Niedobór witaminy B6 – przyczyny i konsekwencje. Sposoby uzupełniania pirydoksyny

Fot. photka / Getty Images

Niedobór witaminy B6, czyli pirydoksyny, nie pozostaje obojętny dla organizmu człowieka. Zaburza funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Odpowiada za łupież, suchość i pękanie skóry na stopach i dłoniach. Dodatkowo podnosi ryzyko rozwoju anemii i kamicy nerkowej.

Niedobór witaminy B6 uwarunkowany jest wieloczynnikowo. Stan ten może być spowodowany zażywaniem pewnych leków, nieodpowiednim sposobem odżywiania, ciążą lub niektórymi chorobami. Niedobory pirydoksyny uzupełnia się, wprowadzając suplementację preparatów witaminowych lub zwiększając spożycie produktów spożywczych zawierających jej duże ilości, takich jak: kiełki pszeniczne, ziarna soi, orzechy włoskie, banany i awokado. Niedobór witaminy B6 wykazuje ma konsekwencje dla zdrowia człowieka.

Możliwe przyczyny niedoboru witaminy B6

Witamina B6, znana też jako pirydoksyna, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest to grupa kilku związków chemicznych będących pochodnymi pirydyny, takich jak pirydoksyna, pirydoksal czy pirydoksamina. Witaminę B6 uważa się za niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Istnieje kilka możliwych przyczyn niedoboru witaminy B6. Stan ten rozwinąć się może podczas antybiotykoterapii, długotrwałego zażywania kortyzonu i penicyliny, estrogenowej terapii zastępczej lub przyjmowania doustnych środków antykoncepcyjnych. Niedobór witaminy B6 często obserwuje się u diabetyków, ciężarnych kobiet i ludzi w podeszłym wieku, a także zmagających się z chorobą nowotworową, astmą, zaburzeniami pracy nerek, chorobami serca i chorobami o podłożu autoimmunologicznym, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia i choroba Leśniowskiego-Crohna. Ryzyko niedoboru pirydoksyny wzrasta u osób palących papierosy, stosujących wysokobiałkową dietę, narażonych na działanie silnych stresorów i uzależnionych od alkoholu.

Skutki niedoboru witaminy B6

Skutki niedoboru witaminy B6 mogą okazać się bardzo poważne dla ludzkiego organizmu. Zbyt mała podaż pirydoksyny ma negatywny wpływ na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Objawami niedoboru witaminy B6 mogą być: drgawki, apatia, silne bóle głowy, problemy z koncentracją, zaburzenia snu i przedwczesne starzenie się neuronów. Można zauważyć także pogorszenie samopoczucia, silne zmęczenie i zniechęcenie do dotychczas podejmowanych aktywności. Niedobór pirydoksyny powoduje spadek syntezy białek ustrojowych, kwasów nukleinowych (DNA, RNA) niezbędnych dla wzrostu i rozwoju.

Witamina B6 w niedoborze wpływa negatywnie na pracę układu immunologicznego, ponieważ odpowiada za wytwarzanie przeciwciał. Osłabiony organizm jest w większym stopniu narażony na rozwój infekcji bakteryjnych i wirusowych. Osoby z niedoborem pirydoksyny narzekają na częste nudności. Mogą u nich wystąpić zaburzenia odżywiania. Niedobór witaminy B6 może prowadzić do upośledzenia pracy nerek, co sprzyja rozwojowi kamicy nerkowej.

U osób z niedoborem witaminy B6 zauważa się zaburzenia poziomu cukru we krwi, co jest czynnikiem sprawczym hipoglikemii (zbyt niskie stężenie glukozy we krwi). Stan ten objawia się ogólnym osłabieniem, zaburzeniami koncentracji, zawrotami głowy i przyspieszeniem akcji serca. Witamina B6 bierze udział w procesie wytwarzania hormonów, co przy jej niedoborze zostaje zaburzone. Jej niedostateczna podaż u chorych na astmę zaostrza objawy choroby i powoduje trudności w oddychaniu, duszności i świszczący oddech.

Skutki niedoboru witaminy B6 dla układu krążenia

Pirydoksyna reguluje wytwarzanie prostaglandyn, których niedobór zaburza pracę serca, wartość ciśnienia tętniczego krwi i powoduje skurcze mięśni. Ponieważ witamina B6 uczestniczy w syntezie hemoglobiny, jej niedostateczna podaż zaburza ten proces, sprawiając, że czerwony barwnik krwi nie rozprowadza efektywnie po organizmie tlenu i innych składników odżywczych. Ponadto stwarza to możliwość pojawienia się niedoboru żelaza, w konsekwencji czego rozwinąć się może anemia. Witamina B6 reguluje poziom homocysteiny, a jej niedobór zwiększa poziom tego aminokwasu, co podnosi ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu.

Konsekwencje niedoboru witaminy B6 u dzieci

Niedobór witaminy B6 u dzieci może powodować niepełnosprawność umysłową, napady padaczkowe i nieprawidłowości w budowie kości. Niedostateczna podaż pirydoksyny sprawia, że małe dzieci stają się nadmiernie drażliwe i płaczliwe. Dodatkowo może przyczynić się do pogłębiania autyzmu i podnieść prawdopodobieństwo rozwoju choroby Parkinsona w podeszłym wieku.

Niedobór witaminy B6 – objawy w wyglądzie zewnętrznym

Niedobór witaminy B6 objawia się zmianami w wyglądzie zewnętrznym. Zaburzeniu ulega równowaga wodno-lipidowa skóry. Rozwinąć się może łojotokowe zapalenie skóry, łupież, suchość i pękanie skóry na stopach i dłoniach, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej oraz nadmierne wypadanie włosów. Niedobór witaminy B6 zaostrza zmiany trądzikowe i nasila złuszczanie naskórka, a skóra staje się mniej elastyczna.

Jak uzupełnić niedobór witaminy B6?

Niedobór witaminy B6 najlepiej uzupełniać poprzez realizację odpowiednio zbilansowanej diety. Pirydoksyna występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Jej doskonałym źródłem są: płatki kukurydziane, mąka pełnoziarnista, kiełki pszeniczne, ziarna soi, orzechy włoskie, banany, awokado, ziemniaki, papryka czerwona, szpinak, podroby wieprzowe i wołowe oraz mięso drobiowe i indycze. Poza tym B6 jest obecna w drożdżach piwowarskich, nabiale, jajach i rybach, a zwłaszcza łososiu i makreli.

Dodatkowo witaminę B6 można dostarczać, zażywając dostępne w aptece produkty witaminowe. Mimo że są ogólnodostępne, to najlepiej, aby ich suplementacja została ustalona przez lekarza. Optymalna dzienna dawka witaminy B6 wynosi około 2 mg, ale w czasie ciąży i karmienia piersią zapotrzebowanie to nieco wzrasta.

Polecamy Wam zobaczyć, jakie produkty są bogate w witaminy B12:

Zobacz film: Produkty bogate w witaminę D, A i B12. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję


Data aktualizacji: 18.10.2018,
Opublikowano: 18.10.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej