Interakcje leków z żywnością – przykłady

Fot. ronstik / Getty Images

Interakcje leków z żywnością mogą wywołać nasilenie skutków ubocznych, zaburzenia wchłaniania leków bądź nasilenie ich działania. Aby nie doszło do interakcji, najczęściej wystarczy spożyć dany produkt w określonym odstępie od dawki leku.

Przyjmowanie kilku leków jednocześnie to powszechny problem. Lekarze starają się zwrócić uwagę na to, by nie przepisać leków wchodzących ze sobą w interakcje. Takie interakcje mogą być różne. Obejmują one osłabienie bądź wzmocnienie działania jednego z leków, całkowitą eliminację leku, a także wzrost ryzyka wystąpienia reakcji niepożądanych. Okazuje się jednak, że interakcje mogą zachodzić nie tylko pomiędzy lekami! Dieta też jest bardzo istotną częścią terapii, ponieważ nie tylko wspomaga leczenie chorób, ale również wpływa na efekt stosowanych leków.

Interakcje leków z żywnością – ogólne zasady

Dietoterapia różnych chorób obejmuje wszelkiego rodzaju restrykcje bądź wskazania. Należy też mieć na względzie, że wiele leków uzależnia działanie od pory spożytego posiłku, dlatego należy ściśle trzymać się wskazówek dotyczących pory przyjęcia leku oraz zależności pomiędzy spożytym posiłkiem. Składniki diety mogą ograniczać skuteczność leku bądź zwiększać ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, dlatego ważne jest, w jakie składniki dieta obfituje. Leki popija się wyłącznie wodą, chyba że lekarz zaleci inaczej.

Do pewnych zakazów dotyczących terapii należy podchodzić ze spokojem. Nie do podważenia jest z pewnością czas, jaki musi upłynąć pomiędzy posiłkiem a przyjęciem leku. Istotne są też np. zalecenia odnośnie do błonnika pokarmowego, który zaburza wchłanianie niektórych leków. Wówczas przede wszystkim nie należy przyjmować danego leku jednocześnie z bogatobłonnikowym posiłkiem. Nie oznacza to jednak, że błonnik musi być całkowicie wyeliminowany z diety. Należy po prostu znaleźć umiar i niektóre produkty spożywać po określonym czasie od przyjęcia leku.

Mechanizm interakcji leków z żywnością

Do interakcji leków z żywnością zachodzi w kilku mechanizmach. Pierwszy polega na zaburzeniu wchłaniania leku. Powodują to produkty bogate w błonnik i produkty bogate w wapń. Do tej interakcji dochodzi, kiedy lek spożywany jest podczas takiego posiłku bądź tuż przed lub bezpośrednio po nim. Produkty bogate w wapń mogą nawet całkowicie uniemożliwić wchłonięcie leku ze względu na tworzenie różnych soli. Drugim mechanizmem jest zwiększenie wchłaniania leków w przewodzie pokarmowym. To mogą wywołać produkty żywnościowe bogate w tłuszcz. Żywność może również istotnie wpływać na metabolizm leku. Powszechnie znany jest przykład z sokiem z grejpfruta, który nie może być stosowany razem z lekiem.

Zobacz film: Dlaczego nie powinno się popijać leków sokiem grejpfrutowym? Źródło: 36,6

Inny mechanizm działania polega na synergistycznym, czyli wspomagającym, wpływie żywności na niektóre leki. Mowa tu przede wszystkim o kofeinie, która może nasilać działanie niektórych leków. Zawsze należy zwracać uwagę na to, w jaki sposób dany lek działa. Otóż np. w przypadku leków przeciwzakrzepowych podawanie produktów żywnościowych bogatych w witaminę K skutkuje blokującym działaniem żywności na lek.

Przykłady interakcji leków z żywnością

Dieta staje się istotnym problemem u chorych stosujących diuretyki oszczędzające potas. Dodatkowe spożywanie dużych ilości produktów bogatych w potas może prowadzić do jego nadmiernego stężenia, co jest niebezpieczne dla zdrowia. W terapii nadciśnienia tętniczego poza dietetykami stosuje się często inhibitory konwertazy angiotensyny. Posiłek bogatotłuszczowy w okolicach pory przyjęcia leków istotnie zmniejsza jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Nie powinno się również spożywać lukrecji.

Przy leczeniu przeciwzakrzepowym za pomocą antagonistów witaminy K, czyli warfaryny i acenokumarolu, nie powinno się dodatkowo przyjmować produktów bogatych w tę witaminę. Nie stosuje się też diety bogatej w witaminę E.

Powszechnie wykorzystywane niesteroidowe leki przeciwzapalne powinny być zawsze przyjmowane podczas posiłku, chyba że lekarz zaleci inaczej. Wynika to z uszkadzającego działania na śluzówkę żołądka. Ostrożność muszą zachować osoby z astmą czy przewlekłym zapaleniem oskrzeli. Stosując leki z teofiliną, która ma za zadanie rozszerzyć oskrzela, nie powinno się podawać dodatkowo kawy czy napojów typu coca-cola, ponieważ mogą wystąpić działania niepożądane, np. kołatanie serca.

Leki, jak np. hormon tarczycy, należy przyjmować na co najmniej 30 min przed posiłkiem na czczo. Szczególnie negatywny wpływ mają produkty bogate w żelazo i magnez.

Oczywiście przeciwwskazane jest stosowanie alkoholu podczas jakiejkolwiek terapii. Może on bowiem wchodzić w interakcję z lekami, np. psychotropowymi, a także nasilać działanie niektórych leków, co skutkuje np. gwałtownym spadkiem ciśnienia tętniczego. Często stosowanymi lekami są statyny. Zmniejszają one stężenie frakcji LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) cholesterolu. Picie alkoholu nasila uszkodzenie wątroby. Oczywiście przykładów interakcji pomiędzy lekami a żywnością jest wiele, omówienie ich wszystkich szczegółowo wykracza poza ramy artykułu. Stosując jednak jakikolwiek lek, warto zawsze zwrócić uwagę na to, w jaki sposób powinien być przyjmowany i z jakimi posiłkami.

Zobacz film: Prawda czy mit. Alkohol po antybiotyku jest groźny? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 10.07.2018,
Opublikowano: 07.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy można przedawkować paracetamol? Jakie są objawy i skutki zatrucia paracetamolem?

Paracetamol jest łatwo dostępnym lekiem wydawanym bez recepty. Ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Znajduje się w wielu powszechnie stosowanych preparatach złożonych, dostępny jest też w formie samodzielnej, dlatego bardzo łatwo go przedawkować.

Czytaj więcej
Farmaceuta: Trzymanie leków w plastikowych opakowaniach to nie najlepszy pomysł

Związki wydzielane przez plastik mogą być niebezpieczne nie tylko w opakowaniach żywności, ale także opakowaniach lekarstw - alarmuje Grzegorz Carowicz, farmaceuta. Specjalista radzi, jak przechowywać leki, by uniknąć ryzyka przedostania się do nich toksycznych substancji. 

Czytaj więcej
Jaka witamina C dla dzieci jest najlepsza?

Organizm dziecka potrzebuje witaminy C, aby prawidłowo się rozwijać i funkcjonować, a także mieć siłę bronić się przed infekcjami. Dlatego warto wiedzieć, w jakich pokarmach i jakiej formie witamina ta jest dostarczana do organizmu oraz kiedy warto ją suplementować.

Czytaj więcej
Antybiotyki dozwolone przy karmieniu piersią. Które są bezpieczne?

Antybiotyki bezpieczne przy karmieniu piersią to przede wszystkim penicyliny. Odpowiednie lekarstwo dobiera lekarz tak, by było ono bezpieczne dla matki i dziecka, a jednocześnie miało właściwe spektrum działania i było skuteczne.

Czytaj więcej
Izotretynoina – wskazania i skutki uboczne stosowania

Izotretynoina to preparat wprowadzony do lecznictwa w pierwszej połowie lat siedemdziesiątych. Jest skuteczna w leczeniu niektórych ciężkich i średniociężkich form trądziku, ale nie jest też lekiem obojętnym dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczna może być w okresie ciąży.

Czytaj więcej
Czy Ketonal jest dostępny bez recepty?

Ketonal to środek przeciwbólowy, który należy do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Bardzo dobrze radzi sobie z dolegliwościami bólowymi o łagodnym i umiarkowanym nasileniu. Można po niego sięgać, gdy pojawia się ból zęba, głowy lub mięśni. Ketonal jest dostępny także w wersji bez recepty. Zobacz, jak go stosować.

Czytaj więcej
Psychobiotyki – jak działają i kiedy się je stosuje?

Psychobiotyki to bakterie probiotyczne, które wykorzystuje się w terapii chorób psychicznych. Przypisuje się im korzystny wpływ na oś mózgowo-jelitową, a dzięki temu na zdrowie psychiczne. Część badań sugeruje, że będzie można wykorzystywać je również w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych.

Czytaj więcej
Metamizol – czym jest i jak działa?

Metamizol jest pochodną pirazolonu. Substancja występuje w postaci krystalicznie białego proszku; działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Po podaniu szybko się wchłania do przewodu pokarmowego i jest metabolizowana w wątrobie. Jednym z przeciwwskazań do jej przyjmowania jest ciąża.

Czytaj więcej
Antybiotyki i witamina C – czy dochodzi do interakcji? Jak bezpiecznie łączyć antybiotyk z suplementem?

Witamina C może obniżać stężenie antybiotyków z grupy aminoglikozydów. Nie jest przeciwwskazana przy stosowaniu innych antybiotyków, jednak należy stosować odpowiednie zasady przyjmowania. Witamina C może wchodzić w interakcje z wieloma związkami.

Czytaj więcej
Grejpfruty wchodzą w interakcje z lekami na nadciśnienie, cholesterol, cukrzycę... Dlaczego? Czym to grozi?

Leki na cholesterol, nadciśnienie czy na cukrzycę to jedne z najczęściej przepisywanych farmaceutyków. U pacjentów leczonych przewlekle odradza się spożywanie grejpfrutów. Dlaczego? Czy wszystkie leki wchodzą w interakcje z grejpfrutami?

Czytaj więcej