Ser mozzarella – powstawanie, właściwości, zastosowanie

Fot. Guido Cavallini /Getty Images

Ser mozzarella – tradycyjny składnik włoskiej kuchni – zdobył popularność na całym świecie dzięki wyśmienitemu, łagodnemu smakowi, delikatnej konsystencji i szerokim możliwościom zastosowania. Ten nieodzowny dodatek do pizzy to także źródło cennych dla zdrowia substancji.

Ser mozzarella to produkt, którego receptura powstała w XVI w. w południowych Włoszech, a konkretnie – w regionie Kampania. Do dziś mozzarella di bufala campana produkowana jest tam według oryginalnego przepisu, czyli z mleka bawolic. Znajduje się na europejskiej liście wyrobów ze statusem Chroniona Nazwa Pochodzenia. Na szczęście przepyszny ser nazywający się po prostu „mozzarella” – najczęściej wytwarzany z tańszego niż bawole mleka krowiego – można bez problemu kupić w polskich sklepach.

Jak powstaje ser mozzarella?

Mozzarella to świeży, tłusty, niedojrzewający ser powstający pod wpływem działania enzymu podpuszczki. Jest miękki, elastyczny i wilgotny. Ma łagodny, śmietankowy smak i kremową barwę. Sprzedawany jest w postaci niewielkich (najczęściej 100–150 g) kawałków o obłym kształcie umieszczonych w serwatce. Dostępny jest także w postaci małych kulek czy warkoczy. Do wielu celów kulinarnych (głównie – do obróbki termicznej) przydatna jest mozzarella odsączona z serwatki. Można ją nabyć w blokach lub jako ser starty.

W związku z ograniczoną dostępnością i wysoką ceną bawolego mleka w przemysłowej produkcji sera mozzarella wykorzystuje się najczęściej mleko krowie (rzadziej – kozie). Wyrób powstaje ze skrzepu, jaki wytrąca się z mleka pod wpływem podpuszczki. Skrzep rozciąga się i wygniata aż do uformowania pożądanej konsystencji i kształtu. Procedura ta jest na tyle nieskomplikowana, że można pokusić się o to, by zrobić ser mozzarella w domu.

Skład sera mozzarella

Ser mozzarella to wysokokaloryczny przysmak – 100-gramowa porcja ma około 300 kalorii. Należy spożywać go z umiarem i unikać podczas odchudzania. Zawiera jednak wiele substancji odżywczych, które czynią go wartościowym składnikiem diety.

Ser mozzarella to przede wszystkim bardzo bogate źródło pełnowartościowego (zasobnego w aminokwasy egzogenne), dobrze przyswajalnego przez organizm, białka. Stanowi ono około 23% składu wyrobu, więc 100 g zaspokaja się aż 44% dziennego zapotrzebowania na proteiny. Obecne w mozzarelli tłuszcze zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których nadmiaru w diecie należy unikać. Jednocześnie jednak ser dostarcza znacznej ilości kwasu linolowego (CLA), bardzo cennego dla ludzkiego organizmu.

W mozzarelli występują liczne witaminy z grupy B, w szczególności ryboflawina (B2) oraz bardzo duże ilości witaminy B12 (2,3 µg/100 g), dostępnej jedynie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Po smakowity ser warto sięgać także ze względu na witaminę A (676 IU/100 g). Produkt jest ponadto zasobny w wapń (505 mg/100 g, co stanowi około 50% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek), fosfor, selen, cynk i sód.

Ser mozzarella – właściwości

Wartości odżywcze sera mozzarella sprawiają, że ten włoski przysmak można włączać do diety z korzyścią dla zdrowia. Zawarte w nim białka to podstawowy materiał budulcowy wszystkich komórek ludzkiego organizmu. Wpływają one także na prawidłową odpowiedź immunologiczną, regulują ciśnienie krwi, pełnią rolę nośnika dla wielu substancji.

Tłuszcze zwierzęce są potrzebne do przyswajania witamin A, D, E, K, uczestniczą w produkcji hormonów, biorą udział w tworzeniu mechanizmów przewodzenia sygnałów pomiędzy komórkami. Na uwagę zasługuje kwas linolowy o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwmiażdżycowych, przeciwcukrzycowych, a także wzmacniający ogólną odporność i ułatwiający spalanie tłuszczu.

Witaminy B regulują pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, biorą udział w tworzeniu m.in. przeciwciał, hemoglobiny, enzymów. Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem, który – ograniczając szkodliwą aktywność wolnych rodników – służy profilaktyce wielu chorób (m.in. nowotworów, miażdżycy, chorobie Alzheimera), wzmacnia wzrok, wpływa pozytywnie na stan skóry i przydatków oraz spowalnia procesy starzenia się.

Rola wapnia wykracza daleko poza funkcję budulca kości i zębów. Pierwiastek ten wpływa m.in. na prawidłowe przewodnictwo nerwowe, krzepliwość krwi, regulację hormonalną, odpowiednią kurczliwość mięśni. Właściwej mineralizacji kośćca służą także fosfor i cynk. Ten pierwszy stanowi ponadto istotny nośnik informacji genetycznych, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Oba pierwiastki uczestniczą w przemianach energetycznych. Cynk wzmacnia odporność, jest niezbędny do utrzymania funkcji rozrodczych oraz prawidłowego stanu włosów i paznokci. Rzadko występujący w tak znacznych ilościach selen reguluje metabolizm hormonów tarczycy, wpływa korzystnie na jakość komórek rozrodczych, przebieg reakcji enzymatycznych, a także wspomaga aktywność przeciwutleniaczy.

Dlaczego pizza ma tak dużo kalorii odpowiedz znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Dlaczego pizza ma tak dużo kalorii? Źródło: Co nas truje.

Ser mozzarella do pizzy, sałatek, zup…

Ser mozzarella to zdrowy, bo niskoprzetworzony nabiał. Konsumenci sięgają jednak po niego najchętniej ze względu na jego wysokie walory kulinarne. Nawet spożywany bez dodatków, wprost rozpływa się w ustach. Bez mozzarelli nie sposób wyobrazić sobie większości dań popularnej włoskiej kuchni. Ser jest nieodłącznym składnikiem pizzy, sałatki caprese (ser mozzarella z pomidorami, bazylią, oliwą i pieprzem) czy lazanii z sosem bolognese. Mozzarella ma na tyle łagodny smak, że łączyć ją można zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi (np. z sałatką owocową). Doskonale nadaje się do ciepłych potraw, ponieważ nie rozpuszcza się tak jak inne sery, lecz zamienia się w apetyczną, ciągliwą masę. Warto serwować ją nie tylko na pizzy czy zapiekankach, ale też użyć np. jako interesujący dodatek do zup kremów.

Data aktualizacji: 05.12.2018,
Opublikowano: 05.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jesteś w trakcie przygotowania do maratonu? Oto wskazówki, które pomogą w biegu długodystansowym

Przebiegnięcie maratonu to dla wielu osób spełnienie marzeń. Ty również szykujesz się do pierwszej trasy o długości 42 km 195 m? Sprawdź kilka wskazówek, dzięki którym będzie ci łatwiej przygotować się do drogi i uzyskać oczekiwany czas. 

Czytaj więcej
Ćwiczenie, które wzmocni całe twoje ciało. Wystarczy mniej niż 10 minut dziennie 

Aktywność fizyczna ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie tylko poprawia naszą sylwetkę, ale i samopoczucie. Mimo że form ruchu jest wiele, to zdaniem badaczy wykonywanie ćwiczenia nazywanego "deska" daje nam najwięcej korzyści.  Dlaczego? 

Czytaj więcej
Bieganie i ćwiczenia w czasie upałów? Ekspert radzi, jak trenować bezpiecznie i... kiedy sobie odpuścić

Chociaż ruch jest nam bardzo potrzebny, to w czasie upałów, bez właściwego przygotowania, może przynieść więcej szkody niż pożytku. Czy powinniśmy zrezygnować z aktywności fizycznej, gdy na dworze panuje skwar?  Zapytaliśmy o to dr hab. n. med. Barbarę Joannę Bałan.

Czytaj więcej
Sól nie jest taka zła! Jak działają kosmetyki na jej bazie? 

Sól doskonale poprawia smak potraw. Mimo że w kuchni lepiej z nią nie przesadzać, to w łazience można ją stosować do woli. Jak działają kosmetyki na bazie soli i jak je stosować?

Czytaj więcej
Ocet jabłkowy – na odchudzanie i piękne włosy. Przepis, właściwości, efekty 

Ocet jabłkowy – przepis na ten specyfik znany był w medycynie ludowej już od wieków. Wykorzystywano go do nie tylko do leczenia rozmaitych przypadłości, ale także do pielęgnacji ciała i włosów.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Peeling kawitacyjny – na czym polega, jakie daje rezultaty i kiedy można go stosować

Peeling kawitacyjny to sposób na dogłębne oczyszczenie skóry twarzy. Jest przy tym delikatny i nie podrażnia skóry. Do zalet peelingu kawitacyjnego należą usunięcie ze skóry zrogowaciałego naskórka i zanieczyszczeń, stymulacja odnowy komórek oraz poprawa nawodnienia skóry.  

Czytaj więcej
Ćwiczenia na smukłe i obwisłe ramiona: pompki, ćwiczenia z hantlami

Ćwiczenia na smukłe ramiona to m.in. pompki lub unoszenie hantli w bok. Warto wypróbować także ciosy z hantlami. Z kolei obwisłe ramiona zlikwidują ćwiczenia w podporze tyłem i wyciskanie francuskie na ławeczce.

Czytaj więcej
Na czy polega lifting rzęs? Opinie, efekty, bezpieczeństwo

Lifting rzęs to zabieg, który pozwala na semipermanentne podniesienie i podkręcenie włosków. Polecany jest on zwłaszcza kobietom o prostych, niesfornych i krótkich rzęsach, odpornych na działanie zalotki i maskary.

Czytaj więcej
Piaskowanie i skaling zębów – zastosowanie, przebieg, otrzymane efekty

Piaskowanie i skaling zębów to zabiegi stomatologiczne, których głównym zadaniem jest usunięcie kamienia nazębnego osadzającego się w okolicach szyjek zębowych. Piaskowanie jest uzupełnieniem skalingu. Zastosowanie tych metod pozwala na zabezpieczenie jamy ustnej przed rozwojem bakterii.

Czytaj więcej