Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Witamina D to ogólna nazwa dla związków z grupy steroidów, które wykazują działanie przeciwkrzywiczne. Spośród nich najkorzystniejsze dla nas są właśnie witamina D3 (cholekalcyferol), a poza nią D2 (ergokalcyferol). Obie witaminy są niezwykle ważne dla naszych dzieci, gdyż znacznie wpływają na prawidłowy rozwój kości, a później utrzymują ich prawidłowy stan.

Witamina D3 - działanie

Witamina D3 nie wykazuje działania biologicznego - jest substancją wyjściową, która ulega cyklowi przemian i wytwarza czynne metabolity. Poza tym D3 rozpuszcza się w tłuszczach, co pozwala im później prawidłowo krążyć w surowicy krwi. Dzieje się tak ze względu na białko, które wiąże witaminę D.

Witamina D3 pozwala łatwiej przyswajać wapń i fosforany przez nasz układ pokarmowy oraz nerki, co pozytywnie wpływa na rozwój i mineralizację kości. Dzięki witaminie D3 fosfor organiczny zamienia się w nieorganiczny. Poza tym gdy stosunek wapnia i fosforu w organizmie jest nieprawidłowy, witamina D3 go wyrównuje, co również korzystnie działa na nasze kości. D3 tworzy też inne związki, które są niezbędne do budowy kości. D3 ma dla nas korzystniejsze działanie niż D2, gdyż dwa razy skuteczniej zwiększa ogólny poziom witaminy D w naszym organizmie.

Zobacz film: Witamina D - witamina życia. Źródło: Dzień Dobry TVN

Witamina D3 - niedobór

Przyczyną niedoboru witaminy D3 przede wszystkim jest niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne. Z tego względu większe ryzyko niedoboru przypada na jesień i zimę, wiosną i latem wystarczy nam około dwadzieścia minut dziennie na słońcu. Innymi źródłami niedoboru D3 są schorzenia wątroby (stany zapalne, marskość) i nerek (ostra niewydolność) powodujące upośledzoną syntezę aktywnych metabolitów oraz regularne stosowanie niektórych leków, np. przeciwpadaczkowych. Poza tym niedobór D3 pojawia się u osób, które mają źle zbalansowaną dietę i przyjmują zbyt mało pożywienia bogatego w środki inicjujące tę witaminę. Do niedoboru prowadzą też choroby powodujące zespół złego wchłaniania (zaburzenia absorpcji składników odżywczych pożywienia przez jelito cienkie). Do tych schorzeń należą: choroba trzewna, przewlekłe zapalenie trzustki, nietolerancja laktozy. Złe wchłanianie może być też spowodowane przez operacje układu trawiennego, infekcje pasożytnicze, predyspozycje genetyczne i alkoholizm.

Niedobór witaminy D3 prowadzi do niepełnego wykorzystania pokładów wapnia w organizmie, co upośledza rozwój i mineralizację kości. Objawy są zależne od wieku osoby. U dzieci niedobór może spowodować krzywicę, natomiast u dorosłych osteomalację (rozmiękczenie kości) - zaburzenie mineralizacji macierzy kostnej oraz osteoporozę (zrzeszotnienie kości, przyjmowanie niedostatecznych ilości wapnia i zawyżone odkładanie tkanki nieuwapnionej).

Jak powinna wyglądać suplementacja witaminą D? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Suplementacja witaminą D. Źródło: Dzień Dobry TVN

Witamina D3 - nadmiar

Najczęstszą przyczyną nadmiaru witaminy D3 jest przedawkowanie witaminowo-mineralnych suplementów diety. Objawami nadmiaru są: utrata apetytu, nudności, biegunka, wymioty, spotęgowane uczucie pragnienia, częstsze oddawanie moczu, zmęczenie, ból głowy i oczu, pocenie się oraz świąd skóry. Dalszymi konsekwencjami nadmiaru witaminy D3 jest osiadanie wapnia w innych tkankach, co uszkadza pracę mięśnia sercowego oraz układu nerwowego. Rośnie także ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego oraz nerek. U kobiet w ciąży nadmiar witaminy D3 może prowadzić do deformacji płodu lub chorób kości u noworodka.

Witamina D3 - dawkowanie

Witamina D3 w głównej mierze nie jest przyswajana przez ludzki organizm poprzez dietę. Na poziom D3 wpływa jej synteza w skórze, dlatego witaminę powinno się przyjmować poprzez zbalansowaną ekspozycję na promienie słoneczne. 

Opalanie - co wiesz o kąpielach słonecznych? Czy opalanie jest zdrowe?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Ilość D3 w pokarmach nie przyczynia się do ogólnego poziomu witaminy w organizmach dorosłych, dlatego ogólne zapotrzebowanie pełnoletnich na ten związek chemiczny nie jest ustalane przez dietetyków. Każda dorosła osoba ma indywidualne, zależne od stanu zdrowia zapotrzebowanie na D3. Konkretne ilości witaminy powinny przyjmować dzieci (10 µg/d) oraz osoby w podeszłym wieku (5 µg/d).

Witamina D3 - występowanie

Mimo braku bezpośredniego wpływu pokarmu na poziom witaminy D3 w naszym organizmie warto wspomagać dietę produktami zawierającymi ten związek chemiczny. Najwięcej witaminy jest w mięsie ryb (m.in. łosoś, tuńczyk, dorsz, śledź, makrela, sardynki, węgorz) oraz tranie rybim. Poza tym D3 występuje w nabiale - serach, żółtku jaj oraz mleku krowim (poziom D3 w mleku jest zależny od wyżywiania krów i czasu, jaki zwierzęta spędzają na słońcu). W celu przeciwdziałania niedoborowi niektóre produkty są sztucznie wzbogacane o witaminę D3; w Polsce najczęściej są to płatki śniadaniowe oraz margaryna.

Zobacz film: Rola witaminy D w naszym organizmie. Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję

Data aktualizacji: 15.01.2024,
Opublikowano: 15.01.2024 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

BEKAEM 01.10.2018r.

najlepsza przyswajalność jest wraz z wit k2mk7. sama wit d3 moze zrobić więcej szkody bo osadza się w żyłach i może doprowadzić do miażdżycy.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej
Zwyrodnienie plamki żółtej. Czy dieta i dobrze dobrane okulary mogą spowolnić rozwój choroby?

Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to najczęściej diagnozowana choroba siatkówki oka. W Polsce dotkniętych jest nią już ponad 1,3 mln osób, a wśród nich 140 tys. cierpi na jej groźniejszą, wysiękową postać. Rozwój choroby spowalnia nie tylko odpowiednia terapia u okulisty. Sprawdź, jak dieta i nowoczesne urządzenia optyczne mogą pomóc osobom chorym na AMD.

Czytaj więcej