Objawy i przyczyny niestrawności. Jak leczyć niestrawność żołądka?

Fot: Martinan / fotolia.com

Objawy niestrawności dotykają niemal każdego z nas. Zwykle leczymy je doraźnie lub lekceważymy. Jeżeli utrzymują się długo lub są bardzo uciążliwe, należy zwrócić się do lekarza. Mogą zwiastować poważną chorobę.

Niestrawność wiąże się z uciążliwym bólem w nadbrzuszu i dolegliwościami, charakterystycznymi dla niestrawności. Według szacunków lekarzy, ta choroba dotyka 1/4 populacji.

Niestrawność czyli dyspepsja?

Już sama nazwa, zaczerpnięta z języka greckiego, znakomicie opisuje źródło choroby (dys ‘zły’, peptein ‘trawienie’). Nie każda niestrawność jest jednak dyspepsją, chociaż lekarze bardzo często opisują w ten sposób wszelkie objawy niestrawności. Wyróżniamy dyspepsję organiczną, związaną z przebiegiem innych chorób, oraz dyspepsję czynnościową, rozpoznawaną, gdy objawy utrzymują się powyżej 3. tygodni, a nie zdiagnozowano choroby organicznej, która mogłaby je powodować. Podejrzewa się, że może mieć związek z zaburzoną kurczliwością pewnych odcinków przewodu pokarmowego. Sama dyspepsja czynnościowa objawia się w dwojaki sposób – niektórzy chorzy skarżą się na nasilenie dolegliwości po spożyciu posiłku, inni cierpią na chroniczny ból w nadbrzuszu. Zaburzenia trawienia są bardzo rozpowszechnione – cierpi na nie co trzeci człowiek.

Niestrawność żołądka – przyczyny

Dyspepsja organiczna towarzyszy wielu innym chorobom. Część z nich okazuje się znacznym zagrożeniem dla zdrowia i życia, dlatego utrzymujących się długo objawów niestrawności nie należy bagatelizować. Dyspepsja pojawia się w przebiegu choroby wrzodowej żołądka, nowotworów żołądka i przełyku, refluksu żołądkowego, zapaleń dróg żółciowych i trzustki. Często doprowadza do niej także zażywanie lekarstw (w tym środków przeciwreumatycznych, preparatów żelaza i potasu oraz antybiotyków). Do sprzymierzeńców dyspepsji należy dym tytoniowy (osoby cierpiące na tę dolegliwość powinny niezwłocznie rzucić palenie), zła dieta oraz podłoże psychiczne. Aby ograniczyć dolegliwości lub kompletnie się przed nimi ustrzec, należy wobec tego, obok właściwej terapii, zwrócić również uwagę na styl życia oraz czynniki środowiskowe.

Niestrawność – objawy

Większość ludzi bardzo dobrze zna klasyczne objawy niestrawności. O dyspepsji możemy mówić, jeżeli przez dłuższy czas utrzymują się przynajmniej dwa z nich:

  • bóle w nadbrzuszu,
  • uczucie pełności po zjedzeniu posiłku,
  • odbijanie,
  • mdłości, wymioty,
  • brak łaknienia,
  • zgaga.

Leczenie niestrawności

Podstawą do podjęcia prawidłowego leczenia jest przede wszystkim właściwa diagnostyka. Ta, wbrew pozorom, nie należy wcale do łatwych. Objawy utrzymują się miesiącami, jednak zwykle, ze względu na niezbyt duże nasilenie, pacjenci długo je lekceważą. Z racji częstego występowania choroby zazwyczaj podejmuje się leczenie bez przeprowadzania badań diagnostycznych. Jeżeli to nie daje oczekiwanych rezultatów, wykonuje się najczęściej badanie gastroskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego (nazywane popularnie gastroskopią). Dzięki wprowadzeniu aparatu do górnego odcinka przewodu pokarmowego udaje się uzyskać jego obraz i określić charakter choroby. W leczeniu niestrawności stosuje się przede wszystkim leki zobojętniające i hamujące wydzielanie kwasu solnego, a także prokinetyki, które mają za zadanie przyspieszać opróżnianie żołądka i pasażu jelitowego.

Dieta w niestrawności żołądka

W leczeniu niestrawności olbrzymie znaczenie ma przede wszystkim dieta. Często to właśnie przyzwyczajenia żywieniowe decydują o pojawieniu się i utrzymywaniu objawów. Chorzy powinni odstawić używki oraz przejść na zdrowe, właściwie zbilansowane odżywianie. Nie ma w nim miejsca na produkty, które źle wpływają na przewód pokarmowy. Kawę i herbatę można zastąpić herbatkami ziołowymi i dużą ilością wody. W diecie na dyspepsję należy zrezygnować również z ciężkich, smażonych dań. Zamiast nich proponuje się potrawy gotowane lub duszone. Bolesne odczucia wzmaga tłuszcz oraz duże ilości cukrów. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia układu pokarmowego są zwłaszcza pokarmy przetworzone – lepiej unikać wszelkiego typu konserw i produktów z dużą zawartością konserwantów, wystrzegać się fast foodów, a wybierać zdrowe i świeże produkty, takie jak: chude ryby, nabiał, warzywa i owoce. Najlepiej większość posiłków przyrządzać samodzielnie.

Poza tym należy jeść małymi porcjami, ale często (sugeruje się spożywanie 5 posiłków dziennie), dokładnie i długo przeżuwać pokarm, tak aby do żołądka przedostawały się jak najmniejsze kęsy. Konieczne okazuje się także podniesienie komfortu psychicznego – chorzy powinni walczyć ze stresem, wysypiać się i odpoczywać. Nie bez znaczenia pozostaje sport – nie należy podejmować zbyt wielkiego wysiłku, jednak regularne spacery, pływanie lub jazda na rowerze wpływają pozytywnie na pracę całego organizmu, w tym układu trawiennego. Na przebieg dyspepsji olbrzymi wpływ ma dym tytoniowy oraz alkohol – powinno się więc odstawić te używki w pierwszej kolejności.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 19.12.2017,
Opublikowano: 29.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej