Co to jest jałowiec pospolity? Właściwości i zastosowanie jego owoców

Fot: Ramona Kaulitzki / fotolia.com

Jałowiec pospolity jest zawsze zielonym krzewem o aromatycznych owocach. Stanowi niebanalny dodatek do potraw, wzbogacając dania o świeży, leśny posmak. Owoce jałowca mają także działanie łagodzące różne dolegliwości, w tym przeziębienia i cellulit.

Jałowiec pospolity jako przyprawa gości na stołach już od wieków, a jego gałęzie sprawdzają się podczas wędzenia wędlin. Medyczne właściwości tego krzewu również są doceniane od dawna. Warto korzystać z dobrodziejstw, które oferuje.

Jałowiec pospolity – charakterystyka

Iglasty, zimozielony krzew jałowca można najczęściej spotkać na jałowych, piaszczystych, mało żyznych glebach – stąd wzięła się jego nazwa. Rośnie najczęściej w klimacie umiarkowanym oraz na terenach górskich strefy międzyzwrotnikowej. Żywotność krzewu może wynosić nawet do 100 lat. Znanych jest około 70 gatunków tej rośliny, a w Polsce rosną dwa spośród nich.

Kiedy owoce jałowca pospolitego – tzw. szyszkojagody – dojrzeją, charakteryzuje je ciemnofioletowe, niemal czarne zabarwienie, często z niebieskawym nalotem. Dojrzewają przez 2 lata, z czego w pierwszym roku dojrzewania mają kolor zielony, a pod koniec tego roku – lekko fioletowy. Na ciemny, prawie czarny fiolet barwią się w drugim roku. Dlatego też krzew jałowca może mieć na sobie zarówno dwuletnie, dojrzałe owoce, jak i te jednoroczne.

Jagody jałowca zbiera się późną jesienią, a najlepiej po pierwszych przymrozkach. Po zbiorze owoce należy suszyć w temperaturze 40 stopni, bez pośpiechu, należy przy tym uważać, by ich nie przesuszyć. Stopień wysuszenia jagód jałowca można poznać po elastycznej warstwie w momencie ściśnięcia jagody między palcami.

Jałowiec – właściwości

Wysuszone owoce charakteryzuje silny, „leśny” zapach i świeży, słodki, lekko żywiczny posmak. Powinny być przechowywane w papierowej torebce (nigdy w folii), ponieważ mogą spleśnieć. Są bogate w sole mineralne i garbniki. Dzięki temu wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne pomocne w gojeniu ran. Stanowią wsparcie w problemach układu pokarmowego, zwalczając biegunki. Przy nieżycie i wrzodach żołądka lub krwawieniach z dróg pokarmowych pomagają wytworzyć naturalną florę bakteryjną, aby zmniejszyć dokuczliwe objawy.

Produkty z jagód jałowca mają działanie moczopędne, pomagają więc złagodzić stany zapalne dróg moczowych u osób zmagających się z jego dolegliwościami. Ponadto owoce te odkażają i wspomagają wątrobę w wydzielaniu żółci – pomagają przy niewydolności tego narządu. Odpowiednio przetworzony jałowiec może być też stosowany zewnętrznie, np. przy bólach korzonków czy nerwobólach. Roślina ma działanie drażniące na skórę, rozgrzewa ją i powoduje silniejsze ukrwienie. Dlatego maści z wyciągiem z jałowca polecane są przy zapaleniu korzonków i bólach reumatycznych. Warto stosować także olejek jałowcowy lub zażywać od czasu do czasu kąpieli z dodatkiem wywaru z igieł jałowca, aby zmniejszyć dolegliwości.

Jałowiec na przeziębienie?

Odkażające właściwości jagód jałowca pomagają w leczeniu przeziębień. Napar z owoców należy pić dwa razy dziennie, jednorazowo w ilości 200 ml. Masaż klatki piersiowej olejkiem jałowcowym rozgrzewa skórę i ułatwia oddychanie. Pomagają także inhalacje z wykorzystaniem olejku – odtykają nos i zwalczają bakterie.

Jałowiec w walce z cellulitem i na ratunek wątrobie

Ze względu na swoje działanie moczopędne owoce jałowca pomagają oczyścić organizm z toksyn. Przyczyniają się do tego także ich właściwości usprawniające pracę wątroby i poprawiające wydzielanie żółci. Kurację przeciw pomarańczowej skórce wspomagają również masaże z wykorzystaniem olejku jałowca. Rozgrzewa on skórę, poprawiając tym samym krążenie i usuwanie złogów. Jałowiec pomaga też zwalczyć problemy z przepływem żółci oraz nieprzyjemny zapach z ust – w tym celu powinno się żuć jego jagody.

Jałowiec pospolity – przeciwwskazania

Mimo że posiadają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, jagody jałowca stosowane w nadmiarze mogą podrażnić nerki i żołądek – dzienna dawka (do żucia) to maksymalnie 3–4 owoce. Olejek natomiast nie może być nigdy spożywany, a jedynie stosowany zewnętrznie, pomocniczo przy leczniczych masażach. Kobiety w ciąży nie powinny pić naparów z jałowca, podobnie osoby z poważnymi stanami zapalnymi przewodu pokarmowego.

Jałowiec – przepisy

Suszone owoce jałowca można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wegańskiego „smalcu” z fasoli. Dwie niewielkie cebule należy pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z liściem laurowym, majerankiem i kilkoma owocami jałowca, następnie wyjąć dodatki i cebulę przełożyć do miski. Puszkę fasoli trzeba odsączyć z wody, opłukać ziarna i dodać do cebuli wraz z kilkoma wędzonymi śliwkami. Całość należy zblendować na jednolitą masę i doprawić solą oraz czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowana pasta ma niebanalny smak i będzie doskonałym smarowidłem do kanapek – zasmakują w niej także osoby preferujące mięso.

Zobacz film: Zatroszcz się o swoje zdrowie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 26.12.2017,
Opublikowano: 05.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej