Alergia pokarmowa – objawy. Czym różni się od nietolerancji?

Fot.: Nastco / Getty Images

Alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku. U noworodka, niemowlęcia, starszego dziecka, a także dopiero u dorosłego. Odpowiednie testy pozwalają na wykrycie alergii lub nietolerancji pokarmowych. Pierwszym etapem leczenia jest zastosowanie diety wykluczającej dany produkt z diety.

Alergia pokarmowa to niewłaściwa reakcja organizmu na pokarm, który u zdrowych ludzi nie powinien wywołać dolegliwości. Bywa wykrywana zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Mimo że wielu ludzi stwierdza u siebie reakcję alergiczną na niektóre produkty, to rzeczywista alergia pokarmowa diagnozowana jest u około 6% dzieci i 3% dorosłych. Najczęstszą przyczyną alergii pokarmowych są: mleko krowie, jajka, ryby, orzechy, owoce morza, pomidory i cytrusy.

Zobacz film: Alergia a nietolerancja. Źródło: Wiem, co jem

Przyczyny wystąpienia alergii pokarmowych

Przyczyną powstawania alergii pokarmowych jest wytwarzanie przez organizm swoistych przeciwciał grupy IgE, czyli natychmiastowych, skierowanych przeciwko niektórym składnikom pokarmowym. Najczęstsze alergeny u dzieci i niemowląt to jajka i mleko krowie. W przypadku dorosłych przyczyną alergii mogą być: pomidory, orzechy, ryby, owoce morza, soja i cytrusy. U dzieci alergia pokarmowa często jest swego rodzaju zwiastunem alergicznego nieżytu nosa lub astmy oskrzelowej. Wskazuje się duże znaczenie uwarunkowań genetycznych. Często wraz z wiekiem obserwuje się zwiększenie liczby produktów uczulających daną osobę.

Główne objawy alergii pokarmowej

Objawy alergii mogą być bardzo zróżnicowane. Mogą to być dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a także innych narządów, nawet skóry. Różne może być też nasilenie objawów – począwszy od podrażnienia błon śluzowych i np. kataru, przez biegunkę, po obrzęk błon śluzowych mogący nawet utrudnić oddychanie. Objawy ze strony przewodu pokarmowego to:

  • biegunka,
  • ból brzucha o charakterze kurczowym,
  • nudności i wymioty.

Ponadto częste są zmiany skórne w postaci wysypki lub większej aktywności – atopowego zapalenia skóry (AZS). Wstrząs anafilaktyczny, będący zagrożeniem życia, jest ostateczną, najcięższą postacią alergii. Ten sam pokarm u różnych osób może wywołać inne objawy alergiczne. U jednej osoby będzie to biegunka, a u drugiej wysypka.

Alergia pokarmowa u niemowlęcia może dawać zupełnie niespecyficzne objawy. Dzieci mają np. nawracające objawy zakażenia górnych dróg oddechowych, są rozdrażnione i niespokojnie śpią.

Po wycofaniu produktu uczulającego z diety objawy samoistnie ustępują. Objawy alergii pokarmowych zależą również od postaci alergii. Alergia w obrębie jamy ustnej często współistnieje z reakcją alergiczną na antygeny wziewnej; jest tzw. alergia krzyżowa. Najczęściej spotykane reakcje krzyżowe to:

  • pyłki brzozy i jabłko (lub marchew, orzechy laskowe i brzoskwinia),
  • pyłki traw i pomidory,
  • lateks i banany.

Polecamy: Wiosna nie taka urocza dla alergików. Co pyli na wiosnę?

Alergie tego typu najczęściej objawiają się świądem i obrzękiem w obrębie jamy ustnej. Opóźniona reakcja alergiczna może objawiać się przewlekłym zapaleniem błony śluzowej różnych odcinków przewodu pokarmowego. Skutkiem tego mogą być objawy choroby refleksowej przełyku, zapalenia śluzówki żołądka lub objawy zapaleń jelit.

Quiz: Co wiesz na temat alergii?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Silna reakcja alergiczna

Alergia pokarmowa może przybrać duże nasilenie. Jest to tzw. wstrząs anafilaktyczny. Szczególnie narażone na tę silną postać alergii są osoby cierpiące np. z powodu astmy. Najczęściej wstrząs anafilaktyczny powstaje po spożyciu pokarmów mających bardzo silny potencjał alergizujący:

  • sezam,
  • orzeszki ziemne,
  • seler,
  • jajka kurze,
  • ryby,
  • owoce morza.

Bardzo często wstrząs anafilaktyczny pojawia się po bardzo intensywnym wysiłku fizycznym, który jest poprzedzony spożyciem danego produktu.

Wśród objawów alergii warto wspomnieć o pseudoalergiach. Są to reakcje przypominające alergie, następujące po spożyciu żywności zawierającej mikroorganizmy lub toksyny, przede wszystkim:

  • barwniki,
  • konserwanty,
  • histaminę,
  • aminy biogenne.

Specyficznymi reakcjami są wysypka i objawy pokarmowe po spożyciu nadmiernej ilości serów czy wina, czyli produktów zawierających histaminę. Innymi niespecyficznymi objawami są ból głowy, zaburzenia rytmu serca czy wahania ciśnienia tętniczego.

Alergia a nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa w przeciwieństwie do alergii wywołana jest reakcją nieimmunologiczną, czyli nie biorą w niej udziału przeciwciała. Przykładem nietolerancji pokarmowej jest nietolerancja laktozy, wynikająca z niedoboru enzymu laktazy w przewodzie pokarmowym. Niestrawiona laktoza fermentuje, powodując gromadzenie się gazów, wzdęcia i bóle brzucha.

U noworodków laktaza jest bardzo aktywna. Rzadko zdarza się jej niedobór lub wrodzony brak. Po zakończeniu karmienia piersią jej ilość stopniowo się zmniejsza, dlatego szacuje się, że nawet 40% społeczeństwa ma nietolerancję laktozy. Częstym zjawiskiem jest nietolerancja wtórna powstała w wyniku długiej antybiotykoterapii i innych leków wpływających na mikrośrodowisko przewodu pokarmowego. Diagnostyka nietolerancji laktozy polega na przeprowadzeniu wodorowego testu oddechowego lub testu na nietolerancję laktozy. Alergia na mleko wywołuje objawy zawsze. Jego nietolerancja może nie dawać objawów po spożyciu jedynie niewielkich ilości.

Testy wykorzystywane w diagnostyce alergii pokarmowej

Głównym testem w wykrywaniu alergii pokarmowej jest próba prowokacyjna. Polega ona na podaniu (oczywiście pod kontrolą lekarza) uczulającego pokarmu i obserwacji objawów. Można również zastosować dietę eliminacyjną, w której brak objawów uczulenia świadczy o alergizującym działaniu wykluczonego składnika pokarmowego. Testy skórne nie zawsze pozwalają na potwierdzenie alergii, jednak ich wynik ujemny wyklucza alergizujący wpływ danego produktu. 

Zobacz film: Diagnozowanie alergii. Źródło: W Dobrym Stylu TVN

Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 05.04.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej