Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Fot. vaaseenaa / Getty Images

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Ciasto marchewkowe fit jest bardzo proste w przygotowaniu, a co najważniejsze – zdrowe i dietetyczne. Można go dekorować śmietankową polewą i ulubionymi owocami. Marchewka, będąca jednym z podstawowych składników ciasta, jest bogatym źródłem karotenu, który zwiększa odporność i ma pozytywny wpływ na pracę narządu wzroku.

Ciasto marchewkowe fit – zdrowa i dietetyczna słodycz

Ciasto marchewkowe fit jest zdrową alternatywą dla wszystkich wielbicieli słodyczy i domowych wypieków. Przygotowuje się je na bazie marchewki i mąki pełnoziarnistej, która zawiera znacznie więcej witamin, minerałów i błonnika pokarmowego niż zwykła mąka pszenna. Ciasto marchewkowe fit doskonale smakuje z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon i gałka muszkatołowa. Dodają one nie tylko unikalnego smaku i aromatu wypiekowi, ale również stymulują procesy przemiany materii i wspomagają odchudzanie. Zamiennikiem cukru w cieście marchewkowym fit jest ksylitol, nazywany inaczej cukrem brzozowym. Ciasto można dosłodzić również miodem. Wierzch marchewkowego wypieku można dekorować domowym kremem przygotowanym na bazie śmietankowego serka twarogowego, który jest znacznie zdrowszy od tradycyjnych lukrów czy polew zakupionych w sklepach. W przypadku gdy ciasto marchewkowe jest za rzadkie, należy dodać więcej mąki, a jeśli zbyt gęste i zbite – odrobinę mleka.

Ciasto marchewkowe fit – właściwości

W całym cieście marchewkowym z polewą przygotowanym według poniższego przepisu znajduje się około: 

kcal 2059
białko 62.9 g
tłuszcz 83.9 g
węglowodany 297 g
błonnik pokarmowy 1.8 g

Jedna porcja ciasta marchewkowego waży około 60 g i dostarcza około 102 kcal. 

Składniki:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej,
  • 4 średnie marchewki,
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub kokosowego,
  • 1 duże jajo,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 łyżek ksylitolu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • przyprawy: szczypta soli, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 4 łyżeczki cynamonu,
  • składniki na polewę: 250 g śmietankowego serka twarogowego, 2 łyżki ksylitolu, 2 łyżki cukru pudru, odrobina soku z cytryny, garść malin lub innych owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180℃ z termoobiegiem.
  2. Do miski wrzuć: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj.
  3. Do drugiej miski dodaj: jajko, mleko, olej roślinny i aromat waniliowy. Wymieszaj. Zetrzyj marchew na tarce. Dodaj ją do miski z płynnymi produktami.
  4. Zawartość obu misek połącz ze sobą. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotowane ciasto wylej na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut.
  6. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj polewę. Zmiksuj: serek twarogowy, ksylitol, cukier puder i sok z cytryny. Przygotowaną masę wstaw do lodówki.
  7. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Po wystygnięciu posmaruj jego wierzch schłodzonym kremem i udekoruj malinami.

Marchew – właściwości odżywcze

Marchew jest warzywem znajdującym szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Poza unikalnym smakiem i intensywną pomarańczową barwą posiada również wysokie wartości odżywcze, dzięki którym wykazuje liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Ponadto marchew jest warzywem o niskiej kaloryczności – w 100 g dostarcza jedynie 40 kcal (średnia marchewka waży około 45 g). Jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego (2,8 g/100 g), który usprawnia procesy trawienne i wspomaga odchudzanie. W składzie marchewki występuje białko (0,93g/100 g), węglowodany (9,58 g/100 g) oraz tłuszcze (0,24 g/100 g). Marchewka dostarcza wielu cennych witamin. Jednym z ważniejszych składników marchewki jest beta-karoten należący do karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych. Związek ten zaliczany jest do przeciwutleniaczy o bardzo korzystnym wpływie na organizm. Marchewka zawiera również: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C, E, K oraz liczne minerały: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk.

Szukasz przepisu na ciasto marchewkowe? Znajdziesz go w filmie poniżej: 

Zobacz film: Ciasto marchewkowe bez cukru - przepis Damiana Kordasa. Źródło: 36,6.

Marchew – właściwości zdrowotne i lecznicze

Marchewka jest źródłem substancji antyoksydacyjnych, które redukują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Te reaktywne formy tlenu odpowiadają za powstawanie wielu schorzeń i przyspieszone starzenie się organizmu. Antyoksydanty zawarte w marchewce wykazują właściwości przeciwnowotworowe, m.in. w stosunku do raka przełyku, krtani, jamy ustnej i pęcherza moczowego. Marchewka dostarcza również cennego błonnika pokarmowego, który odgrywa ważną rolę w prawidłowej pracy układu pokarmowego. Przyczynia się do usprawnienia trawienia, uregulowania rytmu wypróżnień i przyspieszenia metabolizmu. Ponadto błonnik pokarmowy obniża poziom cholesterolu we krwi, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Marchew wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze, z tego powodu w medycynie naturalnej znajduje zastosowanie jako pomocniczy preparat w leczeniu infekcji pasożytniczych. Beta-karoten obecny w dużych ilościach w marchewce i nadający jej intensywnej pomarańczowej barwy ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku oraz kondycję skóry. Wspomaga również odporność i opóźnia procesy starzenia się skóry.

Marchew – czy może pojawić się w każdej diecie?

Marchew ze względu na niską kaloryczność i wysokie wartości odżywcze jest rekomendowana w diecie każdego. Należy jednak pamiętać, że osoby chorujące na cukrzycę lub dążące do redukcji masy ciała powinny spożywać marchew w postaci surowej. Zalecenie to jest spowodowane tym, że surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny wynoszący 30. Oznacza to, że po jej spożyciu dochodzi do stopniowego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Gotowana marchewka ma znacznie wyższy indeks glikemiczny, mogący osiągnąć wartość 90. Produkty o wysokim indeksie prowadzą do gwałtownych skoków poziomu cukru, co jest niewskazane przy cukrzycy i diecie odchudzającej.

Data aktualizacji: 18.11.2022,
Opublikowano: 18.11.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej
Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej

Dynia piżmowa jest warzywem o wielu właściwościach. Zbiera się ją jesienią, a dzięki grubej skórce może leżeć nawet całą zimę. W tym okresie jest świetnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Co zawiera w sobie dynia piżmowa? Jak ją przyrządzić? Zobaczcie przepisy na potrawy z dyni piżmowej.

Czytaj więcej