Co to jest cholina? Jej działanie i występowanie w pożywieniu

Fot: anaumenko / fotolia.com

Cholina (witamina B4) jest substancją niezbędną między innymi do rozwoju układu nerwowego u płodu. Jest też prekursorem ważnego neuroprzekaźnika – acetylocholiny, chroni wątrobę i ułatwia wchłanianie niektórych witamin.

Niedobory choliny mogą dawać nieprzyjemne i groźne objawy, ale jej nadmiar również jest niebezpieczny. Dlatego decydując się na jej suplementację, należy zwrócić uwagę na dawkowanie, tak aby sobie nie zaszkodzić.

Co to jest cholina?

Cholina jest związkiem chemicznym, który przez wiele lat uważany był za witaminę. Choć dziś wiadomo, że jest to tak naprawdę substancja witaminopodobna, to nazwa witamina B4 przylgnęła do niej na stałe. Wprawdzie odkryto, że w niewielkich ilościach może być wytwarzana przez organizm, ale człowiek do odpowiedniego funkcjonowania potrzebuje jej o wiele więcej (do 4 g dziennie). Dlatego tak ważne jest dostarczanie jej za pomocą zewnętrznych źródeł. Prawidłowa dieta powinna zaspokajać dziennie zapotrzebowanie na cholinę, jednak w niektórych przypadkach warto rozważyć suplementację.

Cholina – działanie

Cholina wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i gospodarkę tłuszczów. Przede wszystkim jest ona prekursorem acetylocholiny, ważnego neuroprzekaźnika, którego niedobór wskazuje na wystąpienie choroby Alzheimera.

Cholina jest też składnikiem lecytyny – fosfolipidu, który między innymi:

Cholina jest też bardzo istotna dla zdrowia wątroby. Wpływając na gospodarkę lipidową, zapobiega odkładaniu się w niej nadmiaru tłuszczu, ale również:

  • chroni wątrobę przed uszkodzeniami po stanach zapalnych,
  • chroni wątrobę przed zniszczeniem toksynami (również alkoholem i niektórymi lekami),
  • wspiera leczenie marskości wątroby,
  • zmniejsza stłuszczenie wątroby.

Co więcej acetylocholina zwiększa wchłanianie witamin A, D, E i K.

Dlaczego cholina jest tak ważna dla kobiet w ciąży?

Cholina jest niezbędna dla kobiet w ciąży, ponieważ umożliwia wchłanianie kwasu foliowego. Dzięki temu pośrednio wpływa ona na prawidłowe wykształcenie się układu nerwowego u płodu. Zwiększa też przepływ krwi przez łożysko, dzięki czemu wpływa na odpowiedni rozwój płodu i zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego u ciężarnych matek.

Cholina – występowanie w pożywieniu

W codziennym pożywieniu można znaleźć liczne źródła choliny. Są nimi między innymi: wątroba, żółtko jajka kurzego, kiełki pszenicy, otręby pszenne, pistacje, orzechy ziemne, szpinak, zielony groszek, soja, soczewica, wołowina, kurczak, pomidory, płatki owsiane, kapusta, groch, fasola, sałata, ryby, mleko i ser.

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość choliny. Niedobory najczęściej występują u osób żyjących w długim i przewlekłym stresie lub stosujących dietę wegańską czy witariańską, a także u osób żywionych pozajelitowo lub nadużywających alkoholu.

Cholina – nadmiar i niedobór

Objawy niedoboru choliny to między innymi:

  • stany lękowe,
  • rozdrażnienie,
  • bezsenność,
  • obniżona sprawność umysłowa,
  • ból głowy,
  • szum w uszach,
  • mdłości,
  • wzrost poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • stłuszczenie i marskość wątroby,
  • miażdżyca tętnic,
  • podwyższone ciśnienie krwi,
  • dolegliwości sercowe,
  • zaburzone przyswajanie kwasu foliowego,
  • opóźniony rozwój u dzieci.

Spożywanie choliny w odpowiedniej ilości jest więc niezwykle ważne. Jest ona rozpuszczalna w wodzie, dlatego przyjęta w nadmiernej ilości zostaje usunięta z moczem i nie daje objawów przedawkowania. Zażywana w nadmiarze cholina może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne, takie jak:

  • obniżone ciśnienie tętnicze,
  • zaburzenia psychiczne,
  • mdłości,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • wzmożona potliwość,
  • rybi zapach z ust,
  • niedobór witaminy B6.

Cholina – dawkowanie

Instytut Żywności i Żywienia opracował następujące zalecenia co do ilości przyjmowania choliny:

  • dla niemowląt do 6 miesiąca życia – 125 mg/dobę,
  • dla niemowląt w wieku 6–12 miesięcy – 150 mg/dobę,
  • dla dzieci w wieku 1–3 lata – 200 mg/dobę,
  • dla dzieci w wieku 4–9 lat – 250 mg/dobę,
  • dla dzieci w wieku 9–12 lat – 375 mg/dobę,
  • dla dziewcząt w wieku 13–18 lat – 400 mg/dobę,
  • dla chłopców w wieku 13–18 lat – 550 mg/dobę,
  • dla kobiet po 19 roku życia – 425 mg/dobę,
  • dla kobiet ciężarnych – 450 mg/dobę,
  • dla kobiet w okresie laktacji – 550 mg/dobę,
  • dla mężczyzn od 19 roku życia – 550 mg/dobę.

Zobacz film: Czy warto jeść produkty witaminizowane? Źródło: Wiem, co kupuję

Bibliografia:

1. Cholina – czym jest i do czego jest nam potrzebna?

Data aktualizacji: 28.04.2018,
Opublikowano: 22.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej