prowadzonym pod kierunkiem prof. John Burna, naukowca współpracującego z Newcastle University i Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust wzięło udział 861 pacjentów z 16 krajów. Wszyscy uczestniczy badania zmagają się z zespołem Lyncha, czyli schorzeniem, które zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju rak jelita grubego nawet o 80 proc. (dla porównaniu w przypadku zdrowych osób to ryzyko wynosi zaledwie 5,5 proc.).
Podczas testów 427 osób przyjmowało 600 mg aspiryny dziennie przez dwa lata, natomiast 434 osoby stosowały placebo. Następnie po trwającej dziesięć lat obserwacji uczestniczy testu przeszli badania. Okazało się, że u pacjentów, którzy przyjmowali aspirynę wystąpiło o 18 mniej przypadków zachorowań na raka jelita, tym samym udało się zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu o 42,6 proc.
Autorzy badania przestrzegają jednak pacjentów z grupy ryzyka przed łykaniem aspiryny bez konsultacji z lekarzem i podkreślają, że aspiryna, tak samo, jak każdy inny lek może wywołać szereg działań niepożądanych, zwłaszcza ze strony układu pokarmowego. Do najczęściej występujących należą m.in. wrzody żołądka czy krwawienie z przewodu pokarmowego.
Zespół prof. Burna planuje rozpocząć kolejne, międzynarodowe badania, które dadzą odpowiedź na pytanie czy podawanie pacjentom mniejszych dawek aspiryny uchroni przed rozwojem raka jelita grubego.
Jak wygląda leczenie raka jelita grubego? Dowiesz się tego z filmu:
Rak jelita grubego - co trzeba o nim wiedzieć?
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów. Szacuje się, że każdego dnia z jego powodu umierają aż 33 osoby. Co przyczynia się do rozwoju tego nowotworu? Poza uwarunkowaniami genetycznymi, kluczowe znaczenie ma styl życia. Lekarze zgodnie podkreślają, że w grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim te osoby, których dieta opiera się na mięsie i produktach przetworzonych, a brakuje w niej warzyw, owoców, produktów z pełnego ziarna bogatych w błonnik pokarmowy.
Rak jelita grubego może rozwijać się latami i bardzo długo nie dawać żadnych objawów. To, co powinno zaniepokoić i skłonić do wizyty u lekarza to zaparcia na zmianę z biegunkami, ból w dolnej części brzucha, zmiana zabarwienia stolca.
Co ciekawe, rak jelita grubego to nowotwór, który odpowiednio wcześnie wykryty daje się całkowicie wyleczyć. Aby wykryć chorobę trzeba wykonać kolonoskopię. Zaleca się, aby osoby po 50. roku życia wykonywały ją raz na dziesięć lat.