Stomia jelita grubego i jelita cienkiego. Dieta i pielęgnacja po zabiegu

Fot: kidza / fotolia.com

Stomia polega na połączeniu światła jelita grubego lub jelita cienkiego ze skórą . Zakłada się ją u osób z nowotworem, przewlekłymi schorzeniami jelit, po urazach miednicy lub przy wadach wrodzonych. Założona stomia wymaga szczególnej pielęgnacji.

Zależnie od schorzenia, stomia może być zakładana na stałe lub jedynie tymczasowo. Likwidację stomii tymczasowej przeprowadza się, gdy założono stomię jednolufową lub dwulufową. Ta pierwsza polega na wyprowadzeniu na powierzchnię brzucha jednego końca przeciętego jelita. Przy stomii dwulufowej na powierzchnie wyprowadzane są oba końce. Stomia często nazywana jest przetoką jelitową, co nie jest do końca prawidłowe. Przetoki jelitowe to także patologiczne połączenia światła jelita z innym narządem lub skórą. Są one częstym powikłaniem pooperacyjnym.

Stomia jelita grubego

Stomię jelita grubego nazywa się też kolostomią. Umieszcza się ją zazwyczaj po lewej stronie brzucha, poniżej pępka. Jest ona stosowana u chorych na nowotwór jelita grubego, cierpiących na nieswoiste zapalenia jelit lub przy ich niedrożności. Zależnie od schorzenia, stosowana jest kolostomia:

  • Jednolufowa stała – zakłada się ją po brzuszno-kroczowej amputacji odbytu. Jej ujście znajduje się najczęściej na wysokości esicy – mającego kształt litery „S” odcinka jelita grubego leżącego w okolicy lewego dołu biodrowego.
  • Dwulufowa stała – stosowana przy nieresekcyjnym raku jelita grubego. Jej celem jest odbarczenie odcinka objętego nowotworem, by zapobiec stanom zapalnym.
  • Jednolufowa tymczasowa – wykonuje się ją podczas operacji Hartmanna.
  • Dwulufowa tymczasowa – powodem jej zastosowania są: niedrożność lewej połowy okrężnicy i odbytnicy, konieczność odciążenia niepewnego zespolenia jelitowego lub zszytej rany jelita, leczenie przetok odbytniczo-pochwowych i odbytniczo-pęcherzowych. Najczęściej znajduje się po prawej stronie okrężnicy.

Brzuszno-kroczowa amputacja odbytu zwana jest też operacją Milesa. Wykonuje się ją, gdy nowotwór obejmuje zwieracze odbytu lub gdy guz był położony tak blisko, że ich pozostawienie nie jest bezpieczne z onkologicznego punktu widzenia. Operacja Hartmanna polega na zamknięciu odcinka jelita grubego bliższego odbytnicy i wyprowadzeniu drugiego końca na powierzchnię. Wykonuje się ją w przypadku niedrożności jelita grubego przy nowotworze, w leczeniu powikłanej choroby uchyłkowej jelit, a także przy skręcie esicy, pourazowym przedziurawieniu esicy lub odbytnicy czy nieswoistych chorobach zapalnych jelit.

Zobacz też: Choroby jelit - objawy i przyczyny

Stomia jelita cienkiego

Inna nazwa stomii jelita cienkiego to ileostomia. Wykonuje się ją na jelicie krętym, które jest odcinkiem jelita cienkiego. Ileostomia również może być jednolufowa, dwulufowa, stała i tymczasowa.

  • Ileostomia jednolufowa tymczasowa – zakłada się ją w trakcie kolektomii.
  • Ileostomia jednolufowa stała – jest efektem całkowitej proktokolektomii, zazwyczaj znajduje się po prawej stronie brzucha na wysokości pasa.
  • Ileostomia dwulufowa tymczasowa – wykonywana w celu odbarczenia zespolenia krętniczo-odbytniczego.

Kolektomia to zabieg usunięcia całego jelita grubego. Wykonuje się ją przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, gdy pozostawienie pozornie zdrowego odcinka stwarza ryzyko nawrotu choroby. W ramach operacji jelito kręte łączy się z odbytnicą. Jeżeli jednak z jakichś względów zapadnie decyzja wykonaniu połączenia w drugim etapie, zakłada się ileostomię tymczasową. Inne wskazania to mnoga rodzinna polipowatość jelita lub wieloogniskowy rak. W proktokolektomii oprócz jelita grubego usuwa się także okrężnicę i odbytnicę.

Dieta po założeniu stomii

Bezpośrednio po operacji założenia stomii obowiązuje dieta ścisła, czyli zakaz spożywania płynów i pokarmów. Zamiast tego chory odżywiany jest dożylnie. 

Po przywróceniu j pracy jelit nie ma konieczności stosowania szczególnej diety. Należy jednak pamiętać, że tolerancja na poszczególne pokarmy jest kwestią indywidualną. Zaleca się jedynie jedzenie większej ilości białka (na przykład w mięsie i przetworach mlecznych), które przyspiesza procesy gojenia. Konieczne jest także przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów.

Zobacz też: Detoks jelit

Pielęgnacja stomii

Przy założonej stomii bardzo ważne jest dbanie o skórę wokół niej. Z uwagi na właściwości treści jelitowej, długi kontakt z nią naraża skórę na podrażnienia. Barierą ochronną jest tutaj płytka worka stomijnego. Otwór, przez który wystaje stomia, powinien być dokładnie dopasowany do jej średnicy. Mierzy się ją miarką dołączaną zazwyczaj do sprzętu stomijnego. Jest to szczególnie ważne podczas pierwszych 3 miesięcy po założeniu, bo w tym czasie stomia może zmieniać swój rozmiar i kształt. Skóra, na którą przykleja się płytkę, powinna być sucha. By płytka lepiej przylegała do skóry, można ją rozgrzać, na przykład trzymając worek pod pachą lub na grzejniku. Zwiększy to jej elastyczność.

Inną ważną kwestią jest oczyszczanie jelita grubego z treści kałowych. Stosuje się w tym celu irygację stomii, jednak nie u wszystkich chorych jest to wskazane. Irygacja wymaga szczególnej ostrożności, ponieważ zachodzi ryzyko mechanicznego uszkodzenia jelita. Oprócz tego należy też pamiętać o opróżnianiu worka stomijnego (przy ileostomii – kilka razy w ciągu dnia, przy kolostomii – czasem raz na 3 dni). 

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 21.12.2017,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej