Probiotyk, prebiotyk a synbiotyk - czym się różnią, jaki mają wpływ na organizm człowieka?

Fot. Stas_V / Getty Images

Na rynku dostępne są probiotyki, ale także prebiotyki i synbiotyki. Czym się różnią między sobą? Czy można je stosować bez obaw? Pora poznać prawdę i odkryć, co się kryje pod każdą z nazw.

Zacznijmy od probiotyków - to preparaty, które w swoim składzie zawierają żywe kultury bakterii i drożdży. Prebiotyki to substancje zawarte w pożywieniu lub specjalnie do niego wprowadzane. W prebiotykach nie ma bakterii - są za to białka, tłuszcze lub polisacharydy, które nie ulegają trawieniu. Kiedy prebiotyk dociera do jelit, bakterie, które tam bytują, rozkładają go do kwasów tłuszczowych i substancji o właściwościach antybiotycznych. Synbiotyki to preparaty będące połączeniem probiotyku z prebiotykiem. Synbiotyki działają na dwa sposoby - usprawniają procesy trawienia i pomagają zasiedlić jelita dobrymi bakteriami.

Po co nam dobre bakterie w jelitach?

Dobre bakterie w jelitach mają dobroczynne działanie na cały organizm. Podczas antybiotykoterapii lub problemów żołądkowych oraz zarażeń rotawirusami powinno się suplementować probiotyki, aby pomóc naszym jelitom odbudować mikrobiotę. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów, jednak różnią się one między sobą składem i zastosowaniem. Powinniśmy je dobierać odpowiednio do naszych potrzeb lub wskazań lekarza.

Z czego składają się probiotyki? Najczęściej są to bakterie lactobacillus i bifidobacterium lub drożdże Saccharomyces boulardii.

Pożyteczne bakterie i drożdże znajdując się w jelitach i utrudniają rozwój patogenom (w tym wirusom), gdyż konkurują z nimi o substancje odżywcze Dzięki probiotykom zmniejsza się też ilość toksyn w organizmie, gdyż utrudniają ich wchłanianie i przenikanie do krwiobiegu.

Dobre bakterie - które wybrać?

Ważne, aby na ulotce były wypisane wszystkie bakterie lub drożdże wraz z nazwą szczepu i oznaczeniem literowym lub cyfrowym. Brak tych danych powinien wzbudzić nasze podejrzenia – ponieważ preparat może nie zawierać przebadanych szczepów bakterii lub drożdży z których każdy charakteryzuje się innymi właściwościami dla przykładu drożdże Saccharomyces Boulardii CNCM I-745.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o probiotykach:

Zobacz film: Fakty i mity o probiotykach. Źródło: Agencja TVN.

Każdy probiotyk działa inaczej. Podczas gdy probiotyczne suplementy diety tylko uzupełniają brakujące bakterie tak. drożdże Saccharomyces boulardii CNCM I-745 zawarte w Enterolu® 250 pomogą w leczeniu biegunki oraz skrócą czas jej trwania. Stanowią barierę ochronną w jelicie która znacznie redukuje ryzyko wystąpienia biegunek poantybiotykowych i podróżnych. Drożdże wzmacniają także odporność jelita, a więc i całego organizmu.

Jak stosować probiotyki?

Można je stosować cały rok, nawet u niemowląt. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to, by probiotyków nie poddawać działaniu wysokich temperatur. Dla przykładu na ulotce jednego z polecanych preparatów znajdziemy taki opis:

Enterol 250 zawiera żywe komórki. Z tego powodu nie należy mieszać go ze zbyt gorącymi (ponad 50°C) lub zimnymi płynami, potrawami i alkoholem, ponieważ mogłoby to zniszczyć komórki drożdży.

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki - kiedy je stosować?

Suplementy diety o dobroczynnym działaniu na organizm można stosować cały rok. Jednak trzeba o nich szczególnie pamiętać, jeśli mamy problemy ze strony przewodu pokarmowego, alergie pokarmowe, osłabioną odporność, zbyt wysoki poziom cholesterolu, przechodzimy biegunkę, cierpimy na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, wzdęcia, a także podczas antybiotykoterapii.

W praktyce rozróżniamy probiotyki:

  • naturalne (kapusta kiszona, ogórki kiszone, kwaśna zupa kimchi, produkty mleczne poddane fermentacji: jogurt, kefir, maślanka),
  • odżywki (suplementy diety w postaci kapsułek czy proszków, dostępne w sklepach ze „zdrową żywnością”),
  • leki (preparaty o działaniu leczniczym, zawierające żywe kultury bakterii lub drożdży, dostępne tylko w aptekach).

Trochę więcej o prebiotykach

Zadaniem większości prebiotyków jest zwiększenie ilości bakterii z rodzin Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacterioides w naszych jelitach. Zaliczają się one do frakcji błonnika, ale należy pamiętać, że nie każdy rodzaj błonnika jest prebiotykiem.

Przyjmowane przez nas prebiotyki trafiają prosto do jelita grubego. Tam ulegają fermentacji, a przechodząc przez światło jelita wiążą wodę i zwiększają objętość treści pokarmowej. W procesie fermentacji wytwarzane są gazy oraz masy kałowe - a im jest ich więcej, tym lepiej jelita działają. Przyjmowanie prebiotyków zapobiega zaparciom, pozwala na szybsze pozbycie się toksyn z organizmu, zmniejsza ilość złogów.

Jakie probiotyki wybierać? Kiedy warto po nie sięgnąć? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jak działają probiotyki i kiedy warto o nich pamiętać? Źródło: Agencja TVN.

W procesie fermentacji prebiotyków powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są pożywką dla dobroczynnych bakterii. Hamują rozwój patogenów, przyspieszają procesy regeneracji nabłonka jelitowego, zwiększają wytwarzanie śluzu, pozwalają utrzymać prawidłowe pH w jelicie, zwiększają wchłanianie wapnia, witamin K i B12, żelaza i magnezu, a także oddziałują korzystnie na metabolizm glukozy i białek w wątrobie. Dobre bakterie konkurują z tymi złymi o pożywienie i miejsce w jelitach, dlatego warto dbać, aby miały się czym odżywiać.

Synbiotyk, czyli 2w1

W synbiotyku znajdziemy zarówno dobre bakterie kwasu mlekowego, jak i pożywkę dla nich, czyli prebiotyk. Dzięki obecności pożywki bakterie kwasu mlekowego mają właściwe warunki do rozwoju i utrzymania wysokiej aktywności.

Lek probiotyczny Enterol® 250

To jedyny lek probiotyczny oparty na drożdżach Saccharomyces boulardii CNCM I-745, który świetnie sprawdzi się:

  • jako lek osłonowy podczas przyjmowania antybiotyku,
  • w leczeniu ostrej biegunki u dorosłych i dzieci,
  • w zapobieganiu kolejnym biegunkom,
  • w zapobieganiu biegunce podróżnych,
  • w zapobieganiu biegunkom występującym w żywieniu dojelitowym,
  • w przywracaniu równowagi mikrobioty jelitowej.

Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: Nie każda biegunka jest taka sama

Źródło:

1. A. Nowak, K. Śliżewska, Z. Libudisz, Probiotyki - historia i mechanizmy działania. 

Protokół postępowania z pacjentem, u którego stwierdzono bakteriemię o etiologii Staphylococcus aureus



Data aktualizacji: 18.07.2019,
Opublikowano: 28.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej