Kawa zbożowa w ciąży - czy jest bezpieczna? Wartość odżywcza i właściwości kawy zbożowej

Fot. Dejan_Dundjerski / Getty Images

Kawa zbożowa jest źródłem cennych związków, takich jak: witaminy z grupy B, magnez, cynk i potas. W ciąży zalecana jest kawa zbożowa z cykorią, która zawiera inulinę. Związek ten wspomaga naturalną odporność organizmu, reguluje trawienie i chroni przed stanami zapalnymi jelit. 

Kawa zbożowa uznawana jest za najzdrowszy rodzaj tego pobudzającego trunku. Nie zawiera kofeiny, jednak dzięki wysokiej zawartości węglowodanów złożonych dodaje energii i redukuje uczucie zmęczenia. Kawa zbożowa jest bezpiecznym produktem dla kobiet ciężarnych, a nawet dla dzieci.

Czy w ciąży można pić kawę zbożową?

Kawa zbożowa jest naturalnym produktem otrzymywanym z prażonych ziaren zbóż, najczęściej żyta i jęczmienia. Jest także produkowana na bazie pszenicy, orkiszu, buraka cukrowego i korzenia cykorii. W składzie kawy zbożowej nie występują sztuczne barwniki i konserwanty. Niekiedy produkt ten wzbogacany jest o dodatkowe witaminy i minerały, które podnoszą wartość odżywczą napoju. Kawa zbożowa w ciąży jest produktem zalecanym i zupełnie nieszkodliwym dla zdrowia przyszłej matki i jej dziecka. Nie zawiera kofeiny, która jest związkiem przeciwwskazanym w diecie kobiet ciężarnych. Kofeina wraz z metabolitami wykazuje zdolność przenikania przez barierę łożyskową i może stanowić zagrożenie dla dziecka wywołując np. nadpobudliwość psychoruchową. Z tego w powodu tradycyjna kawa nie jest wskazana kobietom spodziewającym się dziecka, a jej bezpiecznym zamiennikiem jest kawa zbożowa.

Kawa zbożowa - co zawiera?

Kawa zbożowa jest źródłem wielu cennych dla organizmu substancji. W jej składzie występuje błonnik pokarmowy, który wykazuje dobroczynny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Związek ten usprawnia trawienie, przyspiesza perystaltykę jelit i pobudza metabolizm, dzięki czemu chroni przed zaparciami i wspomaga odchudzanie. Ponadto, przynosi długotrwałe uczucie sytości zmniejszając apetyt i zapobiegając podjadaniu między posiłkami, które sprzyja przyrostowi masy ciała. Kawa zbożowa dostarcza składników mineralnych i witamin, wśród których wyróżnia się m.in.: magnez, selen, cynk, potas, fosfor, żelazo i witaminy z grupy B. Częstym składnikiem kaw zbożowych jest korzeń cykorii zawierający cenny związek - inulinę, która wykazuje właściwości prebiotyczne. Dzięki nim inulina stymuluje wzrost dobroczynnej mikroflory jelit, a tym samym podnosi odporność organizmu, reguluje trawienie i przeciwdziała stanom zapalnym przewodu pokarmowego. Kawa zbożowa z cykorią przyczynia się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu i obniża glikemię poposiłkową.

O tym, kto powinien pić kawę dowiecie się z filmu: 

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Kawa zbożowa - właściwości

Kawa zbożowa w ciąży jest zalecana nie tylko ze względu na brak kofeiny, ale również z uwagi na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Jest to napój niskokaloryczny pozbawiony wszelkich sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, barwniki czy ulepszacze smaku. Kawa zbożowa ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, gdyż reguluje trawienie i przeciwdziała zaparciom stanowiącym częsty problem kobiet ciężarnych. Obniża poziom “złego” cholesterolu, dzięki czemu chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, takimi jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna mięśnia sercowego. Kawa zbożowa wspiera pracę układu nerwowego, gdyż jest źródłem witamin z grupy B odpowiedzialnych m.in. za działanie przeciwdepresyjne, łagodzenie stanów lękowych i napięcia nerwowego oraz podnoszących zdolności poznawcze (pamięć, myślenie, koncentrację, uwagę). Kawa zbożowa w przeciwieństwie do zwykłej czarnej kawy nie powoduje wypłukiwania magnezu z organizmu. Minerał ten jest niezwykle ważny w diecie kobiety ciężarnej. Odpowiada m.in. za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, działa odprężająco, łagodzi stres i uczucie zmęczenia. Ponadto, magnez w ciąży zapobiega bolesnym skurczom oraz wzmacnia kości i szkliwo zębów. Niedobór magnezu u kobiet ciężarnych powoduje rozdrażnienie, apatię, narastające zmęczenie, ociężałość, bóle głowy, skurcze mięśni, bezsenność. Kawa zbożowa jest źródłem polifenoli roślinnych należących do naturalnych związków przeciwutleniających. Ich działanie polega na neutralizowaniu wolnych rodników tlenowych wywołujących wiele chorób. Polifenole zmniejszają ryzyko wystąpienia m.in. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawałów serca, cukrzycy i chorób nowotworowych. Ponadto, naturalne przeciwutleniacze zawarte w kawie zbożowej hamują procesy starzenia się skóry poprawiając jej wygląd, kondycję i działając odmładzająco.

Kawa zbożowa - czy ma wady?

Kawa zbożowa mimo licznych korzystnych właściwości posiada również pewne wady. Jedną z nich jest wysoki indeks glikemiczny kawy zbożowej. Wskaźnik ten określa szybkość wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu. Wysoki indeks glikemiczny świadczy o tym, że kawa zbożowa powoduje szybki skok stężenia cukru we krwi. Z tego powodu powinna być ograniczana w diecie diabetyków, a tym samym u kobiet ciężarnych ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową. Większość kaw zbożowych zawiera gluten, który jest składnikiem toksycznym dla osób z celiakią, alergią i nietolerancją glutenu. Kawy zbożowe bezglutenowe oznaczone są międzynarodowym symbolem przekreślonego kłosa. 

Data aktualizacji: 21.11.2018,
Opublikowano: 20.11.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Powstała pierwsza tabletka na depresję poporodową. Kiedy lek trafi na rynek?   

Szacuje się, że z powodu depresji porodowej cierpi 15 proc. kobiet. W walce z tym stanem już niedługo może im pomóc pierwsza na świecie tabletka łagodząca objawy depresji. Co o niej wiadomo i kiedy lek trafi na rynek?

Czytaj więcej
Nudności i wymioty w ciąży? Sprawdź, dlaczego powinnaś o nich powiedzieć lekarzowi podczas wizyty

Problem występowania pierwszych mdłości w ciąży jest często bagatelizowany. Wiele osób uważa je za „obowiązkowe” dolegliwości w ciąży, o których nie warto nawet informować swojego lekarza. Z tego względu niektóre ciężarne podczas wizyty pomijają temat mdłości i wymiotów w ciąży. To błąd – te objawy mogą niekorzystnie wpłynąć na komfort życia oraz mieć poważne konsekwencje dla zdrowia mamy i maluszka.

Czytaj więcej
Badania przed zajściem w ciążę - warto znacznie częściej kontrolować poziom glukozy

Prawidłowy poziomy cukru we krwi jest ważny już  chwili zajścia w ciążę, ponieważ chroni dziecko przed zaburzeniami rozwojowymi. Planując ciążę warto zatem znacznie częściej kontrolować poziom glukozy – przekonują eksperci.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej
Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży? Kiedy się pojawiają?

Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży to pytanie ważne dla kobiet ciężarnych. Monitorowanie ruchów dziecka w brzuchu jest bardzo istotne również w przypadku przenoszonej lub zagrożonej ciąży. W przypadku prawidłowo rozwijającej się ciąży nie jest to konieczne, aczkolwiek większość ginekologów zaleca je jako działanie profilaktyczne.

Czytaj więcej
Zwolnienie lekarskie w ciąży – na jakich zasadach się odbywa?

Zwolnienie lekarskie w ciąży może być wystawione przez ginekologa lub innego specjalistę. Za czas, w którym kobieta nie pracuje, przysługuje jej zasiłek wynoszący 100% miesięcznego wynagrodzenia. Należy pamiętać, że istnieją wyraźne wskazania do zwolnienia lekarskiego w ciąży.

Czytaj więcej
Witaminy w ciąży – które warto brać?

W ciąży organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze, ponieważ w ciele kobiety rozwija się nowy człowiek. Odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta pomaga dostarczyć do organizmu niezbędne składniki mineralne i witaminy, jednak w ciąży może to nie być wystarczające. Według specjalistów w ciąży bardzo duże znaczenie mają między innymi kwas foliowy, witaminy D, kwasy DHA i jod. Z tego artykułu dowiesz się, jakie witaminy w ciąży warto przyjmować.

Czytaj więcej
Dieta eliminacyjna matki karmiącej – na czym polega i jak ją stosować?

Dieta eliminacyjna polega na stopniowym usuwaniu poszczególnych produktów z jadłospisu. Zalecana jest kobietom karmiącym piersią w przypadku podejrzenia, że objawy uczuleniowe występujące u dziecka wynikają z jego nietolerancji pokarmów spożywanych przez matkę.

Czytaj więcej
Krew pępowinowa – czy warto ją pobierać? W jakich sytuacjach może pomóc?

Krew pępowinowa jest pobierana po narodzinach dziecka. Pozostaje w pępowinie i łożysku. Jest ceniona ze względu na bogactwo występujących w niej pierwotnych komórek macierzystych o bardzo dużych zdolnościach do dzielenia się i regeneracji. Może być przechowywana w banku krwi pępowinowej.

Czytaj więcej
BBC: szczepienia przeciwko COVID-19 nie powodują u kobiet niepłodności ani nie grożą poronieniem

Na temat szczepień przeciwko COVID-19 krąży w sieci wiele mitów i nieporozumień; najczęściej powtarzane są twierdzenia, że u kobiet mogą one powodować niepłodność, a w ciąży grożą poronieniem. Nie ma jednak badań sugerujących, że szczepionka przeciwko COVID-19 może gromadzić się w jajnikach, co grozi niepłodnością – stwierdza BBC News, powołując się na nowe badania.

Czytaj więcej