Miedź – konsekwencje nadmiaru i niedoboru oraz rola w organizmie

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Miedź to pierwiastek chemiczny pełniący rozliczne funkcje w ludzkim organizmie. Chroni przed osteoporozą, hamuje rozwój bakterii, zwiększa odporność. Jej źródłem są liczne produkty spożywcze, zwłaszcza wątróbka, ostrygi, homary, orzechy, kakao, drożdże i kalmary.

Miedź w największej ilości gromadzi się w wątrobie, mózgu, sercu i nerkach. Pierwiastek ten uczestniczy w transportowaniu tlenu, syntezie kolagenu i elastyny oraz w tworzeniu melaniny. Wspomaga zwalczanie wolnych rodników i zapobiega zwapnieniu naczyń. Negatywnie na przyswajanie miedzi wpływają wapń, fosfor, cynk i cyna. Dla organizmu niekorzystne są zarówno stany niedoboru, jak i nadmiaru tego pierwiastka.

Co to jest miedź?

Miedź (z łac. cuprum) to pierwiastek chemiczny o symbolu Cu. W układzie okresowym zaliczany jest do grupy metali przejściowych. Jego nazwa wywodzi się od Cypru, na terenie którego niegdyś był masowo wydobywany. Stąd też pierwotna nazwa miedzi brzmiała „metal cypryjski” (z łac. cyprum aes). Miedź ma bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystywana jest m.in.: w medycynie, kosmetyce, budownictwie, przemyśle, produkcji związków będących fungicydami w rolnictwie i dodatkami do żywności oraz jako barwnik szkła.

Źródła miedzi w pożywieniu

Główne źródła miedzi w pożywieniu to:

  • wątroby zwierzęce (np. cielęca zawiera 15 mg Cu na 100 g, co stanowi 750% zalecanego dziennego spożycia),
  • ostrygi (zawierają 1–8 mg Cu na 100 g – 37–500% RDA),
  • drożdże piekarskie (zawierają 5 mg Cu na 100 g – 250% RDA),
  • ziarna sezamu (zawierają 7,75 mg Cu na 100 g – 204% RDA),
  • kakao (zawiera 3,8 mg Cu na 100 g – 189% RDA),
  • kalmary (zawierają 2,1 mg Cu na 100 g – 106% RDA),
  • homary (zawierają 1,9 mg Cu na 100 g – 97% RDA),
  • ziarna słonecznika (zawierają 1,8 mg Cu na 100 g – 92% RDA),
  • suszone pomidory (zawierają 1,4 mg Cu na 100 g – 71% RDA),
  • ziarna dyni (zawierają 1,4 mg Cu na 100 g – 71% RDA).

Żywność zawierająca nieco mniejsze ilości miedzi to papryka, ziarna soi, grzyby shiitake, siemię lniane, otręby pszenne, suszone śliwki, ziarna arbuza. W przypadku niedostatecznej ilości pierwiastka w diecie możliwa jest jego suplementacja. Pierwiastek wchodzi w antagonistyczną relację (inaczej wzajemne zwalczanie się) z cynkiem. Stąd też jego niedobór może przyczynić się do wzmożonego wychwytu miedzi. Z kolei przyswajanie miedzi ułatwia witamina C.

Rola miedzi w organizmie

Miedź to pierwiastek niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Uczestniczy w procesie syntezy hemoglobiny (skrótowo przedstawianej jako Hb lub HGB), czyli czerwonego barwnika krwi, białka erytrocytów – czerwonych krwinek, który odpowiada za transportowanie tlenu.

Kolejne funkcje miedzi w organizmie to: pobudzanie wzrostu komórek, budowa tkanki kostnej oraz profilaktyka wapnienia naczyń (chroni przed osteoporozą). Dodatkowo zwiększa ona ogólną odporność, hamuje rozwój bakterii (działanie bakteriostatyczne), ułatwia transport i wchłanianie żelaza.

Miedź wpływa na dobrą pracę mózgu – poziom neuroprzekaźników i przesyłanie impulsów nerwowych. Jest czynnikiem determinującym zdolność zapamiętywania i myślenia oraz kreatywność. Zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia, prowadzą do uszkodzenia, a nawet obumarcia komórek czy powodują choroby nowotworowe. Istotną funkcją miedzi jest jej udział w tworzeniu melaniny, czyli pigmentu decydującego o kolorze włosów i skóry oraz syntezie kolagenu i elastyny wpływających na stan skóry.

Nadmiar miedzi – objawy i przyczyny

Nadmiar miedzi objawiać się może bólami mięśni i stawów, niedokrwistością, zmiennością nastrojów, nudnościami, wymiotami, pogorszeniem kondycji skóry – wypryskami, zaburzeniem pracy wątroby i układu oddechowego.

Nadmiar miedzi w organizmie spowodowany może być przez rozmaite czynniki, w tym przez marskość wątroby, choroby nowotworowe, zażywanie niektórych leków (np. antykoncepcja hormonalna, hormonalna terapia zastępcza), ciążę. Przyczyną tego stanu jest też choroba Wilsona – rzadko występujące, uwarunkowane genetycznie, dziedziczone autosomalnie recesywnie schorzenie, w którym na skutek mutacji w genie ATP7B rozwijają się zaburzenia wydalania miedzi z organizmu. Pierwsze informacje na jej temat pojawiły się w piśmiennictwie pod koniec XIX wieku.

Niedobór miedzi – objawy i przyczyny

Objawami niedoboru miedzi są m.in.: nadpobudliwość ruchowa, zaburzenia wzrostu, zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, anemia, obrzęki, zaburzenia oddychania, zwiększona podatność na infekcje, problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, kruche, łamliwe kości.

Niedobór miedzi w organizmie stwierdza się bardzo rzadko. Do stanu tego doprowadzić mogą zwłaszcza zaburzenia wchłaniania miedzi i długotrwałe leczenie kortyzolem. Grupą podwyższonego ryzyka niedostatecznej ilości tego pierwiastka w ustroju są osoby niedożywione, cierpiące na przewlekłe biegunki, odchudzające się oraz niemowlęta.

Dzienne spożycie miedzi

Oto jak przedstawia się dzienne zapotrzebowanie na miedź w poszczególnych grupach:

  • do 5 miesiąca życia – 0,2 mg,
  • od 5 miesiąca życia do 6 r.ż. – 0,3 mg,
  • od 7 do 12 r.ż. – 0,7 mg,
  • ≥ 13 r.ż. – 0,9 mg,
  • kobiety w ciąży – 1 mg,
  • kobiety w czasie laktacji – 1,3 mg.

Zobacz wideo: Czy można przedawkować witaminy?

Wiem co jem, wiem co kupuję

Bibliografia:

1. J. D. Lee, Zwięzła chemia nieorganiczna, PWN, Warszawa 1997.

2. H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2005.

3. B. Tarnacka, A. Członkowska, Choroba Wilsona, [w:] „Polski Przegląd Neurologiczny”, 2008, 4(3), s. 125–128.

Data aktualizacji: 25.11.2021,
Opublikowano: 28.11.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej