Co to jest HMB? Działanie, skutki uboczne, dawkowanie HMB

Fot. milan2099 / Getty Images

HMB to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy hydroksykwasów. Pełni ważną funkcję w procesie dezaktywacji enzymów katabolicznych. Stanowi powszechny składnik suplementów diety polecanych sportowcom, a szczególnie kulturystom, gdyż warunkuje metabolizm odbudowy tkanki mięśniowej.

Kwas 3-hydroksy-3-metylobutanowy (HMB) został odkryty w 1992 roku przez zespół badaczy pod kierunkiem Steve’a Nissena. Naukowcy zauważyli, że zwiększa odporność mięśni na zmęczenie oraz zapewnia szybszy przyrost tkanki mięśniowej. Wykazali też, że suplementacja HMB obniża działanie dehydrogenazy mleczanowej (LDH) i fosfokinazy kreatynowej (CK), czyli markerów prowadzących do uszkodzenia komórek mięśniowych.

Co to jest HMB?

HMB (wzór sumaryczny C5H10O3) to skrótowe określenie dla kwasu 3-hydroksy-3-metylobutanowego, który alternatywnie nazywany jest także kwasem 3-hydroksyizowalerianowym, kwasem β-hydroksyizowalerianowym lub β-hydroksy-β-metylomaślanem. To krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, substancja bioaktywna o działaniu zbliżonym do witamin. HMB opisywane jest jako jasnożółta, lepka ciecz, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie i w innych rozpuszczalnikach, jak eter i etanol, wydzielająca nieprzyjemny zapach.

HMB – występowanie

HMB to metabolit (końcowy produkt przemiany) aminokwasu rozgałęzionego leucyny. Z ogólnej puli leucyny około 5% ulega przekształceniu do HMB, a pozostała część jest utleniana w mitochondriach. Jego endogenna produkcja zachodzi głównie w wątrobie i w mięśniach szkieletowych. Spożywający przeciętną ilość białka, czyli około 0,8 g/kg masy ciała, organizm wytworzy dziennie od 0,25 do 1 g HMB. Związek ten dostarczany jest także z niektórymi produktami spożywczymi, zarówno zwierzęcymi, jak i roślinnymi, choć w niewielkich ilościach. Możliwa jest również jego suplementacja.

HMB – skutki uboczne

Godny podkreślenia jest fakt, że nie wykazano jak dotąd niepożądanego wpływu zażywania HMB. Specjaliści z Międzynarodowego Związku Żywienia Sportowców (z ang. International Society Of Sports Nutrition, ISSN) donoszą, że nawet długotrwałe przyjmowanie HMB jest całkowicie nieszkodliwe dla organizmu.

HMB a katabolizm mięśni

HMB zalicza się do grupy zaawansowanych produktów proteolizy – procesu, który prowadzi do rozkładu białek na peptydy i aminokwasy. Wykazuje dużą zdolność do hamowania aktywności enzymów reakcji katabolizmu. Jest to szczególnie ważne dla osób wykonujących wzmożony wysiłek fizyczny, które pragną zapobiec katabolizmowi mięśni, czyli rozpadowi tkanki mięśniowej. Antykataboliczne działanie HMB wynikać może z potencjalnego oddziaływania na hamowanie rozkładu lub pobudzanie syntezy białek mięśniowych. Jednakże organizm stosunkowo szybko przystosowuje się do nowych obciążeń, w wyniku czego z czasem antykataboliczne właściwości HMB przestają być zauważalne. W związku z tym suplement zaleca się stosować przez 3 pierwsze miesiące trwania treningów. Sportowcy z dłuższym stażem nie uzyskają większych korzyści z suplementacji preparatów zawierających HMB.

Zobaczcie, jak wybrać sport dla siebie i jak zacząć ćwiczyć:

Zobacz film: Motywacja do bycia fit. Źródło: Fit bez męki i udręki

Pozytywne działanie HMB dla sportowców

Oprócz działania antykatabolicznego HMB podnosi zdolność wysiłkową i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku. Wykazuje pozytywny wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej – intensyfikuje jej spalanie i ogólną odporność immunologiczną organizmu. Usprawnia przyswajalność białek, co skutkuje dużym przyrostem masy mięśniowej. Dodatkowo HMB ogranicza dobowe spożycie białka przy zachowaniu podobnych rezultatów, jak podczas diety wysokobiałkowej. Zmniejsza uszkodzenia mięśni i związane z tym dolegliwości bólowe. Suplement diety HMB obniża frakcję tzw. złego cholesterolu (LDL) we krwi. Zmniejsza tym samym ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, w tym zwłaszcza miażdżycy.

HMB jako składnik suplementów diety

Kwas 3-hydroksy-3-metylobutanowy to popularny składnik suplementów dietetycznych stosowanych w sporcie. Dzienne dawkowanie HMB szacowane jest na 3 g. Jak brać HMB? Porcję powinno się podzielić na 2 lub 3 dawki. Nadmiar składnika zostaje wydalony z moczem. Suplementy przybierają najczęściej formę kapsułek, choć dostępne są także w postaci płynu lub żelu. HMB występuje głównie jako monopreparat, choć należy zaznaczyć, że jego skuteczność zwiększa się w połączeniu z kreatyną.

HMB nie tylko dla sportowców

Badacze donoszą o pozytywnych efektach stosowania suplementów z HMB nie tylko w populacji osób aktywnych fizycznie. Uważają je za pomocne w przypadku stanów wzmożonego katabolizmu białek, który pojawia się w przebiegu choroby nowotworowej, dystrofii mięśniowej (zaniku mięśni), sarkopenii (zespołu objawów przejawiającego się utratą masy mięśniowej i obniżeniem funkcji mięśni, w konsekwencji czego dochodzi do pogorszenia sprawności fizycznej) czy nabytego zespołu niedoboru odporności (AIDS). Dodatkowo HMB sprawdza się przy utracie masy mięśniowej towarzyszącej procesowi starzenia się i związanej z ujemnym bilansem energetycznym. Zauważono, że β-hydroksy-β-metylomaślan zmniejsza ryzyko niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych wynikających z działania stresu środowiskowego i oksydacyjnego związanego z nadmierną generacją wolnych rodników tlenowych.

Bibliografia:

1. Hassa R., Mrzigod J., Nowakowski J., Podręczny słownik chemiczny, Videograf II, Katowice, 2004.

2. Lis I., Bogdański P., Karolkiewicz J., Wpływ β-hydroksy-β-metylomaślanu (HMB) na metabolizm białek mięśniowych u osób zdrowych i chorych, „Farmacja Współczesna”, 2014, 7, s. 32–41.

3. Koevering M.V., Nissen S., Oxidation of leucine and alpha-ketoisocaproate to beta-hydroxy-beta-methylbutyrate in vivo, „American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism”, 1992, 262(1), s. E27–E31.

4. Dymkowska-Malesa M., Walczak Z., Suplementacja w sporcie, „Nowiny Lekarskie”, 2011, 80(3), s. 199–204.

Data aktualizacji: 17.07.2019,
Opublikowano: 16.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej