Odżywianie po porodzie nie musi zmieniać się radykalnie w stosunku do diety sprzed ciąży. A co jeść zaraz po porodzie? Wydanie dziecka na świat siłami natury to ogromny wysiłek dla organizmu, dlatego po porodzie warto uzupełnić płyny oraz dostarczyć sobie energii, jedząc np. banana lub kilka suszonych daktyli. Co można jeść po porodzie w szpitalu przed wyjściem do domu? Wszystko, chociaż nie w każdym szpitalu własne jedzenie jest mile widziane.
Co można jeść po porodzie siłami natury, a co po cesarce? Wskazania
Co jeść po porodzie naturalnym? Dieta dla matki po porodzie powinna być lekkostrawna ze względu na utrudnione wypróżnianie i ewentualne rany krocza, którym nie sprzyjają zaparcia ani biegunki. Co jeść w pierwszych dniach po porodzie? Najlepiej produkty zawierające węglowodany złożone, w tym błonnik, a także chude mięso jako źródło białka potrzebnego do regeneracji organizmu. Warto też dostarczać sobie witamin i minerałów, jedząc warzywa i owoce. Bardzo ważne jest też nawadnianie się – zalecana minimalna ilość płynów to 1,5 litra dziennie.
Dieta matki karmiącej po cesarskim cieciu może nieco różnić się od jadłospisu po porodzie naturalnym. Cesarskie cięcie to operacja wykonywana w znieczuleniu (najczęściej podpajęczynówkowym). Może ono mieć skutki uboczne, np. mdłości i wymioty, jest też dodatkowym obciążeniem dla organizmu. Pierwsze, co może jeść kobieta po porodzie przez cięcie cesarskie, to np. sucharki czy biszkopty – lekkostrawne i zaspokajają pierwszy głód. Jeśli nie występują powikłania po znieczuleniu, kilka godzin po cesarskim cięciu można zjeść lekkostrawny posiłek. Kobieta po cesarskim cięciu powinna dostać zalecenia co do żywienia, aktywności oraz pielęgnacji jej ciała. Zwykle instrukcje są udzielane podczas wypisu.
Dieta po porodzie może różnić się w zależności od szpitala. Po wypisaniu do domu ważne staje się to, co można jeść po porodzie przy karmieniu piersią.
Dieta po porodzie: karmienie piersią – jadłospis
Co może jeść matka karmiąca piersią po porodzie? Mimo że wiele źródeł podaje listy produktów zalecanych i niezalecanych dla matek karmiących, to w rzeczywistości dieta po porodzie dla matki karmiącej może być taka sama jak przed ciążą. Prawidłowe proporcje zbilansowanej diety to 15 do 25 procent białka, od 45 do 60 procent węglowodanów i do 30 procent tłuszczów. Ważne jest dostarczanie sobie witamin i minerałów, w tym zaspokajanie zwiększonego zapotrzebowania na wapń i żelazo. Ilość kalorii dostarczanych z dietą powinna być większa niż całkowite zapotrzebowanie organizmu o 500 kilokalorii.
To, co można jeść po porodzie, karmiąc piersią, może pomóc określić dietetyk, zwłaszcza w przypadku cukrzycy czy innych chorób lub nietolerancji bądź alergii pokarmowych. Ogólna zasada jest taka, by unikać sztucznych dodatków, np. konserwantów, barwników i polepszaczy smaku, nadmiaru cukrów prostych, alkoholu, a także by ograniczyć kawę i herbatę. Można spożywać w okresie karmienia piersią produkty powodujące wzdęcia, chyba że zaobserwuje się, że powoduje to u dziecka bóle brzuszka. Nie warto wykluczać z jadłospisu po porodzie także owoców jagodowych ani stosować profilaktycznie diety eliminacyjnej. Należy obserwować, czy i jak dziecko reaguje na spożywane przez matkę pokarmy, i wedle tego korygować dietę.
Co jeść po porodzie, karmiąc piersią? Przepisy
Dieta po porodzie jadłospis powinna mieć urozmaicony charakter, by przez ograniczenia nie zniechęcić matki do karmienia piersią. Co jeść po porodzie? Przepisy na lekkostrawne i wspierające regenerację posiłki można znaleźć w internecie i źródłach drukowanych, niezbędnych wskazówek może udzielić także dietetyk.
Dieta po porodzie – przykładowe przepisy na obia
1. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, lekko rozbić, natrzeć 2 łyżkami oliwy z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku, grillować po 3-5 minut z każdej strony, ugotować al dente makaron pełnoziarnisty (1 szklanka po ugotowaniu), ugotować na parze 5-6 różyczek brokułu.
2. Filet z dorsza polać sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut, posypać solą i pieprzem cytrynowym, natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku, włożyć do folii posmarowanej oliwą z oliwek i piec w piekarniku na 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Podać do ryby 2 ugotowane (najlepiej w mundurkach) ziemniaki z koperkiem i surówkę z marchwi, jabłka i cebulki z dodatkiem sosu jogurtowego, soli, pieprzu i soku z cytryny.
Drugie śniadania i podwieczorki w diecie po porodzie powinny zawierać owoce lub warzywa z dodatkiem jogurtu naturalnego czy mleka. Posiłki te mogą zawierać pieczywo pełnoziarniste i chudą wędlinę, a także biszkopty. Śniadania i kolacje powinny uwzględniać produkty pełnoziarniste, białko, nabiał oraz także warzywa i owoce.
Bibliografia:
1. I. Kuczerawy, Dieta w połogu, czyli krótki poradnik dotyczący żywienia kobiety w połogu, dostęp online 8.01.2018 r., materiał dostępny jest pod linkiem.
pysia 10.12.2018r.
chia ja brałam tylko te suplementy, które brałam w ciąży oraz witaminę c, bo szybko łapię przeziębienia :/
chia 03.12.2018r.
zdrowa dieta to podstawa, ale czy brałyście jakieś witaminy żeby szybciej dojść do siebie, ale tak żeby nie szkodziły dziecku gdy się karmi piersią?