GUS: 51,1 kg cukru zjada przeciętny Polak 

Fot. knape / Getty Images

Z najnowszych danych przedstawionych przez Główny Urząd Statystyczny jednoznacznie wynika, że Polacy spożywają coraz więcej cukru. W minionym roku statystyczny Polak zjadł go aż 51,1 kg! Po jakie inne produkty spożywcze sięgamy równie często?

Jak informuje GUS w 2018 roku zanotowano wzrost spożycia głównie cukru, jajek oraz piwa. Szacuje się, że na jednego mieszkańca przypadło aż 51,1 kg cukru. W niewielkim stopniu częściej sięgamy po owoce i warzywa. Rzadziej kupujemy wino, miody pitne, przetwory z ziarna zbóż oraz ziemniaki.

Słodki jak Polak

Z danych zebranych przez GUS wynika, że spożycie cukru systematycznie rośnie. W 2005 r. było to 40,1 kg na mieszkańca, w 2016 r. - 42,3 kg, w 2017 r. - 44,5 kg, zaś w 2018 r. już powyżej 50 kg (51,1 kg). Na tę ilość cukru składa się nie tylko ten, który wsypujemy do kawy czy herbaty. W dużej mierze chodzi o tzw. cukier ukryty, dodawany do części artykułów spożywczych, dla poprawy smaku. Znajdziemy go np. w wędlinach czy ketchupie.  

Zdaniem specjalistów nadmiar cukru w codziennej diecie to prosta droga do cukrzycy czy otyłości. Należy także pamiętać, że cukier może przyczynić się do rozwoju niektórych nowotworów.

Polacy już dzisiaj zaliczani są do nacji, które tyją wyjątkowo szybko. Co gorsza, z nadwagą czy otyłością coraz częściej zmagają się dzieci. Z danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wynika, że liczba otyłych dzieci i młodzieży wzrosła od 1975 roku z 11 milionów do 124 milionów w 2016 roku. 

Jajka i piwo

Na podium - obok cukru - znalazły się jeszcze jajka oraz piwo. Jajka są zdrowe i powinny być obecne w codziennej diecie. Zawierają cenne witaminy, dużo białka oraz zeaksantynę i luteinę, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Polacy w ubiegłym roku zjedli średnio 162 sztuki na mieszkańca, podczas gdy rok wcześniej było to 139 jajek.

Rosnąca popularność piwa to kolejny powód do niepokoju. Trzeba sobie zdawać sprawę, że alkohol – zwłaszcza w nadmiarze – jest niebezpieczny dla zdrowia i może przyczynić się do rozwoju poważnych problemów ze zdrowiem. Zbyt częste sięganie po napoje procentowe może zaburzyć pracę wątroby, a także przyczynić się do rozwoju niektórych nowotworów. W minionym roku statystyczny Polak wypił 100,5 l piwa. W 2017 roku było to 98,5 l. 

Nieznacznie wzrosła również popularność owoców i warzyw. Roczne spożycie owoców na mieszkańca w ubiegłym roku wyniosło 54 kg i było o 1 kg wyższe niż w poprzednim roku. W przypadku warzyw spożycie wzrosło o 1 kg na mieszkańca od 2017 r. i wyniosło w ubiegłym roku 106 kg.

Ponad 70 kg mięsa

Raport GUS-u pokazuje także, że Polacy jedzą bardzo dużo mięsa. Szacuje się, że statystyczny mieszkaniec naszego kraju w 2018 roku zjadł 76,9 kg mięsa, głównie czerwonego (konsumpcja wieprzowiny wzrosła o 4 kg). To właśnie ten rodzaj mięsa przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia oraz raka. 

Dlaczego cukier szkodzi? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Cukier - ile naprawdę go zjadamy? Źródło: 36,6

Czego jemy mniej?

Nieco zmniejszyło się natomiast spożycie przetworów z ziarna zbóż - 101 kg na mieszkańca w 2018 r. w porównaniu do 102 kg rok wcześniej, a także ziemniaków - 95 kg w 2018 r. w porównaniu do 96 kg w 2017 r.

Polacy wypili także nieco mniej wina i miodów pitnych - 6 l na mieszkańca w porównaniu do 6,2 l w 2017 r. Spożycie wódki, likierów i innych napojów spirytusowych utrzymało się na poziomie 3,3 l.

Data aktualizacji: 05.09.2019,
Opublikowano: 04.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej