Karotenoidy jako antyoksydanty – znaczenie w diecie i w pielęgnacji

Fot: Wayhome Studio / stock.adobe.com

Karotenoidy to naturalne barwniki występujące w substancjach pochodzenia roślinnego – to one odpowiadają między innymi za intensywny kolor pomidora lub marchwi. Karotenoidy wykazują silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu korzystnie wpływają na organizm człowieka.

Karotenoidy występują w owocach, płatach i liściach roślin, nadając im określony kolor – od żółtego, przez pomarańczowy i różowy, aż po intensywnie czerwony. Substancje te należą do jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy obecnych w naturze – w organizmie człowieka stanowią prekursor witaminy A, która chroni komórki ciała przed reaktywnymi formami tlenu. Z tego powodu w kosmetyce i medycynie estetycznej karotenoidom przypisuje się właściwości opóźniające objawy starzenia się skóry i wykorzystuje się je do produkcji kosmetyków przeciwstarzeniowych. Karotenoidy jako przeciwutleniacze odgrywają istotną rolę również w dietetyce – regularne ich spożywanie wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Warto jednak zaznaczyć, że nadmierna podaż witaminy A może być toksyczna.

Czym są karotenoidy?

Karotenoidy to węglowodory nienasycone, które należą do grupy organicznych związków zwanych izoprenoidami. W kwiatach, owocach i liściach roślin występują najczęściej wraz z chlorofilem w chloroplastach. Tempo rozkładu zielonego barwnika (chlorofilu) jest o wiele szybsze niż w przypadku karotenoidów – to właśnie z tego powodu jesienne liście zachowują żółte, pomarańczowe i czerwone odcienie. Pomimo tego, że znika z nich chlorofil, wciąż posiadają odpowiednią ilość karotenoidów, wykazujących właściwości antyoksydacyjne, opóźniające rozkład.

Do karotenoidów zalicza się ponad 600 związków, obecnych w roślinach. Niestety jedynie sześć spośród nich wykazuje korzystny wpływ na organizm człowieka. Są to:

  • alfa-karoten,
  • beta-karoten,
  • beta-kryptoksantyna,
  • luteina,
  • likopen,
  • zeaksantyna.

Gdzie znaleźć karotenoidy

Najbogatsze źródło karotenoidów w diecie człowieka stanowią czerwone oraz ciemnozielone warzywa i owoce, takie jak:

  • marchew,
  • pomidor,
  • dynia,
  • papryka,
  • bataty,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • brokuł
  • morele.

Karotenoidy jako antyoksydanty – wpływ na organizm człowieka

Karotenoidy, stanowiące prekursor witaminy A, są jej podstawowym źródłem w diecie człowieka. W przewodzie pokarmowym karotenoidy są metabolizowane do postaci retinalu, a następnie retinolu, który w jelitach wchłaniany jest do krwiobiegu, skąd trafia do niemalże wszystkich tkanek organizmu.

Zastosowanie karotenoidów w kosmetyce i medycynie oscyluje ściśle wokół ich właściwości antyoksydacyjnych. Karotenoidy neutralizują reaktywny tlen cząsteczkowy oraz nadtlenowe, wolne rodniki, „wymiatając” je z organizmu. Dzięki temu stanowią skuteczną profilaktykę nowotworową, pozwalają zachować młodzieńczy wygląd skóry, podnoszą odporność organizmu, a nawet zapobiegają chorobom serca.

Zastosowanie karotenoidów w kosmetyce

Karotenoidy w kosmetyce wykorzystuje się w trzech podstawowych rodzajach kosmetyków lub zabiegów pielęgnacyjnych: przeciwstarzeniowych, przeciwtrądzikowych i depigmentacyjnych.

Przeciwstarzeniowe działanie karotenoidów obejmuje:

  • pobudzanie syntezy kolagenu oraz elastyny, poprawę gęstości i elastyczności skóry;
  • odbudowę uszkodzonych włókien kolagenowych;
  • ochronę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych oraz przed działaniem promieniowania UV.

Karotenoidy wykorzystuje się w pielęgnacji skóry trądzikowej, ze względu na działanie:

  • normalizujące pracę gruczołów łojowych, ograniczające przetłuszczanie się skóry;
  • oczyszczające ujścia mieszków włosowych, w których pobliżu mogą powstawać stany zapalne;
  • zapobiegające przekształcaniu lipidowych składników sebum w produkty drażniące skórę.

Karotenoidy stosuje się również podczas zabiegów rozjaśniających skórę. Ich depigmanetacyjne działanie polega na:

  • minimalizowaniu przebarwień skórnych, powstałych na skutek ekspozycji na słońce;
  • redukcji ilości melaniny w skórze;
  • zmniejszaniu widoczności przebarwień potrądzikowych.

Prozdrowotne działanie karotenoidów

Za sprawą działania antyoksydacyjnego, karotenoidy pozytywnie wpływają na funkcjonowanie niemalże całego organizmu. Do ich najważniejszych prozdrowotnych funkcji zalicza się:

  • Działanie antynowotworowe – karotenoidy usuwają z organizmu wolne rodniki, które są jedną z przyczyn powstawania i rozwoju chorób nowotworowych. Regularne spożywanie owoców i warzyw bogatych w karotenoidy obniża ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, krtani, przełyku, szyjki macicy, prostaty czy pęcherza moczowego.
  • Utrzymywanie zdrowia oczu – dieta bogata w karotenoidy, a zwłaszcza w luteinę i zeaksantynę, pozwala uchronić oczy przed niekorzystnym działaniem promieniowania UVA i UVB. Niedobór karotenoidów może skutkować zwyrodnieniem plamki żółtej – choroby, która może skutkować nawet ślepotą.
  • Profilaktyka chorób serca – regularnie spożywane warzywa i owoce, bogate w karotenoidy skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Tym samym zmniejsza się ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru niedokrwiennego mózgu.

Zobacz film: Jakie zastosowanie lecznicze ma olej z wiesiołka? Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 01.03.2018,
Opublikowano: 08.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jesteś w trakcie przygotowania do maratonu? Oto wskazówki, które pomogą w biegu długodystansowym

Przebiegnięcie maratonu to dla wielu osób spełnienie marzeń. Ty również szykujesz się do pierwszej trasy o długości 42 km 195 m? Sprawdź kilka wskazówek, dzięki którym będzie ci łatwiej przygotować się do drogi i uzyskać oczekiwany czas. 

Czytaj więcej
Ćwiczenie, które wzmocni całe twoje ciało. Wystarczy mniej niż 10 minut dziennie 

Aktywność fizyczna ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie tylko poprawia naszą sylwetkę, ale i samopoczucie. Mimo że form ruchu jest wiele, to zdaniem badaczy wykonywanie ćwiczenia nazywanego "deska" daje nam najwięcej korzyści.  Dlaczego? 

Czytaj więcej
Bieganie i ćwiczenia w czasie upałów? Ekspert radzi, jak trenować bezpiecznie i... kiedy sobie odpuścić

Chociaż ruch jest nam bardzo potrzebny, to w czasie upałów, bez właściwego przygotowania, może przynieść więcej szkody niż pożytku. Czy powinniśmy zrezygnować z aktywności fizycznej, gdy na dworze panuje skwar?  Zapytaliśmy o to dr hab. n. med. Barbarę Joannę Bałan.

Czytaj więcej
Ćwiczenia na smukłe i obwisłe ramiona: pompki, ćwiczenia z hantlami

Ćwiczenia na smukłe ramiona to m.in. pompki lub unoszenie hantli w bok. Warto wypróbować także ciosy z hantlami. Z kolei obwisłe ramiona zlikwidują ćwiczenia w podporze tyłem i wyciskanie francuskie na ławeczce.

Czytaj więcej
Stretching dynamiczny – przykładowe ćwiczenia, efekty treningu

Stretching dynamiczny to forma ćwiczeń rozciągających, które zaleca się przed właściwym treningiem. Aktywność tego typu stanowi rozgrzewkę poprzedzającą zajęcia na siłowni, w terenie, a nawet w ramach wychowania fizycznego w szkole. Ćwiczenia nie są skomplikowane.

Czytaj więcej
Jazda na rolkach - dlaczego warto?

Z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że jazda na rolkach to zarówno bardzo przyjemny, jak i zdrowy sport. W czasie jego uprawiania twoja kondycja zostaje mocno poprawiona, mięśnie się wzmacniają, a koordynacja ruchowa szybuje w górę. Na tym jednak nie koniec, wiele osób traktuje tę aktywność fizyczną jako sposób na spędzanie wolnego czasu. Jest ona niezwykle relaksująca, a dodatkowa możliwość spędzenia czasu z bliskimi sprawia, że spora część ludzi decyduje się na właśnie takie hobby. Sprawdź sam, dlaczego warto jeździć na rolkach!

Czytaj więcej
Wyciskanie żołnierskie sztangi, czyli trening na wzmocnienie barków

Wyciskanie żołnierskie to jeden z najpopularniejszych treningów na wzmocnienie barków. Istnieje kilka wariantów ćwiczeń – można wykonywać je na siedząco lub na stojąco oraz z użyciem sztangi, hantli lub kettlebell. Żołnierskie wyciskanie, jeżeli jest poprawne, pozwala zbudować masę i siłę mięśniową.

Czytaj więcej
Fitness sylwetkowy – zasady, dieta, przebieg treningu

Fitness sylwetkowy to dyscyplina sportowa, ukierunkowana na rozbudowę muskulatury przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej. Proporcjonalną i wysportowaną sylwetkę osiąga się dzięki połączeniu restrykcyjnego treningu siłowego z wyszczuplającym. Nacisk kładzie się także na dietę.

Czytaj więcej
Trening mentalny – praca nad rozwojem potencjału w sporcie i w życiu

Trening mentalny to praca z umysłem – modelowanie myśli, emocji i przekonań jednostki tak, aby służyły jej dążeniom, pozwalały w pełni wykorzystać własny potencjał. Stanowiący integralną część przygotowania sportowców trening mentalny znajduje zastosowanie we wszystkich obszarach życia.

Czytaj więcej
Czym jest pułap tlenowy? Jak go obliczyć? Normy i determinanty pułapu tlenowego

Pułap tlenowy definiuje się jako zdolność pochłaniania tlenu przez organizm. Uważa się go za wskaźnik wydolności sportowca, jaki rosnąć powinien w miarę poprawy jego kondycji fizycznej. VO2max zwiększają zwłaszcza sporty aerobowe – bieganie. Pomocne są również ćwiczenia skocznościowe i oddechowe.

Czytaj więcej