Katarzyna Bosacka, szefowa działu urody i zdrowia w "Wysokich Obcasach", także prezenterka telewizyjna znana z cyklu programów na TVN Style "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" zażartowała, że naszej przegranej w meczu z Senegalem winne jest... śmieciowe jedzenie.
Na profilu dziennikarki znajdziemy krótką i niosącą przekaz informację:
A nie mówiłam? Napój energetyczny Turbogrosik wykończył Grosika, chipsy Lays Błaszczykowskiego, a parówki Nawałkę. Trzeba było jeść zdrowo.
Na szczęście Grzegorz Krychowiak strzelił bramkę i uratował honor drużyny.
A Krychowiak nie reklamuje śmieciowego jedzenia, więc strzela! Brawo panie Grzegorzu!
Komentarze Katarzyny Bosackiej podbijają sieć - w końcu zwróciła uwagę na ważny aspekt, jakim jest zdrowe odżywianie, szczególnie ważne u osób uprawiających sport. Po zdrowe przepisy zajrzyjcie także do nas!
Zdrowa i zbilansowana dieta pomaga utrzymać organizm w formie, zapobiega rozwojowi chorób, otyłości, a także dodaje energii i usprawnia procesy myślowe. Dlatego zdrowe odżywianie jest ważne.
Polecamy: Witaminy i składniki mineralne
Dieta sportowca
Organizm poddany wysiłkowi treningowemu ma przede wszystkim duże zapotrzebowanie na białko i węglowodany, czyli te substancje, które stanowią paliwo dla mięśni, przyspieszają ich regenerację i zwiększają zdolność do wysiłku. Dieta sportowca musi zapewnić odpowiednie rezerwy energetyczne, których ponad 50% tworzonych jest z dostarczonych węglowodanów w formie odżywek, napojów, ale też posiłków, które uwzględniają: kasze, makarony, brązowy ryż, płatki owsiane, a także pieczywo razowe.
Sportowiec powinien spożywać przynajmniej 3 posiłki w ciągu dnia, które zawierają znaczną ilość białka (dzienne zapotrzebowanie to około 250-300g). Niewskazane jest spożywanie w nadmiarze tłuszczów i cukrów prostych.
Więcej w tym temacie: Dieta sportowca – jak powinien odżywiać się sportowiec amator?