Badania na alergie pokarmowe

Fot.: bonnontawat / stock.adobe.com

Alergie pokarmowe diagnozowane są najczęściej u dzieci. Bywa jednak, że lekarze podejrzewają je i u dorosłych. Na jakie badania wtedy kierują? Jak wyglądają testy na alergie pokarmowe?

Zacznijmy od tego, że alergia pokarmowa to nie to samo, co nietolerancja pokarmowa. Przy typowej alergii pokarmowej, po kontakcie z alergenem zazwyczaj występuje szybka i gwałtowna reakcja organizmu. Nawet niewielka ilość alergenu może spowodować wystąpienie objawów alergii: problemów ze strony układu pokarmowego, skóry lub dróg oddechowych. Dla przykładu po zjedzeniu orzeszków alergik może zacząć się dusić lub pojawi się wysypka. Z kolei symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami.

Najczęstsze produkty, po których spożyciu może wystąpić reakcja alergiczna to:

  • mleko (może pojawić się ból brzucha, biegunka, wysypka, trudności z oddychaniem)
  • jajka (zwykle alergia ma łagodną postać)
  • orzechy ziemne (zawarte w nich alergeny mogą skutkować śmiertelną reakcją alergiczną, czyli wstrząs anafilaktyczny zakończony zgonem. Alergia na orzechy ziemne jest bardzo niebezpieczna - reakcje alergiczne mogą wywoływać nawet zapach orzechów czy dotknięcie ich. Osoby uczulone na orzeszki ziemne są zwykle uczulone na pozostałe typy orzechów)
  • pszenica (nietolerancja glutenu - białka znajdującego się w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Do reakcji alergicznych zalicza się wzdęcia, biegunkę, wymioty, zmęczenie oraz spadek masy ciała)
  • soja
  • ryby i skorupiaki

Polecamy: Alergie na sierść, kurz, pyłki - objawy uczuleń wziewnych. Wstrząs anafilaktyczny jako ostry symptom uczulenia

Zobacz film: Testy na alergię. Źródło: Diagnoza

Testy na alergie

Lekarz po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu decyduje o dalszych badaniach. Najczęściej zleca się testy skórne na alergię IgE – zależną (testy refundowane przez NFZ). Testy te polegają na nakładaniu na skórę alergenów, a następnie nakłuwaniu i sprawdzaniu, czy pojawił się odczyn skóry. Od wielkości odczynu zależy stwierdzenie, czy występuje alergia. Testy tego typu wykryją tylko alergie zależne, czyli innymi słowy te "szybkie". Należy poinformować osobę przeprowadzającą badanie o wszystkich problemach, ponieważ testy skórne przy silnych alergiach mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny.

Kolejnym rodzajem testów są testy z krwi na alergię IgE/ IgG zależną. Testy te wykrywają alergie typu IgE (wczesne, szybkie) oraz IgG (późne). 

Ten rodzaj testów stosuje się zarówno do wykrywania alergii typu IgE zależnych (wczesnych), IgG zależnych (późnych). Są one jedyną metodą wykrywania alergii utajonych, czyli późnych. 

Badanie typu IgE kosztuje około 150 zł i obejmuje badanie na następujące alergeny: białko jaja, żółtko jaja, mleko, drożdże, mąka pszenna, mąka żytnia, ryż, orzech ziemny, orzech laskowy, migdał, jabłko, kiwi, morela, pomidor, marchew, ziemniak, seler, soja, dorsz, krewetka. Z kolei badanie IgG kosztuje około 900 zł i obejmuje aż 90 różnych alergenów (warzywa, owoce, mięso, różne produkty mleczne, ryby, grzyby i zboża).

Zobacz: Alergia pokarmowa - jak objawia się nietolerancja a jak uczulenie pokarmowe?

Probiotyki na nietolerancje pokarmowe

Najlepiej jest unikać produktów, które nie są dobrze tolerowane przez nasz organizm. Wzdęcia, wysypka, biegunka, wymioty, nudności, bóle głowy, poczucie zmęczenia i osłabienia - wszystko to mogą być symptomy nietolerancji pokarmowej. Jeśli chcemy załagodzić objawy nietolerancji pokarmowej powinniśmy przyjmować preparaty zawierające bakterie probiotyczne. Wpływają one korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz wzmacniają układ immunologiczny. 

Celiakia - poważna choroba

Celiakia bywa mylona z alergią, ale nią nie jest. To poważna choroba, w wyniku której może dojść do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej.

Zobacz film: Co to jest gluten? Źródło: 36,6.




Data aktualizacji: 12.04.2018,
Opublikowano: 12.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Naukowcy odkryli nowe obiekty w naszych organizmach, nie mieliśmy o nich pojęcia 

W ciele każdego z nas żyją bakterie, wirusy, grzyby, które w różnym stopniu wpływają na nasze funkcjonowanie. Najnowsze badania pokazują, że w ciele człowieka znajdują się jeszcze  - nieznane dotąd - organizmy. Czym są obeliski i do czego są nam potrzebne? 

Czytaj więcej
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Robi to 77 procent matek. Stawiają zdrowie dzieci na pierwszym miejscu. Czy to rozsądne? 

Zdrowie uchodzi za najważniejszą wartość. Mimo to z dbaniem o nie mamy spore problemy. Doskonale pokazuje to badanie przeprowadzone wśród mam. Wynika z niego, że kobiety przedkładają  dziecko i obowiązki domowe nad swoje samopoczucie i kondycję.  

Czytaj więcej
Jakie badania zrobić po przechorowaniu COVID-19? Ten wirus może mieć długofalowe skutki

COVID-19 to znacznie więcej niż infekcja układu oddechowego. Lekarze mówią o chorobie ogólnoukładowej, która może wywoływać bardzo groźne powikłania. Aby je wykluczyć lub potwierdzić i wdrożyć odpowiednie leczenie trzeba się przebadać. Co powinny sprawdzić osoby, które przechorowały COVID-19?   

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Kawa może ochronić twoją wątrobę. Czy jest zdrowa? 

O tym, że kawa jest zdrowa i ma korzystny wpływ na nasze zdrowie badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze analizy tylko to potwierdzają i dowodzą, że regularne picie kawy może uchronić przed problemami z wątrobą. 

Czytaj więcej
W zimie zwiększa się ryzyko zawału serca. Na co powinniśmy uważać? 

Pora roku ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem badaczy zima i niskie temperatury mogą nasilać problemy z układem krążenia. W jaki sposób? Kto powinien szczególnie na siebie uważać? 

Czytaj więcej
Jak nadmierne oglądanie telewizji wpływa na dziecko? Zmienia zachowanie

O tym, że dzieci nie powinny spędzać zbyt dużo czasu przed telewizorem czy innym ekranem badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze badania pokazują, że oglądanie bajek może zaburzać integrację sensoryczną. Co to oznacza w praktyce? 

Czytaj więcej
Odkryto prawdopodobną przyczynę nagłej śmierci łóżeczkowej 

Mimo wielu badań  naukowcy wciąż nie potrafią wskazać przyczyny tzw. nagłej śmierci łóżeczkowej. Jednak najnowsza analiza przeprowadzona przez specjalistów ze Stanów Zjednoczonych może to zmienić. Do jakich wniosków doszli eksperci? 

Czytaj więcej
Mózg kurczy się od palenia papierosów? Najnowsze badania 

Palenie papierosów ma niekorzystny wpływ nie tylko na układ oddechowy czy krążenia. Najnowsze badania pokazują, że nałóg oddziałuje na mózg i sprawia, że narząd staje się coraz mniejszy. Jak to możliwe? 

Czytaj więcej