Zapalenie uchyłków jelita grubego – objawy, leczenie i dieta

Fot.: Carlo107 / Getty Images

Zapalenie uchyłków jelita grubego zyskało wymiar choroby cywilizacyjnej. Dotyka niemal 1/4 osób, u których rozpoznano obecność uchyłków, a częstość zachorowań wzrasta z wiekiem. Nieleczony stan zapalny bywa przyczyną ciężkich powikłań wymagających skomplikowanego leczenia operacyjnego. 

Uchyłki jelita grubego obserwuje się bardzo często: w przypadku osób po 45. roku życia są obecne u około 30% populacji, a u ludzi w podeszłym wieku (po 85. roku życia) odsetek ten podwaja się. Zmiany rozwijają się przede wszystkim w lewej połowie okrężnicy i w esicy.

Uchyłkowatość i powstawanie zapalenia uchyłków jelita grubego

Ilość uchyłków jelita grubego zwiększa się w ciągu całego życia chorego. Przyczyną jest zastój i zwiększenie objętości mas kałowych w dalszym (lewym) odcinku jelita grubego. Uchyłki mają najczęściej charakter rzekomy, tzn. są uwypukleniami ściany okrężnicy lub esicy w miejscach o mniejszej oporności i niższym napięciu mięśni.

Zapalenie uchyłków jelita grubego pojawia się w sytuacji, kiedy w ich wnętrzu dochodzi do zastoju treści jelitowej. Przyczyną jest najczęściej niskoresztkowa dieta związana z faktem, że większość spożywanych przez ludzi produktów jest wysoko przetworzona i uboga w błonnik. Dotyczy to przede wszystkim populacji o relatywnie wysokim poziomie życia. Zastój mas kałowych może być również związany ze spowolnieniem perystaltyki wywołanym przez brak aktywności ruchowej albo ciągłe stosowanie leków rozkurczowych (z różnych wskazań zdrowotnych).

Zalegająca w uchyłku i podlegająca zmianom pod wpływem bakterii jelitowych treść jest elementem wywołującym objawy miejscowego zapalenia błony śluzowej. Jeśli proces trwa dłużej, nieusuwane i podlegające zmianom gnilnym masy mogą doprowadzić nawet do perforacji ściany jelita.

Zobaczcie na filmie, jak wygląda zabieg kolonoskopii:

Zobacz film: Jak wygląda kolonoskopia? Źródło: 36,6

Objawy zapalenia uchyłków jelita grubego

Początkowe objawy zapalenia mogą być mało charakterystyczne. Przejściowe bóle po lewej stronie brzucha, wzdęcia, przemijające zaparcia lub chwilowe biegunki czasem sprawiają trudności diagnostyczne. W kolejnych fazach choroby stolec może być krwisty lub (szczególnie przy luźnych stolcach) zawierać domieszkę śluzu lub ropy. Jego zapach bywa wyjątkowo nieprzyjemny. Chory może mieć objawy gorączki, odwodnienia, zaburzeń elektrolitowych. Bóle brzucha nasilają się i lokalizują w sposób umożliwiający lekarzowi powiązanie ich z konkretnym odcinkiem jelita.

Rozpoznanie jest zwykle potwierdzane dzięki przeglądowym zdjęciom rentgenowskim, wlewowi kontrastowemu do jelita grubego, rezonansowi magnetycznemu lub tomografii komputerowej. Zmiany zapalne mogą być również wykryte ultrasonograficznie. W ostrych stanach zapalnych nie zaleca się wykonywania badań endoskopowych ze względu na zwiększone niebezpieczeństwo perforacji (przedziurawienia) ściany jelita, ale wcześniejszy wynik badania potwierdzający istnienie uchyłków może ułatwić postawienie właściwej diagnozy.

Podstawowe badania laboratoryjne mogą wykazywać:

  • leukocytozę związaną z zapaleniem,
  • znacznie podwyższony odczyn Biernackiego (OB),
  • zaburzenia elektrolitowe,
  • w przypadku powtarzających się krwawień – niedokrwistość.

Leczenie zapalenia uchyłków jelita grubego

Niepowikłane zapalenie uchyłków jelita grubego leczy się zachowawczo, podając duże dawki antybiotyków oraz wyrównując niedobory płynów i elektrolitów. Zapewnia się zmniejszenie obciążenia jelita poprzez stosowanie diety płynnej bezresztkowej lub nawet pozajelitowe wspomaganie żywienia.

Nawracające lub powikłane zapalenie uchyłków może wymagać leczenia operacyjnego. Najczęściej usuwa się w trybie planowym odcinek jelita zawierający większą ilość uchyłków i będący przyczyną zapaleń.

Sytuacja komplikuje się, jeśli w przebiegu zapalenia dojdzie do przerwania ściany jelita. Najcięższym powikłaniem jest zagrażające życiu, kałowe, rozlane zapalenie otrzewnej – kiedy treść rozlewa się wewnątrz jamy brzusznej, powodując ostre objawy miejscowe, połączone często ze wstrząsem i posocznicą. Inne niebezpieczne powikłania perforacji to ropień okołojelitowy albo przetoki (jelitowo-pęcherzowa lub jelitowo-pochwowa). Wszystkie te stany stanowią wskazanie do operacji, w trakcie której usuwa się zmiany chorobowe, wycina niezbędny odcinek jelita i (najczęściej) do czasu cofnięcia się zmian zapalnych wytwarza sztuczny odbyt w powłokach jamy brzusznej. Odtworzenie ciągłości jelita wymaga później wykonania kolejnej złożonej operacji.

Na czym polega leczenie nieswoistych chorób jelit? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jak powinno wyglądać leczenie nieswoistych chorób jelit? Źródło: 36,6

Dieta w zapaleniu uchyłków i uchyłkowatości jelita grubego

Zapalenie uchyłków jelita grubego jest wskazaniem do maksymalnego odciążenia przewodu pokarmowego. Zaleca się bezresztkową dietę płynną lub papkowatą. Według niektórych klinicystów po ustąpieniu objawów przez co najmniej miesiąc należy unikać spożywania błonnika, by utrzymać aktywność jelit na niskim poziomie i zmniejszyć ilość wypróżnień. Zaleca się przede wszystkim:

  • produkty z mąki pszennej, suchary,
  • tapiokę,
  • jaja,
  • ser biały,
  • sery żółte typu gouda, edam,
  • chude mięsa i ryby,
  • wędliny drobiowe.

Osoby z uchyłkowatością (z uchyłkami, bez objawów zapalenia) powinny na stałe stosować dietę lekkostrawną, bogatą w błonnik, która zapewni szybki pasaż jelitowy i regularne wypróżnienia. Dieta powinna być dobrana indywidualnie, w zależności od tolerancji organizmu na poszczególne produkty.

Należy zwracać szczególną uwagę na to, by nie dopuszczać do odwodnienia organizmu oraz starać się utrzymywać możliwie wysoki poziom aktywności ruchowej (wpływającej na pobudzenie perystaltyki). 

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 05.12.2018,
Opublikowano: 13.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej