Działanie witaminy C w organizmie – jakie są objawy i skutki nadmiaru kwasu askorbinowego?

Fot: M.studio / fotolia.com

Witamina C (kwas askorbinowy) zwiększa odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Składnik ten występuje w większości owoców i warzyw. Przedawkowanie witaminy C występuje bardzo rzadko i zwykle jest niegroźne. powoduje zgagę, bóle brzucha i nudności. 

Produkty bogate w witaminę C to głównie owoce (np. cytryny, grejpfruty, melony, porzeczki), warzywa (kapusta, kalafior, cebula, szpinak) oraz ziarna soi i chrzan. Kwas askorbinowy jest dostępny w aptece bez recepty w postaci kapsułek lub rozpuszczalnego proszku.

Funkcje witaminy C w organizmie człowieka

Witamina C (kwas askorbinowy) to jeden z najważniejszych składników ludzkiego organizmu, który jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Substancja ta odgrywa znaczną rolę w metabolizmie lipidów. Witamina C przyczynia się do szybszego gojenia się ran, poprzez swój udział w syntezie kolagenu. Składnik ten wzmacnia układ odpornościowy, co skutkuje łagodniejszym przebiegiem chorób. Wykazano, że kwas askorbinowy usuwa wolne rodniki, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Substancja szczególnie zapobiega powstawaniu raka jelita grubego, ponieważ blokuje rozwój nitrozoamin, które mają działanie rakotwórcze.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?

Średnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dzieci wynosi około 2 mg na kilogram masy ciała. U dorosłych natomiast wynik ten wynosi 1 mg na kilogram. Tak więc dzienna dawka waha się pomiędzy 30 a 100 mg. Osoby chore na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę lub palące papierosy powinny przyjmować więcej tej substancji (palacze w związku ze znacznym osłabieniem organizmu muszą przyjmować o około 40 mg więcej). Większą dawkę witaminy C powinni przyjmować też mieszkańcy dużych miast, gdzie jest się narażonym na więcej zanieczyszczeń i spalin, które to przyczyniają się do osłabienia odporności. Silny stres (często związany z mieszkaniem w dużej aglomeracji) też osłabia organizm, więc w tym przypadku należy przyswajać ok 20 mg więcej witaminy C. Również kobiety w ciąży i karmiące powinny przyjmować więcej tej substancji (około 1,4 mg/kg).

Zobacz film: Jaka jest skuteczność witaminy C? Źródło: Wiem, co jem

Objawy przedawkowania witaminy C – nudności, zgaga, ból brzucha

Ciężko jest spowodować nadmiar kwasu askorbinowego, ponieważ jest on wydalany razem z moczem. Jednak przyjęcie więcej niż 1000 mg witaminy C w ciągu dnia przez dłuższy czas może skutkować przedawkowaniem tej substancji. Powszechnie uważa się, że zbyt duże stężenie kwasu askorbinowego może przyczynić się do rozwoju kamicy nerkowej. W badaniu przeprowadzonym przez szwedzkich naukowców do spraw żywienia poddano próbie prawie 24 tysiące osób, którzy przez dłuższy czas przyjmowali znacznie wyższą dawkę witaminy C od dopuszczalnych norm. Dziesięć lat później przebadano tych samych pacjentów w kierunku obecności kamicy nerkowej. Okazało się, że wśród nich zachorowało tylko 31 osób, co stanowiło około 0,15% badanych (zobacz: http://orthomolecular.org/resources/omns/v09n05.shtml). Przedawkowanie witaminy C objawia się jedynie dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak bóle brzucha, piekące zgagi oraz nudności.

Jak uchronić się przed skutkami nadmiernego przyjmowania witaminy C?

Niektórzy wskazują na zbawienne właściwości kwasu askorbinowego w dawkach znacznie przekraczających dopuszczalne normy. Dzięki temu można pozbyć się nagłych infekcji wirusowych. Niekiedy zaleca się przyjmowanie nawet 2000 mg dziennie. Jednak taka dawka niesie za sobą zagrożenia, więc przyjmowanie substancji w takich ilościach powinno zawsze być skonsultowane ze specjalistą. Witamina C w czystej sproszkowanej formie najpierw trafia do jamy ustnej, gdzie przesadna jej dawka ma negatywne skutki dla szkliwa zębnego. Należy więc dokładnie przepłukać usta wodą, aby przywrócić właściwy odczyn jamy ustnej. Gdy kwas askorbinowy trafia do żołądka w dużych stężeniach, często powoduje zgagę i ból brzucha, czemu przeciwdziała się, podając buforowaną formę tej substancji (z dodatkiem sody) lub przyjmując ją rozpuszczoną w soku lub jedzeniu. Gdy natomiast nadmiar witaminy C powoduje przeczyszczenie organizmu, to znak, że trzeba ograniczyć jej przyjmowanie.

Zobacz film: Produkty wzbogacone o witaminę C. Źródło: Wiem, co jem

Niedobór witaminy C

Znacznie groźniejszy jest natomiast niedobór witaminy C. Pojawia się on zwykle u ludzi ciężko pracujących oraz będących na restrykcyjnej diecie. Osoby, które nie mają wystarczającej ilości tego składnika, są mniej odporne na choroby i gorzej je znoszą. Szybciej się też męczą, są bardziej senni i mają mniejszą motywację do działania. Często doświadczają niedokrwistości, a w skrajnych przypadkach chorują na szkorbut – chorobę objawiającą się obrzmieniem i krwawieniem dziąseł. Niedobór kwasu askorbinowego skutkuje również problemami z wytwarzaniem kolagenu oraz osłabieniem naczyń włosowatych.


Data aktualizacji: 06.05.2020,
Opublikowano: 25.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej