Podwyższone trójglicerydy – główne przyczyny i objawy. Dieta przy wysokich trójglicerydach

Fot: twinsterphoto / gettyimages.com

Podwyższone trójglicerydy w negatywny sposób rzutują na stan zdrowia. Stanowią determinant rozwoju wielu chorób. Zwiększają ryzyko udaru mózgu, zawału serca, cukrzycy i zespołu metabolicznego.

Podwyższone trójglicerydy należy leczyć, gdyż stanowią jeden z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Terapia opiera się na diecie eliminującej nadmiar tłuszczy i węglowodanów oraz zwiększeniu aktywności fizycznej. Bywa, że konieczna jest farmakoterapia (zwłaszcza, gdy TG jest powyżej 200 mg/dl).

Zobacz także:

Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie

Nerwobóle serca – przyczyny, objawy i leczenie

Hemodynamika serca – rola w ogólnoustrojowym krążeniu krwi

Wysoki poziom trójglicerydów

Trójglicerydy (ang. triglycerides – TG) to organiczne związki chemiczne – tłuszcze proste, które stanowią podstawowy element tkanki tłuszczowej (magazynowane są jako materiał zapasowy) i główne źródło energetyczne organizmu. Są produkowane przez wątrobę z węglowodanów prostych i kwasów tłuszczowych. Źródłem trójglicerydów w diecie są tłuszcze roślinne i zwierzęce.

Wysoki poziom trójglicerydów u kobiet stwierdza się, gdy wartości są wyższe niż 135 mg/dl, w przypadku mężczyzn, gdy przekraczają 160 mg/dl, a u dzieci, gdy wynoszą ponad 100 mg/dl. Stężenie powyżej 200 mg/dl określa się mianem hipertriglicerydemii.

Trójglicerydy powyżej normy stwierdza się na podstawie wyników lipidogramu. Jest to badanie służące do ustalania tzw. profilu lipidowego. Na jego podstawie określa się poziom poszczególnych frakcji lipidowych we krwi. Badanie wykonuje się na czczo, po upływie co najmniej 12 godzin od ostatniego posiłku. Próbkę pobiera się z żyły łokciowej. Regularne badanie stężenia trójglicerydów można wykonywać w warunkach domowych z wykorzystaniem cyfrowego analizatora krwi.

Podwyższone trójglicerydy – przyczyny

Za wysokie trójglicerydy odpowiada wiele czynników. Jedną z głównych przyczyn są choroby metaboliczne takie jak cukrzyca czy hiperlipidemia (pospolita, pierwotna, wtórna złożona). Podwyższony poziom trójglicerydów pojawia się w przebiegu akromegalii, niedoczynności tarczycy, dny moczanowej, zapalenia trzustki, niewydolności nerek, zespołu Cushinga, tocznia rumieniowatego i lipodystrofii (zanik lub upośledzenie budowy tkanki tłuszczowej). Jest częstą konsekwencją nadmiernej masy ciała czy nadużywania alkoholu. Bywa ponadto skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków, zwłaszcza doustnych środków antykoncepcyjnych, retinoidów, betaadrenolityków, glikokortykosteroidów i środków moczopędnych. Ryzyko wysokiego poziomu trójglicerydów jest znacznie większe u osób stosujących dietę wysokotłuszczową i prowadzących siedzący tryb życia. Ich stężenie podnosi się także podczas ciąży.

Wysoki poziom trójglicerydów – objawy i skutki

Podwyższone trójglicerydy uważane są za czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, insulinoodporności, otyłości, miażdżycy, udaru mózgu, zawału serca, zapalenia trzustki i choroby wieńcowej serca. Poziom trójglicerydów powyżej 500 mg/dl powoduje stłuszczenie wątroby i uszkodzenie trzustki.

Objawy jakie mogą towarzyszyć wysokiemu poziomowi trójglicerydów to m.in.:

  • arterioskleroza – zwężenie tętnic powstałe na skutek odkładania się złogów ograniczających swobodny przepływ krwi przez naczynia;
  • zaburzenia pracy serca – powstałe z powodu zakrzepicy naczyń krwionośnych i ograniczonego transportu krwi do serca;
  • żółtaki (tzw. kępki żółte) – złogi cholesterolu przybierające wygląd żółtych plamek umiejscowionych zwłaszcza wokół oczu (mnogie kępki żółte to żółtakowatość).

Dieta przy wysokich trójglicerydach

Dieta na wysokie trójglicerydy uważana jest za najlepsze rozwiązanie terapeutyczne. Z jadłospisu wykluczyć należy produkty, takie jak: makaron, ryż, kasza, kukurydza, pieczywo i produkty mączne oraz alkohol. Konieczna jest eliminacja pożywienia o dużej zawartości tłuszczów nasyconych i cukrów prostych. Unikać trzeba potraw smażonych w głębokim tłuszczu i produktów wysokoprzetworzonych.

Do przygotowywania potraw najlepiej korzystać z oliwy z oliwek, oleju kokosowego, lnianego, z wiesiołka i ogórecznika. Zaleca się spożywanie drobiu (indyka, kurczaka), chudego mięsa wołowego, cielęciny, warzyw i nabiału. Dieta bogata powinna być wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są ryby morskie, owoce morza i wodorosty, a także w produkty bogate w fitosterole, których doskonałym źródłem są awokado i migdały. Należy zwiększyć spożycie produktów o dużej zawartości naturalnego błonnika pokarmowego. Optymalne wartości to 30–40 g dziennie. Najlepiej przyjmować go w postaci surowych owoców ze skórką, płatków owsianych i produktów jęczmiennych. Wskazane jest gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie. Należy nawadniać organizm i spożywać przynajmniej 2 litry płynów dziennie, najlepiej mineralnej niegazowanej wody.

Zaleca się poprawę stylu życia, szczególnie podejmowanie aktywności fizycznej, ograniczenie spożywania alkoholu i palenia papierosów. W celu obniżenia poziomu trójglicerydów warto sięgnąć po suplementy diety. Pozytywne działanie wykazują kompleks witamin B (zwłaszcza niacyna), witaminy C, A i E oraz rybne suplementy tłuszczy omega, jak tran w kapsułkach i płynny. Doskonale sprawdzają się olej z wątroby rekina grenlandzkiego, olej z kryla arktycznego i płynny tran norweski z wątroby dorsza. Pomocna jest także lecytyna, która wykazuje właściwości emulgujące – rozbija duże cząstki tłuszczu, dzięki czemu są łatwiej wydalane z organizmu. Naturalnym źródłem lecytyny jest soja. Leki na trójglicerydy (statyny i fibraty) powinny być ostatecznością, gdyż ich zażywanie wiąże się z licznymi skutkami ubocznymi.

Z czego składa się krew? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Z czego składa się krew? Źródło:Getty Images / iStock

Bibliografia:

1) Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Wrocław, Urban & Partner, 2009.

2) Kannel W.B., Castelli W.P., Gordon T., McNamara P.M. Serum cholesterol, lipoproteins and the risk of coronary heart disease, „Annals of Internal Medicine”, 1971, 74(1), s. 1–12.

3) Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Kraków, Medycyna Praktyczna, 2011.

4) Dunstan R., Interpretacja wyników badań laboratoryjnych, Gdańsk, Via Medica, 2002.

5) Wolańska D., Kłosiewicz-Latoszek L., Struktura spożycia kwasów tłuszczowych a profil lipidowy u osób z nadwagą i otyłością, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny”, 2012, 63(2), s. 155–162.

6) Kassner U., Dippel M2. Steinhagen-Thiessen E., Severe hypertriglyceridemia: Diagnostics and new treatment principles, „Der Internist”, 2017, 58(8), s. 866–876.

7) Stefanutti C., Julius U., Treatment of primary hypertriglyceridemia states--General approach and the role of extracorporeal methods, „Atherosclerosis Supplements”, 2015, 18, s. 85–94.

Data aktualizacji: 03.02.2021,
Opublikowano: 07.02.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Hashimoto zobaczysz na twarzy. Po tych objawach rozpoznasz tę chorobę

Problemy z tarczycą, choć pojawiają się u obu płci, to znacznie częściej diagnozowane się u kobiet. Co ciekawe, pierwsze sygnały świadczące o tym, że gruczoł nie działa prawidłowo, da się zauważyć na twarzy. Na co zwrócić uwagę? 

Czytaj więcej
Miała płuca jak u 80-latki, ignorowała wczesne objawy 

POChP to groźna choroba płuc. Niestety wielu pacjentów bagatelizuje pierwsze objawy choroby i zgłasza się do lekarza zbyt późno. Tak było w przypadku pewnej Brytyjki. 

Czytaj więcej
Objawy COVID-19 są niespecyficzne. Liczba pozytywnych tekstów rośnie

Eksperci alarmują, że rośnie liczba pacjentów z COVID-19. Co więcej, obecnie dominujący wariant koronawirusa SARS-CoV-2 wywołuje mało charakterystyczne objawy, które łatwo pomylić ze zwykłą infekcją górnych dróg oddechowych.  

Czytaj więcej
Budzą cię w nocy koszmary? Twój organizm chce ci coś powiedzieć

Sen służy odpoczynkowi i regeneracji. Niestety czasem zdarza się, że jest zakłócany przez koszmary. Skąd się biorą? Czy ich występowanie powinno nas niepokoić? 

Czytaj więcej
Brak witaminy D w organizmie. Jakie mogą być konsekwencje? 

Witamina D to jedna z ważniejszych substancji dla naszego organizmu. Jej niedobór może być groźny i powodować szereg problemów ze zdrowiem. Co się może stać, jeśli mamy zbyt mało tej witaminy?  

Czytaj więcej
Inercja senna. Bezwład i brak skupienia po przebudzeniu to jedne z objawów 

Inercja senna pojawia się tuż po przebudzenia. Objawia się uczuciem osłabienia i dezorientacji. Powoduje również opóźnienie reakcji. Czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?  

Czytaj więcej
Stres maluje się na twarzy. Jak wygląda twarz stresowa? 

Silny stres może zaburzać działanie całego naszego organizmu. Bardzo często zdarza się, że jego nadmiar odbija się na wyglądzie skóry. Co powinni zwrócić naszą uwagę? 

Czytaj więcej