Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Związki należące do witaminy K są też nazywane menachinonami, stosuje się też w ich nazewnictwie skrót MK-n, gdzie "n" jest liczbą od 1 do 13, która określa nienasycone reszty izoprenoidowe przy węglu C3. Są to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jedna z najważniejszych - witamina K2 razem z D3 mają kluczowy wpływ na prawidłowy stan naszego szkieletu. Badania wykazały także, że odpowiednio dawkowana witamina K2 może powstrzymywać rozwój komórek nowotworowych.

Czy witaminę K powinno się podawać noworodkom? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Podawanie noworodkom witaminy K. Źródło: Dzień Dobry TVN

Witamina K i K2 MK-7 - działanie

Witamina K2 reguluje produkcję protrombiny, II czynnika krzepnięcia krwi, które jest białkiem rozpuszczalnym w surowicy krwi. Poza tym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia - w surowicy krwi występuje także białko o nazwie MGP wiążące ze sobą sole wapniowo-fosforanowe, co sprawia, że nie osadzają się one w naczyniach. Niedobór witaminy K2 powoduje pasywność białka MGP prowadzącą bezpośrednio do zwapnienia naczyń.

Przeprowadzone w Japonii próbne badania kliniczne dają nadzieję, że witamina K2 będzie też mogła być stosowana jako lek wspomagający standardową terapię przeciwko nowotworowi wątroby. Jest to związek chemiczny mający duży wpływ na prawidłowe działanie tego organu i zdecydowanie zwiększa przeżywalność chorych w odniesieniu do układu kontrolnego.

Witamina K i K2 MK-7 - niedobór

Innymi potencjalnymi skutkami niedoboru witaminy K2 są: słaba krzepliwość krwi, silne krwawienia (miesiączkowe, z dziąseł, z nosa), większe prawdopodobieństwo krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, dłuższe gojenie się ran, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki, łatwiejsze sinienie skóry, wapnienie żył lub tętnic (w dalszej perspektywie prowadzące do nadciśnienia, zatorów i zawałów).

Przyjmujesz jakieś witaminy?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Witamina K i K2 MK-7 - nadmiar

Nadmiar witaminy K2 nie prowadzi do zatrucia organizmu, ale może mieć inne negatywne konsekwencje. Są nimi: rozpad czerwonych krwinek (erytrocytów), niedokrwistość, nadmierne pocenie się, uczucie gorąca, a u niemowląt nawet żółtaczka i uszkodzenie tkanki mózgowej.

Witamina K i K2 MK-7 - występowanie

Witamina K występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Wśród warzyw i owoców najwięcej tego związku znajdziemy w: szpinaku, brukselce, zielonym groszku, szparagach, kapuście włoskiej, lucernie, ogórku, pomidorze, awokado, sałacie rzymskiej, brokułach, marchwi, ziemniakach, rzepie oraz selerze zwyczajnym. Gotowanie nie pozbawia produktów witaminy K2.

Fermentacja bakteryjna jest procesem, który nawet zwiększa poziom witaminy K w produktach. W naszej kulturze przykładami pokarmów po tym procesie są: sery holenderskie, niemieckie, szwajcarskie (np. ementaler) i norweskie (np. jarlsbergost), a także produkty fermentowane z soi, np. znane w Azji natto i miso (gdzie występuje forma witaminy K2 MK-7). Poza tym mniejsze ilości witaminy K są w mięsie, podrobach (szczególnie wątrobie), jajach oraz produktach mlecznych.

Ze względu na wysoką rozpuszczalność witaminy K2 w tłuszczach, zagęszczone produkty mają więcej tego związku niż świeże. Przykładem takiego produktu jest przecier pomidorowy.

Witamina K i K2 MK-7 – dawkowanie

Nie ustalono dokładnego zapotrzebowania człowieka na poszczególne rodzaje witaminy K. Ogólnie dorosły człowiek powinien przyjmować z różnych źródeł ok. 100 µg witaminy K na dobę, natomiast dzieci dawkę o połowę mniejszą. Dla niemowląt wskazane są dawki 2-2,5 µg na dobę.

Czy można przedawkować naturalne preparaty? Zobaczcie sami na filmie:

Zobacz film: Czy można przedawkować naturalne preparaty? Źródło: Wiem, co kupuję

Data aktualizacji: 17.05.2023,
Opublikowano: 17.05.2023 r.

Polecamy

Komentarze (6)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Redakcja serwisu 15.10.2018r.

Menadion (K3), Menachinon (K2) i filochinon (K1) - to związki wykazujące biologiczną aktywność witaminy K, której właściwości obejmują działanie przeciwkrwotoczne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. U zdrowych ludzi K1 pochodzi z pożywienia, a K2 jest syntetyzowana przez drobnoustroje w jelitach.

poirrrrot 30.09.2018r.

ale wymieszaliscie obie witaminy. koszmar, sa to dwie RÓŻNE witaminy o różnym dzialaniu, roznych właściwościach, choc o podobnej budowie (nawet zastanawiano sie czy nie wyodrebnic k2 ,nadac inna nazwe, zeby sie nie kojarzyla z witaminą K powszechnie znana (k1) . K2 nie ma nic wspolnego z krzepliwoscia! a tu wszystko pomieszane, jeden misz masz. xD

paker 15.08.2018r.

Pytaj w dobrych sklepach z suplementami, min. dla sportowców. Ja suplementów w aptekach nie kupuję.

qweno 31.05.2018r.

można kupić "K2 MK7"

x 29.04.2018r.

prawdopodobnie nie kupisz jej w aptece, ponieważ witamina k2 nie istnieje

Fiki 18.03.2018r.

pod jaką nazwą można nabyć witaminę K2 w aptece?

Zobacz wszystkie 6 komentarzy
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej
Zwyrodnienie plamki żółtej. Czy dieta i dobrze dobrane okulary mogą spowolnić rozwój choroby?

Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to najczęściej diagnozowana choroba siatkówki oka. W Polsce dotkniętych jest nią już ponad 1,3 mln osób, a wśród nich 140 tys. cierpi na jej groźniejszą, wysiękową postać. Rozwój choroby spowalnia nie tylko odpowiednia terapia u okulisty. Sprawdź, jak dieta i nowoczesne urządzenia optyczne mogą pomóc osobom chorym na AMD.

Czytaj więcej