Witamina C – właściwości i naturalne źródła. W czym jest jej najwięcej?

Fot: M.studio / fotolia.com

Naturalna witamina C, czyli kwas askorbinowy, występuje głównie w owocach i warzywach. Największym źródłem kwasu są owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, kiwi, truskawki, papryka, natka pietruszki, brukselka. Witamina C występuje również w rokitniku zwyczajnym i zielu pokrzywy.

Witamina C to związek chemiczny, który ma swoje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Produkty do pielęgnacji ciała z kwasem askorbinowym mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się skóry i przyspieszają gojenie się ran.

Naturalna witamina C – rola w organizmie człowieka

Kwas askorbinowy to jedna z najbardziej popularnych witamin o wielokierunkowym działaniu, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wieku, płci oraz stanu organizmu. Średnia dzienna dawka kwasu askorbinowego u dorosłego człowieka wynosi około 60 -75 mg/h. Najwięcej witaminy muszą przyjmować kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, palacze papierosów czy osoby zmagające się na co dzień z nadciśnieniem tętniczym.

Naturalna witamina C jest ważna w organizmie człowieka, ponieważ jej niedobory powoduje osłabienie układu odpornościowego człowieka, co przekłada się na zwiększenie ryzyka infekcji. Ponadto osoby, u których spożycie witaminy C jest niskie zwiększa się ryzyko chorób serca, problemów z gojeniem się ran oraz powstawania owrzodzeń.

Naturalna witamina C dla dzieci

Dzieci do 9. roku życia potrzebują dziennie witaminy C w stężeniu od 30 do 40 mg. W kolejnych latach stopniowo to zapotrzebowanie wzrasta. Dieta dziecka powinna być bogata w owoce, takie jak: czarna porzeczka, pomarańcze czy truskawki. W aptece można kupić gotowe preparaty w formie tabletek musujących, kapsułek czy syropów z witaminą C do podawania doustnego.

Zobacz film: Produkty wzbogacone o witaminę C. Źródło: Wiem, co jem

W czym jest najwięcej witaminy C?

Najlepsze źródło witaminy C to owoce, warzywa oraz zioła. Kwas askorbinowy znajduje się również w mięsie, nabiale i orzechach. Zdecydowanie najwięcej witaminy C występuje w owocach dzikiej róży, bo 100 gramów produktu zawiera od 250 do 800 mg kwasu askorbinowego, co stanowi kilka- a nawet kilkanaście razy powieloną średnią dzienną dawkę tej substancji dla dorosłego człowieka.

Zobacz także: Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Źródła witaminy C

Witamina C jest wrażliwa na światło i wysoką temperaturę. Podczas parzenia czy gotowania może ona ulegać rozkładowi, dlatego najwięcej kwasu askorbinowego będą miały surowe owoce i warzywa.

  • Owoce z witaminą C

Wśród owoców najwięcej kwasu askorbinowego zawierają: czarna porzeczka, kiwi, truskawki, cytryny, pomarańcze i grejpfruty. Witamina znajduje się również w: agreście, malinach, gruszkach, jabłkach, czerwonej porzeczce, bananach oraz śliwkach.

  • Warzywne produkty z witaminą C

Najbogatszym źródłem witaminy C wśród warzyw są: papryka, natka pietruszki, brukselka, brokuły i kalarepa. Związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych występuje też w takich produktach, jak: kapusta (zwłaszcza kiszona), szpinak, fasola szparagowa, cykoria, rzodkiewka, kalafior, buraki, sałata, marchewka, pomidory.

  • Zioła

Wśród ziół najwięcej witaminy C zawiera w sobie rokitnik zwyczajny, ziele pokrzywy, chiński cytrynowiec oraz liście lebiodki pospolitej. Z ziół można robić rozgrzewające napary, które wzmacniają odporność i przeciwdziałają rozwojowi przeziębienia i grypy. Preparaty można kupić w każdej aptece zarówno w formie suszu do zaparzania, jak i tabletek i kapsułek.

Zobacz także: Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

  • Inne produkty w witaminą C

W 100 gramach niedojrzałych włoskich orzechów znajduje się 3000 mg kwasu askorbinowego. Nabiał ma niewielką zawartość witaminy C – występuje ona głównie w mleku krowim, kefirach i jogurtach. Niewiele więcej kwasu askorbinowego znajduje się w mięsie. Największe zawartości witaminy z mięsnych produktów posiadają: nerki, wątróbka oraz drób. Witaminę C zawierają również: igliwia świerku i sosny, owoce jarzębiny i głogu, a także lucerna.

Naturalna witamina C – acerola

Acerola C to naturalna witamina C o długotrwałym działaniu, ponieważ uwalnia się stopniowo przez 12 godzin. Produkt zawiera 30 razy więcej kwasu askorbinowego, niż, np. cytryna czy grejpfrut. Jedna kapsułka aceroli (prasowana specjalną macierzą celulozową) zawiera 100 mg czystej witaminy C. Dostarczanie kwasu askorbinowego do organizmu jest bardzo ważne. Niedobory tej witaminy prowadzą do, np.: osłabienia i zmęczenia, problemów z koncentracją, utraty apetytu, podatności na infekcje, obniżonej sprawności fizycznej, a nawet kłopotów ze snem.


Data aktualizacji: 10.12.2018,
Opublikowano: 19.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

gf 30.10.2019r.

jarmuż pietruszka

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej