Budowa jamy brzusznej – otrzewna, narządy i ich topografia

Fot: SolStock / gettyimages.com

Jama brzuszna to zamknięta przestrzeń w dolnej części tułowia, w której znajduje się wiele ważnych dla życia narządów. Większość z nich pokryta jest (częściowo lub całkowicie) przez otrzewną – błonę surowiczą, stanowiącą element podporowy i ochronny. 


Jama brzuszna jest przestrzenią ograniczoną przez ścianę brzucha, od góry przez przeponę, a od dołu przez elementy dna miednicy. Skomplikowane struktury łącznotkankowe (otrzewna ścienna i trzewna, krezka, więzadła i torebki narządów) sprawiają, że poszczególne struktury są precyzyjnie umiejscowione w określonych przestrzeniach. Jednocześnie mają zapewnioną dostateczną ruchomość i możliwość nawet znacznej zmiany objętości, co jest istotne np. w przypadku jelit.

Regiony jamy brzusznej

Określając położenie narządów, dzieli się brzuch (przy spojrzeniu na niego od przodu) na trzy główne regiony:

  • nadbrzusze – obejmujące okolice znajdujące się powyżej umownej linii łączącej dolne krawędzie łuków żebrowych,
  • śródbrzusze – graniczące z nadbrzuszem i ograniczone od dołu przez linię łączącą kolce biodrowe przednie górne,
  • podbrzusze – część najniższą, znajdującą się poniżej śródbrzusza i graniczącą od dołu z jamą miednicy.

Każdą z tych części dzieli się na okolice, takie jak:

  • podżebrowe (lewą i prawą) i nadbrzusze właściwe (środkowe) – w nadbrzuszu,
  • pępkową i dwie boczne – w śródbrzuszu,
  • łonową oraz prawą i lewą pachwinową – w podbrzuszu.

Narządy jamy brzusznej

Umownie dzieli się jamę brzuszną na piętro górne (gruczołowe) i dolne (jelitowe). Inna nazwa tych przestrzeni to część nad- i podokrężnicza, gdyż rozdziela je fałd otrzewnej (krezka) podtrzymujący poprzeczną część okrężnicy.

W części gruczołowej znajdują się wątroba z pęcherzykiem żółciowym (po stronie prawej), śledziona (po stronie lewej), a w części środkowej żołądek i położona bardziej ku tyłowi trzustka.

W dolnym piętrze jamy brzusznej ulokowane są jelita – łącząca się z żołądkiem dwunastnica, jelito cienkie (czcze i kręte) oraz jelito grube: kątnica z wyrostkiem robaczkowym, okrężnica (złożona z części wstępującej, poprzecznej i zstępującej) oraz esica i odbytnica. 

Za tymi dwiema strefami znajduje się przestrzeń zaotrzewnowa, w której umieszczone są nerki wraz z nadnerczami, moczowody, a wzdłuż kręgosłupa przebiegają aorta brzuszna, duże naczynia żylne, chłonne, pnie nerwowe i nerwy oraz mięśnie lędźwiowe.

W dolnej części jamy brzusznej znajdują się narządy miednicy mniejszej: pęcherz moczowy (u mężczyzn znajduje się pod nim gruczoł krokowy – inaczej stercz, prostata), u kobiet macica wraz z jajowodami i jajnikami. Najbardziej z tyłu położona jest odbytnica – końcowy odcinek przewodu pokarmowego.

Jak  jest zbudowany układ pokarmowy? Odpowiedz znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Jak jest zbudowany układ pokarmowy. Źródło: 36,6 

Otrzewna i krezka jelita

Otrzewna jest błoną surowiczą, która wyściela dużą część ściany jamy brzusznej i jej narządów. Ogólnie dzieli się ją na otrzewną ścienną i trzewną. Ta druga część pokrywa całkowicie lub częściowo narządy jamy brzusznej. Wewnątrzotrzewnowo znajdują się m.in.: wątroba, śledziona, żołądek, jelito cienkie, niektóre części jelita grubego (poprzecznica, esica, kątnica i wyrostek robaczkowy, górna część odbytnicy), jajniki i macica. Narządy częściowo pokryte otrzewną (śródotrzewnowe) to: trzustka, okrężnicy wstępująca i zstępująca, środkowa część odbytnicy.

Pozaotrzewnowo położone są: nerki, nadnercza i drogi moczowe (moczowody, pęcherz). Jelita zawieszone są na krezkach (odpowiednio – jelita cienkiego i grubego) – fałdach otrzewnej, które pozwalają pętlom jelita na niewielką ruchomość, a jednocześnie nie dopuszczają do ich splątania. W krezce znajdują się naczynia doprowadzające krew do jelita oraz węzły chłonne.

Osobnymi strukturami są sieć większa (fałd zdwojonej otrzewnej, który osłania od przodu pętle jelitowe i oddziela je od ściany brzucha) oraz sieć mniejsza (znajdująca się pomiędzy wątrobą a żołądkiem). Otrzewna tworzy liczne pasma więzadłowe łączące narządy brzucha i zachyłki – przestrzenie ograniczone jej fałdami. Cała otrzewna tworzy zamknięty worek. U kobiet wyjątkiem są otwory, w których znajdują się brzuszne ujścia jajowodów.

Otrzewna produkuje niewielkie ilości wydzieliny surowiczej, która pozwala na delikatne przemieszczanie się poszczególnych, pokrytych nią narządów względem siebie. Ma również zdolność do oklejania miejsca, w którym dochodzi do procesu zapalnego, co pozwala na ograniczenie choroby do jednej okolicy i nierozprzestrzenianie się zakażenia na całą jamę brzuszną. Uogólnione zapalenie otrzewnej jest stanem bezpośredniego zagrożenia życia.

Możliwości zabiegów chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej

Skomplikowana budowa i wielość narządów w jamie brzusznej sprawia, że praca chirurga wymaga doskonałej znajomości anatomii i topografii narządów oraz budowy otrzewnej. Do nowoczesnych zabiegów wykorzystuje się nie tylko klasyczne techniki chirurgiczne (wymagające rozległego otwarcia powłok). W związku z faktem, że przez jamę otrzewnej można dotrzeć do wielu narządów, niektóre schorzenia leczy się laparoskopowo. Technika ta umożliwia dotarcie do wnętrza jamy brzusznej przez 3 niewielkie otwory. Zabieg wykonywany jest wprowadzanymi przez nie narzędziami, a chirurg obserwuje pole operacyjne na ekranie monitora pokazującego obraz z wnętrza brzucha. Część zabiegów diagnostycznych i leczniczych można (głównie w przypadku chorób układu pokarmowego i moczowego) wykonać za pomocą technik endoskopowych

Data aktualizacji: 09.11.2018,
Opublikowano: 09.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej