Co to jest miazga zęba? Łagodzenie bólu przy zapaleniu miazgi zęba

Fot: Alistair Berg / gettyimages.com

Miazga zęba razem z zębiną tworzą jedność strukturalno-funkcjonalną określaną jako endodontium. Miazga zęba pełni funkcję odżywczą w stosunku do zębiny, która stanowi dla niej barierę ochronną. Stan zapalny miazgi zęba rozwija się najczęściej w wyniku niedostatecznej higieny jamy ustnej

Miazga zęba unerwia i odżywia ząb oraz pełni funkcję czuciową. Rejestruje ból zęba, który jest niezwykle częstą dolegliwością, zwłaszcza u osób zaniedbujących higienę jamy ustnej. Do najczęstszych przyczyn bólu zębów zalicza się próchnicę zębów i zapalenie miazgi. Stan zapalny wywołuje ból, który początkowo jest nieznaczny i przemijający, a następnie nasila się i ma charakter promieniujący i tętniący. Leczeniem stanu zapalnego miazgi zęba powinien zająć się specjalista. Domowe sposoby powinny pełnić wyłącznie funkcję pomocniczą do terapii specjalistycznej.

Co to jest miazga zęba? Z jakiej tkanki jest zbudowana?

Miazga zęba (łac. pulpa dentis) to bogato unerwiona i unaczyniona, dojrzała tkanka łączna typu embrionalnego, która wypełnia jamę zęba. Rozwija się z brodawki zębowej. Wyróżnia się 2 podstawowe rodzaje miazgi w zębie w zależności od ich położenia:

  • miazga koronowa, która wypełnia komorę,
  • miazga korzeniowa, która wypełnia kanały korzeniowe zęba.

Histologicznie w miazdze zębowej wyróżnia się następujące warstwy:

  • środkowa właściwa – strefa bogatokomórkowa, zbudowana z komórek mezenchymatycznych, fibroblastów, granulocytów, limfocytów, komórek plazmatycznych i komórek tucznych; znajdują się w niej również duże naczynia krwionośne i włókna nerwowe;
  • pośrednia (zwana też warstwą Weila) – zawiera niewiele komórek; znajdują się w niej włókna Korffa, wypustki fibroblastów, miazgowe wypustki odontoblastów, sieć naczyń włosowatych i dwa sploty nerwowe;
  • obwodowa odontoblastów – sąsiaduje bezpośrednio z zębiną.

Jakie funkcje pełni miazga zęba?

Zdrowa miazga zębowa odpowiada za odżywianie zęba. Wykazuje zdolności obronne przed wtargnięciem drobnoustrojów do organizmu. Pełni funkcję czuciową, czyli rejestruje ból bez względu na rodzaj bodźca i jego lokalizację. Dodatkowo spełnia rolę twórczo-odtwórczą, ponieważ dzięki komórkom miazgi zachodzi tworzenie zębiny i jej ewentualna naprawa.

Zobacz film: Jak i czym myć zęby? Źródło: 36,6.

Zapalenie miazgi zęba

Najczęściej występującą chorobą miazgi zęba jest stan zapalny, który zwykle związany jest z szerzeniem się próchnicy. Innymi przyczynami mogą być: nieprawidłowo wykonane wypełnienie, niedopasowane uzupełnienia protetyczne, wielokrotne zabiegi przeprowadzane na jednym zębie i urazy mechaniczne.

Głównym objawem zapalenia miazgi zęba jest ból. Jeśli pojawia się od czasu do czasu i przy określonych sytuacjach, np. w czasie spożywania zimnych i słodkich potraw, dotyku lub nadgryzania, mówi się o początkowym zapaleniu miazgi, które jest odwracalne. Jeśli ma charakter ciągły, ma miejsce późniejsze zapaleniem miazgi, które nazywane bywa też nieodwracalnym. Zapaleniu miazgi zębowej towarzyszą też inne objawy, takie jak: złe samopoczucie, bóle głowy lub gardła, gorączka, opuchnięte dziąsła oraz nadwrażliwość na ciepło i zimno. Nieleczenie zapalenia miazgi predysponuje do powstania martwicy, która bywa określana też trzecim etapem zapalenia miazgi. Jamę zęba wypełniają masy martwicze, ząb traci naturalną barwę i połysk – korona zęba przyjmuje zabarwienie sinoniebieskawe, a szkliwo staje się matowe. Z czasem martwa tkanka ulega rozkładowi i tworzy się zgorzel miazgi. W wyniku zapalenia miazgi dochodzi także do zapalenia tkanek okołowierzchołkowych.

Zgorzel miazgi zęba

Zgorzel miazgi zęba to stan charakteryzujący się gnilnym rozpadem tkanek. Wywołana jest przez bakterie beztlenowe odpowiedzialne za stan zapalny w miazdze zęba, które przedostają się tam przez ubytki lub próchnicę. Przyczyną zgorzeli jest obecność ogniska martwicy, czyli obumarcia tkanek.

Nierzadko zgorzel miazgi zęba nie daje początkowo żadnych objawów. Jako pierwszy pojawia się ból, który najczęściej nasila się w nocy. Ząb jest bardzo wrażliwy na dotyk. Nierzadko w jego sąsiedztwie tworzy się ropień. Ponadto pojawia się przykry zapach lub smak. Bakterie odpowiadające za zgorzel miazgi mogą przedostać się do krwiobiegu i przyczynić się do zapalenia okostnej, powstania ropni, przetok, torbieli i ziarniaków, degradacji kości sąsiadujących z korzeniem zęba i rozwoju chorób ogólnoustrojowych, w tym zapalenia mięśnia sercowego lub nerek, a nawet sepsy.

Jak uśmierzyć ból przy zapaleniu miazgi zęba?

Leczeniem zapalenia miazgi zęba powinien się zająć specjalista. Jest to stan niebezpieczny dla zdrowia, dlatego wymaga natychmiastowej interwencji dentysty. W pierwszym okresie zmiany mają charakter odwracalny. Wówczas korzysta się z form leczenia biologicznego, które zachowuje żywotność miazgi. Na początku lekarz powinien usunąć zmiany próchnicowe, a następnie uzupełnić ubytki w zębie. Zaawansowany charakter choroby wymaga założenia opatrunku leczniczego z zawartością tlenku cynku i wodorotlenku wapnia.

Z kolei w sytuacji, gdy zmiany w miazdze są nieodwracalne, leczenie polega na usunięciu miazgi zęba i wypełnieniu kanału korzeniowego odpowiednim materiałem. Usunięcie miazgi zęba w znieczuleniu to ekstrypacja, a usunięcie miazgi zęba po jej uprzednim umartwieniu to tzw. ekstrypacja mortalna, obecnie coraz rzadziej stosowana. Czasami jedynym wyjściem jest całkowite usunięcie zęba, czyli ekstrakcja. Pomocniczo do terapii specjalistycznej można podjąć domowe leczenie zapalenia miazgi zęba. Istotne jest przestrzeganie zasad higieny jamy ustnej. Ból można uśmierzyć za pomocą leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Jamę ustną warto płukać roztworem sody oczyszczonej, wodą z solą lub naparem z szałwii.

Bibliografia:

1. Zabel M., Histologia: podręcznik dla studentów medycyny i stomatologii, Wrocław, Elsevier Urban & Partner, 2000.

2. Wrzyszcz−Kowalczyk A., Pregiel B., Leczenie endodontyczne zapaleń miazgi w zębach mlecznych, „Dental and Medical Problems”, 2002, 39(2), s. 289–292.

3. Makowiecki P., Trusewicz M., Tyszler Ł., Buczkowska-Radlińska J., Leczenie biologiczne miazgi zębów stałych, „Roczniki Pomorskiej Akademii Medycznej W Szczecinie”, 2014, 60(2), s. 80–88.

Zobacz film: Jak prawidłowo dbać o zęby? Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 01.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej