Chinina – charakterystyka i właściwości. Jakie zastosowanie w medycynie ma ten związek?

Fot. Doctor_J / Getty Images

Chinina jest bardzo popularnym związkiem roślinnym należącym do grupy alkaloidów. Pozyskiwana z kory chinowca, ma właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Wykorzystywano ją także do leczenia malarii. Obecnie jest częstym składnikiem napojów gazowanych.

Napoje z chininą są bardzo lubiane przez konsumentów ze względu na nieco gorzkawy smak, ale wypicie ich znacznej ilości może prowadzić do toksycznych zatruć, a nawet do śmierci. Ponadto przedawkowanie chininy sprzyja powstawaniu ostrej reakcji alergicznej oraz zjawisku cinchonizmu, które manifestuje się różnymi symptomami.

Co to jest chinina?

Chinina jest organicznym związkiem chemicznym pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się ją z kory chinowca – wiecznie zielonego drzewa, które rośnie w Andach. Pod względem chemicznym jest pochodną chinoliny, lecz też alkaloidem o gorzkim smaku, który do biosyntezy potrzebuje aminokwasów. Od innego związku – chinidyny – różni się konfiguracją na atomie węgla, ale zawdzięcza temu swoje właściwości terapeutyczne. Trudno rozpuszcza się w wodzie, łatwo zaś w olejach, alkoholach, glicerynie oraz w kwasach.

Przeciwmalaryczne działanie chininy

W przypadku chininy działanie terapeutyczne jest spowodowane jej zdolnością do porażenia enzymów oksydoredukcyjnych, co skutkuje zahamowaniem czynności życiowych komórek zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych. Efekt ten wykorzystywano do leczenia zakażeń pasożytami z grupy Plasmodium, które określa się mianem zarodźców malarii. Chinina, a w zasadzie jej pochodna – chlorochina, skutecznie ogranicza ich funkcjonowanie poprzez tworzenie kompleksów z DNA tych pasożytów, co stanowi dla nich rodzaj trucizny.

W leczeniu malarii wykorzystywano chininę w XIX wieku, choć istnieją doniesienia także o wcześniejszych okresach. Mimo że miała wiele skutków ubocznych, była jedynym skutecznym lekiem na tę chorobę. Obecnie jest wypierana przez preparaty nowszej generacji o nieco łagodniejszym działaniu, a stosuje się ją głównie w leczeniu zakażenia zarodźcem sierpowatym, który jest oporny na inne leki przeciwmalaryczne, lub u osób, które borykają się z alergią na pochodne tego alkaloidu.

Sama w sobie chinina ma też działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, co jest bardzo przydatne w zwalczaniu malarii, bo jest to jeden z podstawowych symptomów tej choroby. Substancja nie hamuje jednak biosyntezy prostaglandyn, więc nie można jej wykorzystać w terapii stanów zapalnych.

Jak się chronić przed malarią? Objawy i leczenie malarii zostały przedstawione na filmie:

Zobacz film: Jak się chronić przed malarią? Objawy i leczenie malarii. Źródło: 36,6

Jakie jeszcze chinina ma zastosowanie w medycynie?

Zastosowanie zawierających chininę leków nie ogranicza się wyłącznie do działania przeciwmalarycznego. Sam alkaloid i jego pochodne stosuje się także na arytmię. Mało kto wie, ale chinina jest skutecznym lekiem przeciwarytmicznym, który wykorzystuje się częściej niż w leczeniu malarii. Zmniejsza bowiem przewodnictwo w sercu, czego skutkiem jest zahamowanie jego spontanicznych pobudzeń. Poleca się ją chorym z napadowym migotaniem przedsionków.

Popularność chinina zyskuje w leczeniu zaburzeń układu trawienia, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia przyswojenie spożytych pokarmów. Ze względu na działanie przeciwbólowe może być użyta jako wspomagająca terapię gośćca stawowego, w bólach mięśni oraz przy skurczach. Znane jest także jej korzystne działanie na zmiany skórne.

Chinina w kosmetyce i przemyśle spożywczym

Alkaloid wykorzystuje się w kosmetyce, zwłaszcza w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry głowy. Szampony z chininą stymulują cebulki włosów, dzięki czemu rosną one szybciej i są silniejsze. Substancja pobudza także mikrokrążenie, co zapobiega wypadaniu włosów.

W przemyśle spożywczym chininę wykorzystuje się do produkcji napojów gazowanych, określanych mianem toników. Napoje z chininą mają gorzki smak, co lubią niektórzy konsumenci. Nie można jednak spożywać ich w nadmiarze, ponieważ przedawkowanie chininy jest toksyczne, a spożycie jej w dawkach gramowych prowadzi do śmierci.

Skutki uboczne chininy

Wielu medyków odchodzi od stosowania chininy w lecznictwie. Powodem jest cała gama skutków ubocznych, która towarzyszy chorym zażywającym gorzki alkaloid. Należą do nich:

  • spowolnienie akcji serca,
  • mdłości lub wymioty,
  • zaburzenia trawienia spowodowane podrażnieniem śluzówki przewodu pokarmowego,
  • wysypka o podłożu alergicznym,
  • uporczywy świąd skóry,
  • biegunka,
  • znaczne pogorszenie pracy wątroby,
  • upośledzenie widzenia, w tym: oczopląs, porażenie nerwów, a nawet uszkodzenie siatkówki,
  • pogorszenie słuchu,
  • uczucie niepokoju, napięcie nerwowe,
  • zmiana kolorytu skóry,
  • stany zapalne nerwów,
  • bóle i zawroty głowy.

Nie wolno stosować chininy w ciąży. Działanie tego alkaloidu może wywołać niepotrzebne skurcze macicy, których skutkiem może być poronienie na wczesnym etapie ciąży lub poród przed czasem. Szczególną ostrożność w momencie zażywanie tego leku powinny zachować osoby chorujące na padaczkę lub mające rozpoznane problemy ze słuchem lub wzrokiem.

Bibliografia:

1. K. Korzeniewski, Postępy w leczeniu i profilaktyce malarii, „Lekarz Wojskowy” 2013; 91 (3): 330–336.

Opublikowano: 22.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy można przedawkować paracetamol? Jakie są objawy i skutki zatrucia paracetamolem?

Paracetamol jest łatwo dostępnym lekiem wydawanym bez recepty. Ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Znajduje się w wielu powszechnie stosowanych preparatach złożonych, dostępny jest też w formie samodzielnej, dlatego bardzo łatwo go przedawkować.

Czytaj więcej
Farmaceuta: Trzymanie leków w plastikowych opakowaniach to nie najlepszy pomysł

Związki wydzielane przez plastik mogą być niebezpieczne nie tylko w opakowaniach żywności, ale także opakowaniach lekarstw - alarmuje Grzegorz Carowicz, farmaceuta. Specjalista radzi, jak przechowywać leki, by uniknąć ryzyka przedostania się do nich toksycznych substancji. 

Czytaj więcej
Jaka witamina C dla dzieci jest najlepsza?

Organizm dziecka potrzebuje witaminy C, aby prawidłowo się rozwijać i funkcjonować, a także mieć siłę bronić się przed infekcjami. Dlatego warto wiedzieć, w jakich pokarmach i jakiej formie witamina ta jest dostarczana do organizmu oraz kiedy warto ją suplementować.

Czytaj więcej
Antybiotyki dozwolone przy karmieniu piersią. Które są bezpieczne?

Antybiotyki bezpieczne przy karmieniu piersią to przede wszystkim penicyliny. Odpowiednie lekarstwo dobiera lekarz tak, by było ono bezpieczne dla matki i dziecka, a jednocześnie miało właściwe spektrum działania i było skuteczne.

Czytaj więcej
Izotretynoina – wskazania i skutki uboczne stosowania

Izotretynoina to preparat wprowadzony do lecznictwa w pierwszej połowie lat siedemdziesiątych. Jest skuteczna w leczeniu niektórych ciężkich i średniociężkich form trądziku, ale nie jest też lekiem obojętnym dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczna może być w okresie ciąży.

Czytaj więcej
Czy Ketonal jest dostępny bez recepty?

Ketonal to środek przeciwbólowy, który należy do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Bardzo dobrze radzi sobie z dolegliwościami bólowymi o łagodnym i umiarkowanym nasileniu. Można po niego sięgać, gdy pojawia się ból zęba, głowy lub mięśni. Ketonal jest dostępny także w wersji bez recepty. Zobacz, jak go stosować.

Czytaj więcej
Psychobiotyki – jak działają i kiedy się je stosuje?

Psychobiotyki to bakterie probiotyczne, które wykorzystuje się w terapii chorób psychicznych. Przypisuje się im korzystny wpływ na oś mózgowo-jelitową, a dzięki temu na zdrowie psychiczne. Część badań sugeruje, że będzie można wykorzystywać je również w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych.

Czytaj więcej
Metamizol – czym jest i jak działa?

Metamizol jest pochodną pirazolonu. Substancja występuje w postaci krystalicznie białego proszku; działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Po podaniu szybko się wchłania do przewodu pokarmowego i jest metabolizowana w wątrobie. Jednym z przeciwwskazań do jej przyjmowania jest ciąża.

Czytaj więcej
Antybiotyki i witamina C – czy dochodzi do interakcji? Jak bezpiecznie łączyć antybiotyk z suplementem?

Witamina C może obniżać stężenie antybiotyków z grupy aminoglikozydów. Nie jest przeciwwskazana przy stosowaniu innych antybiotyków, jednak należy stosować odpowiednie zasady przyjmowania. Witamina C może wchodzić w interakcje z wieloma związkami.

Czytaj więcej
Grejpfruty wchodzą w interakcje z lekami na nadciśnienie, cholesterol, cukrzycę... Dlaczego? Czym to grozi?

Leki na cholesterol, nadciśnienie czy na cukrzycę to jedne z najczęściej przepisywanych farmaceutyków. U pacjentów leczonych przewlekle odradza się spożywanie grejpfrutów. Dlaczego? Czy wszystkie leki wchodzą w interakcje z grejpfrutami?

Czytaj więcej