Serotonina – czym jest? Objawy nadmiaru i niedoboru

Fot. PeopleImages / Getty Images

Serotonina to hormon wydzielany w układzie pokarmowym oraz komórkach nerwowych w pniu mózgu, wykazujący działanie antydepresyjne i regulujące działanie układu pokarmowego. W organizmie odpowiada za sprawne przekazywanie informacji pomiędzy komórkami nerwowymi. Wpływa na sen, samopoczucie, potrzeby seksualne oraz apetyt.

Serotonina w nadmiarze może prowadzić do niebezpiecznych objawów, takich jak halucynacje, zesztywnienie mięśni, zaburzenia snu. Równie groźny jest zbyt niski poziom serotoniny, choć jego objawy są zgoła odmienne.

Co to jest serotonina?

Serotonina zwana jest hormonem szczęścia. To organiczny związek chemiczny, który pod wpływem enzymatycznych przemian powstaje z tryptofanu (hydroksylacja, dekarboksylacja). Jak wyjaśniają lekarze, serotonina to hormon tkankowy, produkowany przede wszystkim w komórkach enterochromatofilnych w błonie śluzowej jelit (uważa się, że w jelitach zachodzi nawet 90% produkcji serotoniny) oraz w jądrach szwu w mózgu, szyszynce i trombocytach. Najwyższe stężenie serotoniny obserwuje się u noworodków. Poziom tego hormonu spada do mniej więcej okresu dojrzewania, po czym następuje ponowny wzrost. Zdaniem specjalistów mężczyźni mają mniejsze stężenie serotoniny niż kobiety. Różnica wynosi ok. 20–30%. Serotonina występuje naturalnie w roślinach. Spore stężenie obecne jest w pokrzywie i bananach.

Szacuje się, że nawet 2% spożytego wraz z pokarmem tryptofanu są przekształcane w serotoninę. Tryptofan jest aminokwasem egzogennym, który znajduje się w sporej ilości w bananach, awokado, jajkach, spirulinie, ziarnach soi, słoneczniku, nasionach dyni, dorszu, parmezanie, serze cheddar, wieprzowinie, mięsie karibu oraz halibucie. Do przekształcenia tryptofanu w serotoninę konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego. Sama serotonina odgrywa istotną rolę w przewodzie pokarmowym, pośrednicząc w czynnościach motorycznych oraz wydzielniczych. Uważa się, że serotonina utrzymana na odpowiednim poziomie opóźnia proces starzenia się komórek.

Niedobór serotoniny – konsekwencje dla organizmu

Zbyt niskie stężenie serotoniny w organizmie negatywnie odbija się na kondycji i zdrowiu. Poważne niedobory przyczyniają się do zaburzeń funkcjonowania, a także stanowią częstą przyczynę depresji oraz bezsenności. Osoby cierpiące na niedobory serotoniny mają bardzo obniżony nastrój, odczuwają smutek. Niski poziom serotoniny w organizmie prowadzi do zaburzeń odżywiania poprzez skłonność do objadania się. Niewystarczająca ilość serotoniny może wpływać na zwiększony poziom agresji. Łączy się również niedobory serotoniny z zespołem nagłej śmierci łóżeczkowej u niemowląt.

Jak podnieść poziom serotoniny?

Aby podnieść poziom serotoniny, nie trzeba od razu sięgać po lekarstwa. Na początku warto spróbować naturalnych metod, które mogą przyczynić się do wzrostu poziomu tego hormonu w organizmie. Osoby chcące podnieść stężenie serotoniny powinny przekonać się do codziennej aktywności fizycznej (zaleca się choćby 25–45 minut). Może nią być spacer, przejażdżka na rowerze, jogging, zajęcia fitness czy inne ulubione formy aktywnej rozrywki.

Do wzrostu stężenia serotoniny przyczynia się spożywanie czekolady, choć dietetycy przestrzegają przed zgubnym skutkiem jedzenia zbyt dużych ilości słodyczy. Lekarze są zdania, że pocałunki oraz seks mogą w bardzo szybkim czasie znacząco podnieść poziom serotoniny. Warto również spożywać wspomniane posiłki bogate w tryptofan, który prowadzi do zwiększonej produkcji serotoniny. W jadłospisie osoby chcącej zwiększyć poziom serotoniny z diety mogą znaleźć się takie posiłki, jak: musli z otrębami pszennymi, pestkami dyni i bananem, brązowy ryż, koktajle owoce, brokuły, ryby (halibut, łosoś).

Poważne braki serotoniny lub upośledzenie jej wytwarzania stanowią powód do rozpoczęcia farmakoterapii. W takim przypadku stosowane są środki farmakologiczne, m.in. z grupy inhibitorów MAO (inhibitory monoaminooksydazy stosowane w leczenie depresji) oraz grupy SSRI (selektywne inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych: nerwicy natręctw, lęku uogólnionego, zespołu Aspergera, depresji, fobii społecznej i wielu innych). Uważa się jednak, że stosowanie lekarstw w celu podniesienia poziomu serotoniny jest ostatecznością i zachodzi w skrajnych przypadkach. Należy pamiętać, że serotonina powinna być utrzymywana na odpowiednim poziomie, ponieważ jej nadmiar również jest szkodliwy.

Czym grozi nadmiar serotoniny?

Zbyt wysoki poziom serotoniny powoduje zaburzenia pracy jelit, upośledza ich perystaltykę. Długotrwały nadmiar serotoniny w organizmie może stanowić przyczynę rozwoju takich schorzeń, jak zespół jelita drażliwego i stany zapalne jelit. Istnieją badania wskazujące na związek podwyższonego poziomu serotoniny z rozwojem fobii społecznych. Nadmiar serotoniny, który występuje jako powikłanie u osób przyjmujących leki działające na jej przekaźnictwo, określany jest mianem zespołu serotoninowego. Niesie on ryzyko wielu poważnych dolegliwości i w ciężkich przypadkach może nawet być zagrożeniem dla życia. Wśród objawów tego zespołu można wymienić m.in. halucynacje, rozszerzenie źrenic, gonitwę myśli, sztywnienie mięśni, drgawki, uczucie niepokoju, zaburzenia snu i bezsenność, ból głowy, podwyższoną temperaturę ciała, biegunkę, wymioty, zaczerwienienie skóry, krótkotrwałe problemy z utrzymaniem koncentracji. 

Czy to możliwe, że hormony rządzą kobietami? Sprawdźcie:

Zobacz film: Czy hormony rządzą kobietami? Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 21.12.2018,
Opublikowano: 04.07.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Objawy insulinooporności, jej leczenie i rola diety 

Insulinooporność pojawia się w cukrzycy typu II. Wynika z nieprawidłowej reakcji organizmu na hormon insulinę, który odpowiada za transport glukozy do komórek ciała. Leczenie zmniejszonej wrażliwości na insulinę jest prowadzone m.in. metforminą.

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Jak prawidłowo przyjmować leki na tarczycę? 

Przy problemach z tarczycą chorzy przyjmują leki na bazie hormonów. Na skuteczność terapii wpływa dieta oraz to, po jaki płyn sięga pacjent, aby połknąć lek. O czym, należy pamiętać i jakich błędów nie popełniać?  

Czytaj więcej
Brzuch tarczycowy - kiedy się pojawia i jak go rozpoznać?

Duży brzuch tarczycowy jest jednym z wielu objawów przewlekłej i nieleczonej odpowiednio niedoczynności tarczycy. W chorobie tej brzuch jest wzdęty, występują zaparcia, a tkanka tłuszczowa odkłada się na całym jego obszarze. Do postawienia diagnozy zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy konieczne jest wykazanie nieprawidłowych poziomów hormonów we krwi.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Dieta a Hashimoto - co jeść przy chorobie hashimoto?

Choroba Hashimoto powoduje ostre zapalenie tarczycy, co zaburza funkcjonowanie wydzielanych przez nią hormonów. Metodą leczenia schorzenia immunologicznego jest zastosowanie odpowiedniej diety, dobranej indywidualnie do potrzeb pacjenta. Dieta w walce z Hashimoto - jaką wybrać? Produkty wskazane w diecie na Hashimoto to, np.: oleje roślinne nierafinowane, owoce, warzywa, ryby, skorupiaki, roślinne mleka, orzechy oraz jaja.

Czytaj więcej
Choroba Hashimoto – objawy psychiczne. Jak zapalenie tarczycy wpływa na psychikę?

Objawy psychiczne choroby Hashimoto przypominają zaburzenia depresyjne. Początkowo osoba chora smutku, przygnębienia, niezdolności do radości, problemów ze snem i utraty energii nie wiąże z nieprawidłową pracą tarczycy. Wahania nastroju są wskazaniem do wykonania badań hormonalnych.

Czytaj więcej
Farmaceuta: Trzymanie leków w plastikowych opakowaniach to nie najlepszy pomysł

Związki wydzielane przez plastik mogą być niebezpieczne nie tylko w opakowaniach żywności, ale także opakowaniach lekarstw - alarmuje Grzegorz Carowicz, farmaceuta. Specjalista radzi, jak przechowywać leki, by uniknąć ryzyka przedostania się do nich toksycznych substancji. 

Czytaj więcej
Tyjesz? Winna może być choroba, a nie dieta

Tyjemy, bo jemy za dużo i niezdrowo? Niekoniecznie. Mimo że zła dieta może powodować przyrost masy, to nie zawsze sposób odżywiania ponosi winę za to, że nasza waga idzie w górę. Czasem zdarza się, że przyczyną problemu jest choroba, której (niekiedy jedynym) objawem jest właśnie przybieranie na wadze. Jakim schorzeniom może towarzyszyć nadmierne tycie?

Czytaj więcej
Nadnercza to „fabryka” hormonów! Zależy od nich kondycja całego organizmu

Nadnercza to niewielkich rozmiarów gruczoły odpowiedzialne za metabolizm i regulację gospodarki wodno-elektrolitowej. Od stanu nadnerczy zależy kondycja całego organizmu. Dowiedz się, jakie są najczęstsze choroby nadnerczy i ich objawy.

Czytaj więcej