Jak antybiotyki działają na nasz układ pokarmowy i kiedy są zbędne?

Fot. Olga Ignatova / Getty Images

Antybiotyki to leki, które mają pomóc w zwalczaniu bakterii, dokładnie infekcji bakteryjnych, z którymi nasz organizm sam nie może sobie poradzić. Niestety lekarze często przepisują antybiotyki na infekcje wirusowe lub bez wyraźnej potrzeby... Co to oznacza dla pacjenta?

Jeśli do tej pory domagałeś się antybiotyku za każdym razem, gdy tylko źle się czułeś, to wiedz, że Twoja odporność może być mała. Dlaczego? Otóż antybiotyki mają zwalczać infekcje bakteryjne, a nie wirusowe lub, co gorsza, zwykły katar. Nadmierne ich zażywanie sprawia, że złe bakterie w naszym organizmie nabierają odporności na leki. Przyjmowanie antybiotyków znacznie osłabia mikrobiotę jelit, a stąd już prosta droga do łapania kolejnych infekcji.

Dlaczego? Otóż odporność zaczyna się w jelitach - nierozsądne przyjmowanie antybiotyków powoduje dysbiozę, czyli zachwianie równowagi mikrobioty.. Oczywiście pomóc w tym mają probiotyki, które powinny być suplementowane podczas antybiotykoterapii, a także i po niej. Dzięki temu w naszych jelitach dobre bakterie będą powoli się kolonizować, a my nabierzemy odporności. Jednak ten proces trwa.

Kiedy antybiotyki są zbędne? W każdej sytuacji, kiedy nie mamy pewności, czy przechodzimy infekcję bakteryjną czy wirusową lekarz powinien zalecić przeprowadzenie badań - np. wymazu z gardła, który jednoznacznie potwierdzi rodzaj zakażenia. Dopiero na tej podstawie powinien przepisać nam odpowiedni antybiotyk, albo zdecydować się na kurację odpowiednią do infekcji wirusowej.

Antybiotyki nie zawsze zadziałają. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że pacjenci często nie stosują się do zaleceń! Żeby zwalczyć złe bakterie w naszym organizmie powinno utrzymywać się stałe stężenie leku, dlatego powinno się brać antybiotyki w równym odstępie czasu. Dodatkowo nawet jeśli poczujemy się dobrze, po przyjęciu połowy opakowania antybiotyku nie powinniśmy przerywać jego stosowania. W przypadku przerwania przyjmowania ryzykujemy tym, że pozostałe w organizmie bakterie wypracują odporność na podany antybiotyk. Co więcej ma znaczenie to, czy powinny być przyjmowane na czczo, przed, w tracie czy po posiłku. Zawsze należy czytać ulotkę danego środka i zawsze należy suplementować probiotyki. 

Czy zawsze stosujesz probiotyki przy antybiotykoterapii?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Jak to jest z tymi probiotykami?

Na rynku są dostępne probiotyki, prebiotyki i synbiotyki. Mówiąc w skrócie probiotyki to dobre bakterie kwasu mlekowego lub drożdże (zależy od preparatu), prebiotyki to pożywka dla bakterii probiotycznych, a synbiotyki to preparaty 2 w 1, które zawierają w sobie i bakterie, i pożywkę dla nich.

Probiotyki powinno się bezwzględnie włączyć do terapii podczas przyjmowania antybiotyków. Jednak uwaga - należy dokładnie czytać ulotki i zapoznać się z różnymi szczepami bakterii. Nie wszystkie sprawdzą się podczas antybiotykoterapii - niektóre są przewidziane głównie przy infekcjach układu pokarmowego. Dla przykładu drożdżaki Saccharomyces boulardii CNCM I-745 zawarte w Enterol® 250 pomogą w leczeniu biegunki oraz skrócą czas trwania choroby układu pokarmowego. Ten typ drożdży jest także polecany w przypadku antybiotykoterapii i można go przyjmować razem z antybiotykiem, jego wyższość w tym przypadku polega na tym, że antybiotyk nie działa na drożdże w szkodliwy sposób. I są na to twarde dowody – z badań klinicznych wynika, że zastosowanie drożdży, czyli Saccharomyces boulardii zmniejsza średnio o 57 proc. ryzyko wystąpienia biegunki poantybiotykowej, a także pozwala skrócić czas trwania biegunki o 1 dzień (zobacz Źródło 1).

Zobacz film i poznaj fakty i mity o probiotykach: 

Zobacz film: Fakty i mity o probiotykach. Źródło: Agencja TVN

Źródło

1 Badania kliniczne

2 A. Nowak, K. Śliżewska, Z. Libudisz, Probiotyki - historia i mechanizmy działania

3 Protokół postępowania z pacjentem, u którego stwierdzono bakteriemię o etiologii Staphylococcus aureus


Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 03.10.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej