Domowe syropy z letnich kwiatów. Zobacz jak je zrobić

etterberry/getty images

Czerwiec i lipiec to najlepszy czas na robienie kwiatowych syropów. Nie tylko podkreślą smak lemoniad, deserów czy koktajli, ale również mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości.

Syrop z płatków róży

Syrop z płatków róży nie tylko pięknie pachnie, ale jest również wyjątkowo smaczny. Płatki róży posiadają mnóstwo leczniczych właściwości, dlatego warto zamknąć je w butelce i zachować na jesienno-zimowy czas, kiedy łatwiej o infekcję i gorszy nastrój.

Napar lub lemoniada z płatków róży dodaje sił i energii. Usprawnia przemianę materii. Syrop różany wzmacnia układ odpornościowy.

Co więcej, płatki róży polecane są w przypadku kamicy nerkowej, wrzodów zwiotczałych i przy oparzeniach. Oprócz tego pachnąca róża poprawia przyswajanie żelaza.

Jak przygotować syrop z płatków róży?

Do wykonania syropu potrzebne nam będą pachnące płatki róży dzikiej lub pomarszczonej. Używamy 2 garści płatków na 300 ml miodu. Całość delikatnie podgrzewamy przez 15 minut, przecedzamy i przelewamy do słoiczka.

Syrop z rabinii akacjowej

Rabinia akacjowa kwitnie zwłaszcza w czerwcu. Jej białe kwiaty wydzielają charakterystyczny miodowy zapach. Syrop z rabinii akacjowej wzmacnia organizm i chroni przed przeziębieniem, pomaga w walce ze stresem i działa uspokajająco. Syrop z kwiatów pomaga przy przeziębieniach, ponieważ łagodzi kaszel. Co więcej działa moczopędnie, jest polecana w chorobach układu moczowego, nerek, hamuje zatrzymywanie wody w organizmie.

Do przygotowania syropu z rabinii potrzebujemy 10 kwiatostanów rabinii na 300 ml miodu. Całość delikatnie podgrzewamy przez 15 minut, przecedzamy i przelewamy do słoiczka.

Syrop z lawendy

Lawenda to nie tylko aromatyczny zapach. Kwiaty lawendy kryją w sobie cenne składniki, miedzy innymi –dużą ilość garbników, triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne.

Związki aromatyczne, jakie znajdziemy w olejku lawendowym, wpływają tonująco na układ nerwowy. To oznacza, że zapach tego olejku uspokaja, łagodzi skutki stresu emocjonalnego i napięcia nerwowego, ułatwia zasypianie.

Do przygotowania syropu z kwiatów lawendy potrzebujemy szklankę kwiatów lawendy, 600 ml miodu, 700 ml wody, sok z 1 cytryny. Syrop robimy gotując wodę z miodem. Po ok. 15 minutach dodajemy cytrynę i lawendę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5minut. Studzimy i przecedzamy.

Syrop z czarnego bzu

Czarny bez wykazuje mnóstwo właściwości leczniczych, które są doceniane zwłaszcza w medycynie naturalnej. Czarny bez kwitnie w maju i czerwcu, a więc to ostatnia chwila, by zebrać te pachnące kwiaty i przygotować z nich smaczny i prozdrowotny syrop. Kwiaty czarnego bzu zawierają dużą ilość flawonoidów. Te z kolei wykazują silne działanie antyzapalne i antyoksydacyjne.

Syrop z czarnego bzu wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego jest polecany zwłaszcza w domowej kuracji przeziębień, ponieważ ułatwiają odkrztuszanie. Kwiaty czarnego bzu wykazują także silne działanie moczopędne, detoksykujące. Kwiaty czarnego bzu działają także rozkurczowo, pobudzają krążenie i obniżają poziom cukru we krwi.

Do przygotowania syropu z czarnego bzu potrzebujemy 30 rozwiniętych baldachów czarnego bzu, 1 kg cukru, sok z połówki cytryny, 1,5 litra wody. Syrop przygotujemy ścierając kwiaty bzu, zasypując je cukrem i zalewając wodą. By kwiaty nie spleśniały muszą być przykryte. Syrop odstawiamy na dwa dni w słoneczne miejsce, mieszając od czasu do czasu. Następnie syrop należy odsączyć i przelać do czystego słoika.

Letnie kwiaty i zioła

Słodkie kwiaty świetnie komponują się z orzeźwiającymi ziołami. Swoich gości zaskoczysz podając im:

  • lemoniadę z czarnego bzu i mięty,
  • lilaku i tymianku,
  • róży i lebiodki,
  • rabini i szałwii.

Pamiętaj jednak, by przed podaniem lemoniady kwiatowo-ziołowej schłodzić ją przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem dodaj plasterek cytryny i kostki lodu.

Zobacz film: Lawenda dla urody właściwości i zastosowanie.

źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 02.07.2020,
Opublikowano: 02.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej