Co jeść, aby mieć mocne i zdrowe zęby?

Fot: Deagreez / gettyimages.com

Aby mieć zdrowe i mocne zęby trzeba działać kompleksowo. Równolegle z dbaniem o higienę jamy ustnej i regularnymi wizytami u stomatologa, konieczne jest przyjrzenie się temu, co jemy. Odpowiednio skomponowana dieta może nie tylko wzmocnić nasze zęby, ale i uniknąć niektórych chorób. Co jeść, aby nasze zęby były naprawdę zdrowie?

Zęby potrzebują przede wszystkim witamin, wapnia, fosforu. Jednak układając dietę z myślą o zdrowym i białym uśmiechu trzeba postawić na różnorodność. Tylko zbilansowane i rozsądnie skomponowane menu przyniesie oczekiwane rezultaty.

Czy higiena jamy ustnej nie ma dla Ciebie tajemnic?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dla mocnych zębów witamina D, wapń i fosfor

Zęby tak samo jak kości potrzebują witaminy D. To dzięki niej zęby są w ogóle mogą przyswoić wapń i fosfor, które stanowią ich podstawowy budulec. Najwięcej tej cennej witaminy znajdziemy w jajach, mleku i produktach mlecznych oraz olejach roślinnych.

Wapń nie tylko wzmacnia zęby, ale i neutralizuje kwasy. Najgroźniejsze są te pochodzące np. z owoców, zwłaszcza cytrusowych, bo to one przyczyniają się do uszkodzenia szkliwa. Warto o tym pamiętać, bo uszkodzone szkliwo może sprawić trochę kłopotów, np. doprowadzić do nadwrażliwości zębów. Gdzie szukać wapnia? Najwięcej tego pierwiastka znajdziemy w mleku i produktach mlecznych.

A co z fosforem? Tego najwięcej znajdziemy w mięsie, rybach, orzechach, jajkach, nasionach dyni i słonecznika, produktach z pełnego ziarna oraz nasionach roślin strączkowych.

Witamina C i fluor na bakterie

Witamina C wzmacnia odporność i działa przeciwbakteryjnie. Pomaga zwalczyć bakterie, które mogą przyczynić się do rozwoju próchnicy. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu dziąsła są mocne i prawidłowo podtrzymują zęby. Gdzie ją znaleźć? Najwięcej jest jej w dzikiej róży i czarnych porzeczkach. Witaminę C znajdziemy także w natce pietruszki, czerwonej papryce, czy ziemniakach.

Podobne właściwości ma fluor. Dodatkowo zmniejsza mineralizację szkliwa, tym samym stają się one mocniejsze i bardziej odporne na działanie szkodliwych bakterii. Sporo fluoru zawiera czarna herbata, chleb żytni, wieprzowina, żółty ser.

Witamina A

Co ma witamina A do zębów? Przede wszystkim wzmacnia i odżywia tkanki przyzębia oraz błony śluzowe. Ponad to odpowiada za wytwarzanie odpowiedniej ilości śliny. Przyśpiesza gojenie się ran, dlatego warto o niej pamiętać, gdy wokół lub wewnątrz jamy ustnej pojawi się ranka. Doskonałym źródłem witaminy A są m.in. marchewka, kapusta, bataty, zielone warzywa liściaste oraz ryby.

Tego lepiej unikaj

Jeśli naprawdę chcemy wzmocnić swoje zęby odpowiednią dietą warto nie tylko coś do niech wprowadzić, ale i wyeliminować. Uważać trzeba przede wszystkim na węglowodany, czyli cukry proste. Słodkie jedzenie jest doskonałą pożywką dla bakterii. Im więcej żyje ich w naszych ustach, tym większe prawdopodobieństwo rozwoju choćby próchnicy.

Najwięcej problemów mogą wyrządzić te słodycze, które się ciągną lub z łatwością przyklejają do zębów. Ale nie tylko. Węglowodany znajdziemy także w pieczywie, płatkach śniadaniowych oraz napojach gazowanych. Jeśli nie potrafimy całkowicie wykluczyć ich z codziennej diety, to przynajmniej postarajmy się, chociaż zredukować ich ilość w codziennej diecie.

Uwaga na przebarwienia

Jeśli chcemy, żeby zęby były mocne i białe warto zrezygnować lub ograniczyć jedzenie tych produktów, które mogą powodować przebarwienia na zębach. Mimo że nie są groźne, to wyglądają nieestetycznie. Najwięcej problemów mogą przysporzyć buraki i przygotowywany z nich barszcz, czerwone wino oraz owoce jagodowe. Dlatego, aby uniknąć przebarwień dobrze po ich zjedzeniu przepłukać usta wodą, warto też sięgnąć po gumę bezcukrową.

Na czarnej liście znajdują się także herbata, kawa oraz papierosy.

Zobacz film: Jak i czym myć zęby? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 18.02.2019,
Opublikowano: 09.02.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej