Co oznaczać mogą azotany w moczu? Czy azotany są szkodliwe dla organizmu?

Fot: bluecinema / gettyimages.com

Azotany w moczu mogą być wynikiem diety opartej na produktach bogatych w te związki oraz metabolizmu białek. Wówczas azotany są cały czas usuwane przez nerki do moczu. Obecność gram-ujemnych bakterii w układzie pokarmowym powoduje przemianę azotanów do azotynów.

Azotany wydalane z moczem są pochodzenia pokarmowego. Ich największe źródło stanowią produkty wędliniarskie, kranowa woda, warzywa liściaste. Azotany w moczu mogą być zapowiedzią bakteryjnego zakażenia dróg moczowych. Najczęściej za proces ten odpowiada Escherichia coli. Jednak dokładne określenie czynnika sprawczego wymaga przeprowadzenia badań bakteriologicznych. Azotany są dość często mylone z azotynami. Oba te związki są formami azotu, jednak różni je struktura chemiczna. Azotany mają 3 atomy tlenu, zaś azotyny 2 atomy tlenu.

Azotany w moczu

Azotany to grupa związków chemicznych, sole i estry kwasu azotowego (wzór sumaryczny: HNO3). Zaliczane są do V grupy analitycznej anionów, czyli jonów o ładunku ujemnym. Obecność azotanów w moczu może oznaczać dość poważny problem zdrowotny wówczas, gdy występują nieprawidłowe wartości także innych parametrów w badaniu moczu. Specjaliści podkreślają, że na wyniki badań należy patrzeć ogólnie, a nie kierować się tylko jednym parametrem. Istnieje wiele przyczyn odpowiadających za obecność azotanów w moczu i żeby mieć pewność, że uzyskane wyniki badań świadczą o stanie patologicznym, konieczne jest powtórzenie badania. Badanie moczu wykonywać się powinno ze środkowego strumienia moczu, co ogranicza znacznie ryzyko zanieczyszczenia próbki zarazkami innego pochodzenia. Najlepiej wykorzystać do badania pierwszą poranną porcję moczu, zbierającego wcześniej w pęcherzu przynajmniej przez 4 godziny, co jest odpowiednim czasem dla redukcji azotanów. Oprócz wyników badań o zwiększonej wartości azotanów w moczu może świadczyć czerwono-brązowe jego zabarwienie.

Co mówi o naszym zdrowiu wynika badania moczu? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Mocz - co warto wiedzieć? Źródło: 36,6.

Azotany w moczu – co oznaczają?

Azotany w moczu pojawić się mogą na skutek metabolizmu białek. Podniesione nieco ilości azotanów stwierdza się podczas infekcji, jak w przypadku przeziębienia. Azotany w moczu mogą być zapowiedzią bakteryjnego zakażenia układu moczowego, za które odpowiadają gram-ujemne bakterie należące do fizjologicznej flory układu pokarmowego, takie jak Escherichia coli, czyli pałeczka okrężnicy, Proteus spp. czy Staphylococcus spp. Mają one reduktazę azotanową, czyli enzym, który redukuje azotany pokarmowe do azotynów. Zakażenia mogą być także spowodowane drobnoustrojami nieredukującymi azotanów do azotynów, jak w przypadku Enterococcus spp. Azotyny to grupa związków chemicznych, soli lub estrów kwasu azotawego, które w moczu w warunkach prawidłowych nie powinny być w ogóle obecne. Do grupy zwiększonego ryzyka rozwoju infekcji dróg moczowych na skutek obecności azotanów w moczu zalicza się kobiety w ciąży. W związku z tym specjaliści zalecają wykonywanie badania moczu u ciężarnych średnio co miesiąc. Cechy mieszczących się w normie wyników badania moczu u przyszłych mam to m.in.: słomkowa lub żółta barwa, kwaśny odczyn, zupełna klarowność, nieobecna bilirubina i ciała ketonowe, śladowe ilości urobilinogenu, ciężar właściwy 1,005–1,030 g/cm³.

Podwyższona ilość azotanów bywa konsekwencją częstej obecności w diecie produktów będących ich źródłami. Azotany obecne są w wodociągowej wodzie pitnej. Polskie i europejskie prawo dopuszcza zawartość azotanów do 50 mg/l. Azotany pełnią rolę środków konserwujących produkty wędliniarskie. Źródłem azotanów są warzywa, a zwłaszcza seler, sałata, szpinak, pietruszka, burak, marchew, pasternak, ziemniak, rzodkiewka, ogórki, kabaczki i kapusta.

Obniżone stężenie azotanów w moczu

Zmniejszony poziom wydalania z moczem azotanów wystąpić może u osób niedożywionych oraz podczas żywienia parenteralnego, czyli pozajelitowego. To forma leczenia żywieniowego polegająca na podawaniu składników odżywczych drogą dożylną. Obniżona ilość azotanów w moczu może świadczyć też o za krótkim czasie przebywania moczu w pęcherzu przed pobraniem próbki, w konsekwencji czego ma miejsce zmniejszona synteza azotynów z azotanów. Przyczyną obniżonego stężenia azotanów w moczu może być również duże stężenie kwasu askorbinowego (wzór sumaryczny: C6H8O6), powszechnie nazywanego witaminą C, czy urobilinogenu, którego w nomenklaturze medycznej określa się także jako sterkobilinogen. To organiczny związek chemiczny będący pochodną bilirubiny, czyli pomarańczowo-czerwonego barwnika żółciowego, który jest produktem rozpadu hemu, hemoglobiny i innych hemoprotein. Urobilinogen powstaje w świetle przewodu pokarmowego w wyniku działania enzymów bakteryjnych.

Jak działa układ moczowy? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Budowa i funkcje układu moczowego. Źródło: 36,6.

Azotany w moczu – leczenie

Obecność azotanów w moczu to stan fizjologiczny, który nie wymaga podjęcia leczenia. Mimo to część specjalistów uważa, że powinno się ograniczać spożycie produktów zawierających te związki, gdyż pochodne azotanów – nitrozoaminy – wykazują silne działanie rakotwórcze. Sygnałem, który przyczynił się do zwrócenia uwagi na wpływ azotanów na zdrowie, był tzw. syndrom blue baby, czyli sinica dzieci. Odpowiadał za niego wzrost zużycia nawozów azotowych w produkcji rolnej, które podnosiły zawartość azotanów w warzywach i w wodzie gruntowej.

Największe stężenie azotanów jest w warzywach liściastych, a ich redukcję przynosi namaczanie przed spożyciem przez 20 minut w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, a następnie w czystej wodzie. Azotany z żywności usuwa się przez gotowanie, gotowanie na parze, ewentualnie smażenie. Ważne jest także, by przed spożyciem dokładnie myć warzywa, przechowywać je w warunkach chłodniczych, a pokrojone, spożywać od razu.

Bibliografia:

1. Szutowicz A., Raszei-Specht A., Diagnostyka laboratoryjna tom II, Gdańsk, Gdański Uniwersytet Medyczny, 2011.

2. Murawa D., Banaszkiewicz T., Majewska E. i wsp., Zawartość azotanów (III) i (V) w wybranych gatunkach warzyw i ziemniakach dostępnych w handlu w Olsztynie w latach 2003 – 2004, „Bromatologia i chemia toksykologiczna”, 2008, XLI(1), s. 67-71.

Data aktualizacji: 10.01.2019,
Opublikowano: 10.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Naukowcy odkryli nowe obiekty w naszych organizmach, nie mieliśmy o nich pojęcia 

W ciele każdego z nas żyją bakterie, wirusy, grzyby, które w różnym stopniu wpływają na nasze funkcjonowanie. Najnowsze badania pokazują, że w ciele człowieka znajdują się jeszcze  - nieznane dotąd - organizmy. Czym są obeliski i do czego są nam potrzebne? 

Czytaj więcej
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Robi to 77 procent matek. Stawiają zdrowie dzieci na pierwszym miejscu. Czy to rozsądne? 

Zdrowie uchodzi za najważniejszą wartość. Mimo to z dbaniem o nie mamy spore problemy. Doskonale pokazuje to badanie przeprowadzone wśród mam. Wynika z niego, że kobiety przedkładają  dziecko i obowiązki domowe nad swoje samopoczucie i kondycję.  

Czytaj więcej
Jakie badania zrobić po przechorowaniu COVID-19? Ten wirus może mieć długofalowe skutki

COVID-19 to znacznie więcej niż infekcja układu oddechowego. Lekarze mówią o chorobie ogólnoukładowej, która może wywoływać bardzo groźne powikłania. Aby je wykluczyć lub potwierdzić i wdrożyć odpowiednie leczenie trzeba się przebadać. Co powinny sprawdzić osoby, które przechorowały COVID-19?   

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Kawa może ochronić twoją wątrobę. Czy jest zdrowa? 

O tym, że kawa jest zdrowa i ma korzystny wpływ na nasze zdrowie badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze analizy tylko to potwierdzają i dowodzą, że regularne picie kawy może uchronić przed problemami z wątrobą. 

Czytaj więcej
W zimie zwiększa się ryzyko zawału serca. Na co powinniśmy uważać? 

Pora roku ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem badaczy zima i niskie temperatury mogą nasilać problemy z układem krążenia. W jaki sposób? Kto powinien szczególnie na siebie uważać? 

Czytaj więcej
Jak nadmierne oglądanie telewizji wpływa na dziecko? Zmienia zachowanie

O tym, że dzieci nie powinny spędzać zbyt dużo czasu przed telewizorem czy innym ekranem badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze badania pokazują, że oglądanie bajek może zaburzać integrację sensoryczną. Co to oznacza w praktyce? 

Czytaj więcej
Odkryto prawdopodobną przyczynę nagłej śmierci łóżeczkowej 

Mimo wielu badań  naukowcy wciąż nie potrafią wskazać przyczyny tzw. nagłej śmierci łóżeczkowej. Jednak najnowsza analiza przeprowadzona przez specjalistów ze Stanów Zjednoczonych może to zmienić. Do jakich wniosków doszli eksperci? 

Czytaj więcej
Mózg kurczy się od palenia papierosów? Najnowsze badania 

Palenie papierosów ma niekorzystny wpływ nie tylko na układ oddechowy czy krążenia. Najnowsze badania pokazują, że nałóg oddziałuje na mózg i sprawia, że narząd staje się coraz mniejszy. Jak to możliwe? 

Czytaj więcej