Dieta karmiącej piersią mamy powinna być zdrowa, urozmaicona, zrównoważona i naturalna. Powinna zawierać produkty z różnych grup i dostarczać dziennie co najmniej 1800 kcal, ponieważ jest to minimum, które zapewnia odpowiednią ilość produkowanego przez organizm kobiety mleka. Inni specjaliści donoszą, że karmiące mamy powinny spożywać około 500 kalorii dziennie więcej niż przed ciążą. Zaleca się regularną konsumpcję 5-6 niewielkich posiłków.
Dieta matki karmiącej piersią - czego nie powinno w niej zabraknąć?
W diecie matki powinny się znaleźć świeże owoce (zwłaszcza jabłka i banany) i warzywa (szczególnie marchew, brokuły, dynia, cukinia, kabaczki, buraki, pietruszka, ogórki, seler, ziemniaki, sałata, kapusta pekińska). Karmiąca mama powinna spożywać kasze, razowe makarony, drób, pełnoziarniste razowe pieczywo, ryby, nabiał i produkty mleczne (twaróg, jogurt, kefir, maślanka), chude czerwone mięso oraz niewielkie ilości tłuszczów (najlepiej oleje roślinne tłoczone na zimno).
Należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Karmiąca mama powinna wypijać co najmniej 2 l płynów na dobę - najlepiej niegazowaną wodę mineralną. Może też dostarczać do organizmu płyny w postaci herbat owocowych i ziołowych, niskosłodzonych soków owocowych (najlepiej świeżo wyciskanych) i domowych kompotów. Niektórzy specjaliści zalecają karmiącym mamom picie piwa Karmi. Wykazano, że trunek ten pobudza proces laktacji. Uważają, że nie powinno określać się go mianem piwa, gdyż zawiera śladowe ilości alkoholu (zbliżone do tych, które znaleźć można w chlebie razowym czy kiszonej kapuście).
Karmienie piersią - czego nie jeść?
Podczas karmienia piersią należy unikać przede wszystkim produktów, które powszechnie uznawane są za niezdrowe. Należy wyeliminować tłuste i surowe mięso (jak tatar czy sushi), białe pieczywo, słodycze, dania typu fast food, ostre przyprawy ze sztucznymi dodatkami, konserwowaną żywność, napoje gazowane i zawierające kofeinę, czosnek, miętę, miód, sery pleśniowe, truskawki, cebulę i alkohol. Karmiąca matka powinna też ograniczyć spożycie cytrusów i nowalijek kupionych w sklepie (te z własnego ogródka pozbawione szkodliwych oprysków i sztucznych nawozów są zalecane) oraz picie kawy i czarnej herbaty (nie więcej niż jedna niezbyt mocna kawa lub herbata dziennie, najlepiej po karmieniu i 3 godziny przed następnym karmieniem). Dieta powinna być lekkostrawna, należy więc unikać potraw smażonych w głębokim tłuszczu i panierowanych, zawiesistych sosów, zasmażek i dań wzdymających z warzyw kapustnych.
Zobacz także: Palenie a karmienie piersią: skutki dla dziecka są nieodwracalne
Jeśli u dziecka stwierdzono alergię pokarmową, matka karmiąca piersią musi stosować dietę eliminacyjną, czyli wykluczyć z jadłospisu produkty, na które uczulone jest dziecko. Do najczęściej alergizujących produktów należą: mleko, orzeszki ziemne, jaja, soja, skorupiaki, zboża, kakao, cytrusy i czekolada. Zawarte w nich alergeny mogą przeniknąć wraz z pokarmem do dziecka. Karmiąca piersią kobieta powinna spożywać produkty bogate w wapń, który jest podstawą dla prawidłowego rozwoju i budowy kości u dziecka i zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy u matki. Doskonałym źródłem wapnia jest mleko kozie lub owcze, zboża i mąki pełnoziarniste, migdały, suszone owoce, a zwłaszcza figi, nasiona sezamu i chipsy z kukurydzy. Rozszerzając dietę o nowe produkty, wprowadza się je do jadłospisu stopniowo, pojedynczo, w odstępie kilku dni, bacznie obserwując reakcję dziecka.
Jak długo karmić piersią?
Naturalny pokarm z piersi matki powinien być jedynym przyjmowanym przez dziecko podczas pierwszych 6 miesięcy życia. Światowa Organizacja Zdrowia poleca, aby kontynuować częściowe karmienia piersią do 2 roku życia dziecka.
Jak karmić piersią?
Zaleca się, aby podczas jednego karmienia przystawiać dziecku obie piersi. Po opróżnieniu jednej, gdy dziecko nadal domaga się pokarmu, trzeba podać mu drugą pierś. Wówczas dziecko otrzymuje pokarm o prawidłowym składzie i konsystencji.
Odchodzi się od karmienia dziecka tylko w wyznaczonych porach - nie powinno się budzić go na karmienie. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy od czasu ostatniego karmienia minęły 4 godziny (optymalna przerwa wynosi do 3 godzin). Obecnie zdecydowana większość mam przyjmuje zasadę karmienia "na żądanie".
W przypadku słabego wypływu mleka warto przyłożyć do piersi ciepły okład, a po zakończonym karmieniu skorzystać z chłodnego kompresu, który ograniczy produkcję mleka. Każdej niepewnej lub nieradzącej sobie z karmieniem piersią matce zaleca się konsultację z doradcą laktacyjnym.
Pozycja do karmienia piersią
Kluczową zasadą przy wyborze pozycji do karmienia jest wygoda. Pierś powinna swobodnie układać się w kierunku twarzy dziecka. Nie powinno się przytrzymywać piersi, gdy dziecko zacznie ssać, gdyż często sprzyja to wysuwaniu się sutka z ust dziecka.
Zobacz także: Kawa podczas karmienia piersią: dozwolona, ale w ograniczonych ilościach
Karmiącym mamom proponuje się wiele dogodnych pozycji - na leżąco, siedząco czy półleżąco. Jednak za najlepszą uważa się pozycję biologiczną określaną też mianem naturalnej, kiedy kobieta układa się na półleżąco lub półsiedząco na plecach, a dziecko leży wzdłuż ciała matki i chwytając pierś, pozycjonuje się samodzielnie.
Co powinna jeść młoda mama? Dowiesz się tego z naszego filmu