Białko G – czym jest? Jakie pełni funkcje? Co to są przekaźniki wtórne?

Fot. RapidEye / Getty Images

Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest właściwe przekaźnictwo sygnałów komórkowych pomiędzy środowiskiem wewnętrznym a zewnętrznym. Uczestniczy w tym właśnie białko G wiążące wtórne przekaźniki, przez co przekazuje sygnały komórkowe.

Białko G to bardzo istotny rodzaj białka, ponieważ pełni w organizmie funkcję przekaźnika pomiędzy środowiskiem wewnętrznym a zewnętrznym. Białko G może mieć działanie pobudzające lub hamujące.

Białka – jakie pełnią funkcje?

Białka to duże cząsteczki zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą tzw. wiązaniami peptydowymi. Występują we wszystkich organizmach żywych. W skład białek wchodzą przede wszystkim: węgiel, tlen, azot, wodór, siarka i fosfor, jak również wiele jonów, typu manganowy, żelazowy itd. Jednak białka rzadko występują jako formy pojedyncze, a częściej jako struktury złożone, czyli zawierające np. białko i cukier lub kilka cząsteczek białek.

W organizmach białko pełni różne funkcje, m.in.:

  • transport różnych cząsteczek lub pierwiastków,
  • magazynowanie,
  • praca mięśni (białka kurczliwe),
  • budulec (jest składnikiem budulcowym tkanek),
  • wspomaganie odporności,
  • regulacja hormonalna,
  • przekaźnik nerwowy.

Czym są białka G?

Białka G odgrywają kluczową rolę w procesach przekaźnictwa sygnałów biologicznych. Białka G sprzężone są w organizmie z odpowiednimi receptorami. Oznacza to, że na białko G działa jakaś cząsteczka, co w konsekwencji prowadzi do szeregu przemian biochemicznych. Jeśli białko G jest związane z guanozynodifosforanem (GDP), białko to jest nieaktywne. Po zadziałaniu pierwotnego sygnału dochodzi do odłączenia się GDP od białka G, a także odłączenia się białka G od receptora, z którym było wcześniej połączone. Ostatecznie białko G rozpada się na dwie części, które przemieszczają się w obrębie błony komórkowej, zmieniając przy tym funkcje innych rodzajów białek (białek strukturalnych) w tej błonie.

Ciało człowieka składa się z białka. Jednak łatwo je zniszczyć, np. pijąc alkohol. Co się wtedy dzieje?

Zobacz film: Ciało człowieka to głównie białko. Co się z nim dzieje, kiedy pijemy alkohol? Źródło: Co nas truje?

Przekaźniki wtórne

Przekaźnikami wtórnymi określa się niewielkie cząsteczki przyłączane do receptorów w różnych komórkach organizmu. Aby określony związek mógł spełniać funkcję wtórnego przekaźnika, musi spełnić dwa kryteria. Przede wszystkim jego stężenie w komórce musi być niskie, ulegać podwyższeniu po pobudzeniu komórki i szybko wracać do pierwotnej wartości. Ponadto reakcja prowadząca do wzrostu tego stężenia musi być kaskadowa. Takie warunki spełniają np. jony wapnia, cykliczny adenozynomonofosforan (cAMP) i cykliczny guanozynomonofosforan (cGMP).

Działanie cAMP obejmuje m.in. wpływ na wydzielanie niektórych hormonów czy transport jonów sodowych i potasowych w komórkach. Cykliczny AMP powstaje w komórkach z adenozynotrifosforanu (ATP) dzięki działaniu cyklazy adenylanowej i jest formą aktywną. Pobudzenie cyklazy adenylanowej ma miejsce dzięki pobudzającemu białku G. Możliwe jest również działanie blokujące innego typu białka G, które wpływa hamująco na cyklazę adenylanową.

Działanie przekaźników wtórnych obejmuje przede wszystkim zmiany metaboliczne w komórce. W efekcie wzrasta ilość szczelin synaptycznych (struktur nerwowych) biorących udział w sygnalizacji komórkowej. To przyczynia się do wzrostu pobudliwości komórek i nasilenia ich funkcji wydzielniczych. Efektem wszystkich działań jest aktywacja enzymów, kinaz białkowych, które katalizują proces fosforylacji zachodzący w komórce. Kinazy białkowe składają się z części regulacyjnej (aktywacyjnej) oraz części odpowiedzialnej za nadzorowanie procesu fosforylacji. Reakcje fosforylacji białek natomiast polegają na przyłączaniu się cząsteczki fosforu do białka. W wyniku tego dochodzi do zmiany struktury białka i jego funkcji. Głównym efektem fosforylacji jest aktywacja enzymów odgrywających kluczową rolę w procesach przemiany materii.

Data aktualizacji: 12.11.2018,
Opublikowano: 13.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Udar mózgu - jak wygląda rehabilitacja po chorobie?

Rehabilitacja po udarze to długotrwały proces, który nie zawsze gwarantuje pełne przywrócenie utraconych funkcji. Zajmuje się nią interdyscyplinarny zespół specjalistów, m.in. neuropsycholog, fizjoterapeuta i logopeda.

Czytaj więcej
Uczucie ciężkości w klatce piersiowej – przyczyny

Ból, ciężkość w klatce piersiowej, problem z oddechem to dolegliwości, które wywołują lęk i wymagają znalezienia przyczyny. Ich powodem może być poważny problem zdrowotny, a także zaburzenia lękowe, stres, a nawet zbyt obfity posiłek. Uczucia ciężkości w klatce piersiowej nie należy bagatelizować.

Czytaj więcej
Jakie są objawy stanu przedzawałowego? Co robić, gdy wystąpią?

Zawał serca może dawać charakterystyczne objawy, choć nie zawsze. Stan przedzawałowy poprzedza bezpośrednio nieodwracalne obumieranie i martwicę komórek mięśnia sercowego, dlatego odpowiednia diagnostyka może zapobiec jego konsekwencjom jakim jest zawał serca. 

Czytaj więcej
Objawy zawału serca u kobiet – czy różnią się od tych u mężczyzn?

Objawy zawału serca u kobiet mogą różnić się od ogólnie uznawanych, typowych symptomów zawału mięśnia sercowego. Częściej pojawiają się objawy nieswoiste zawału serca w postaci duszności, uczucia pieczenia w klatce piersiowej, bólu ramion czy po prostu osłabienia.

Czytaj więcej
Cichy zawał serca – czy można przejść zawał i o tym nie wiedzieć?

Zawał serca nie zawsze daje książkowe objawy. Cichy zawał dotyczy przede wszystkim chorych na cukrzycę oraz kobiet. Trudno go rozpoznać, co powoduje, że gorsze jest rokowanie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.

Czytaj więcej
Anemia sierpowata (niedokrwistość sierpowatokrwinkowa): przyczyny, objawy i leczenie

Anemia sierpowata jest chorobą wynikającą z mutacji punktowej w genie kodującym łańcuch hemoglobiny krwinek czerwonych. Wśród objawów występują: bladość skóry, bóle brzucha, opuchlizna stóp i dłoni, a także uszkodzenia serca i płuc! Anemia sierpowata jest chorobą dziedziczną, na którą cierpią nawet noworodki!

Czytaj więcej
Grillowane mięso może szkodzić sercu

Polacy kochają grillowane i smażone jedzenie. Niestety kolejne badania pokazują, że taka obróbka - zwłaszcza mięsa - może być niebezpieczna dla serca i całego układu krążenia.

Czytaj więcej
5 sygnałów, że siedzący tryb życia zaczyna ci szkodzić i potrzebujesz więcej ruchu

Ciało człowieka nie jest przystosowane do przebywania w pozycji siedzącej, tymczasem większość z nas spędza tak  8-10 godzin dziennie. To odbija się na naszym zdrowiu bardziej, niż się spodziewamy. Siedzący tryb życia przyczynia się zarówno do groźnych chorób cywilizacyjnych, jak i codziennych dolegliwości, takich jak ból głowy czy zaparcia.

Czytaj więcej
Czym jest kardiowerter-defibrylator serca? Wskazania do wszczepienia

Kardiowerter-defibrylator jest urządzeniem, które wszczepia się pacjentom w celu przywrócenia rytmu zatokowego w momencie wystąpienia arytmii zagrażającej życiu. Wskazaniem do zastosowania tego rodzaju leczenia jest ryzyko wystąpienia tzw. nagłej śmierci sercowej. Kardiowerter-defibrylator składa się z baterii i elektrody.

Czytaj więcej
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Doskonale smakuje, pobudza, dodaje energii, a także poprawia działanie całego organizmu. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy przypominamy dlaczego warto pić kawę. 

Czytaj więcej