Albuminy – kiedy wykonuje się badania tych białek? Jakie są normy?

Fot: LIGHTFIELD STUDIOS / fotolia.com

Albuminy to główne białka surowicy krwi, które odgrywają rolę transportową dla spożywanych kwasów tłuszczowych, witamin oraz leków. Badanie ich poziomu jest wykonywane w diagnostyce chorób wątroby lub w podejrzeniu zespołu nerczycowego. Niski poziom świadczy np. o chorobach układu pokarmowego.

Albuminy (HSA, ALB) są największą grupą białek obecnych w osoczu krwi – stanowią ok. 60% wszystkich białek. Produkowane są w wątrobie w ilości ok. 15 g na dobę. Albuminy są odpowiedzialne m.in. za utrzymanie objętości krwi krążącej, a także pełnią funkcje regulacyjne i transportowe w organizmie.

Czym są albuminy? Za co odpowiadają?

Albuminy są najliczniejszą frakcją białek w osoczu. Poza nimi w surowicy występują głównie fibrynogen oraz globuliny. Produkowane są przez hepatocyty, będące komórkami wątroby, które wychwytują i przekształcają aminokwasy w proteiny. Głównym zadaniem albumin w surowicy jest utrzymanie prawidłowej objętości krwi krążącej poprzez zapobieganie przenikaniu płynów z naczyń krwionośnych do tkanek,dzięki utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia onkotycznego oraz zawartości wody wewnątrz naczyń krwionośnych. Zapobiegają poprzez to obrzękom, odpowiedzialne są także za transportowanie we krwi hormonów, barwników żółciowych oraz kwasów tłuszczowych, witamin, jonów takich jak wapń i magnez, jak również leków.Wpływają także na utrzymanie odpowiedniego pH (pełnią w ten sposób funkcję regulacyjną).

Kiedy wykonać badanie albumin we krwi? Wskazania

Ze względu na miejsce, w którym albuminy są wytwarzane, oznaczenie ich poziomu jest wykorzystywane jako badanie przesiewowe w zaburzeniach czynności wątroby, wywołanych m.in. marskością bądź zapaleniem. Wskazaniami do wykonania badania albumin jest także zespół nerczycowy (utrata białka przez układ moczowy w wyniku zapalenia czy uszkodzenia nerek). Oznaczenie poziomu albumin w surowicy jest wykonywane w przypadku znacznej utraty masy ciała bez konkretnych powodów, przed zabiegiem operacyjnym. Badanie albumin zleca się w podejrzeniu chorób przewodu pokarmowego, zaburzeń odżywiania (jadłowstręt, niewłaściwa dieta), niedożywieniu i wyniszczeniu organizmu. Ponadto może stanowić wartość pomocniczą w diagnostyce obrzęków.

Zobacz film: Budowa wątroby. Źródło: 36,6

Badanie poziomu albumin

Badanie oznaczenia albumin polega na pobraniu niewielkiej próbki krwi z żyły znajdującej się w okolicach zgięcia (dołu) łokciowego. Oznaczenie stężenia albumin w krwi wraz z innymi wskaźnikami (AST,ALT, GGTP, czas protrombinowy, stężenie bilirubiny) jest przydatne w ocenie pracy wątroby. W przypadku chorób nerek ocenia się albuminemię wraz z poziomem kreatyniny. Do badania poziomu albumin nie trzeba się specjalnie przygotowywać, lecz należy przyjść na pobranie na czczo bądź powstrzymać się od spożywania pokarmów na ok. 8 godzin przed badaniem. Oznaczenie albumin bez skierowania lekarza jest płatne. Koszty różnią się w zależności od laboratorium analitycznego, lecz zazwyczaj oscylują w okolicach 20 zł. Na wynik czeka się nie dłużej niż dzień.

Wyniki badania albumin – normy albumin

Należy pamiętać, że stężenie albumin we krwi jest zależne od wieku, płci, stan zdrowia i metody oznaczenia. Najczęściej jednak normy albumin wynoszą:

  • 2,5–3,4 g/dl – u dzieci do 7. roku życia,
  • 3,7–5,6 g/dl – u dzieci w wieku od 7 do 19 lat,
  • 3,5–5,5 g/dl – u dorosłych.

Niedobór albumin we krwi oraz wynik powyżej normy

Stężenie albumin ulega spadkom w przebiegu wielu chorób. Jak podają lekarze, niski poziom albumin we krwi występuje równolegle ze stanami zapalnymi, wysoką gorączką, infekcjami, w przypadku oparzeń, przewodnienia, niedożywienia, głodzenia oraz wieloma chorobami wątroby (ciężkie uszkodzenia, nowotwory, niewydolność, marskość), nerek (zapalenia, uszkodzenia w tym w wyniku chorób ogólnoustrojowych), a także schorzeniami związanymi z układem pokarmowym, takimi jak celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna, kiedy białka nie są przyswajane i trawione w organizmie. Niedobór albuminy w surowicy świadczy także o gammapatiach monoklonalnych (szpiczaku mnogim, skrobiawicy, białaczce plazmocytowej). Niski poziom albumin we krwi jest związany z krwawieniem, wysiękami, a także z bardzo rzadką chorobą genetyczną – analbuminemią, która jest związana z całkowitym brakiem albumin we krwi.

Podwyższony poziom albumin we krwi wskazuje najczęściej na odwodnienie organizmu. Należy pamiętać, że na wynik badania mogą mieć wpływ przyjmowane leki (np. kortykosteroidy), które mogą znacznie obniżyć poziom albumin we krwi. Zdarza się, że ucisk naczyń krwionośnych i ściskanie dłoni w celu uwidocznienia żył powoduje wzrost stężenia albumin w surowicy.

Bibliografia

- Dąbrowski Z., Fizjologia krwi: wybrane zagadnienia, wyd. 1, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998, ISBN 83-01-12539-X.

- Konturek S., Fizjologia ogólna, krew i mięśnie, wyd. 7, Wydawnictwo UJ, Kraków 2003, ISBN 83-233-1628-7.

- Ziółko E., Podstawy fizjologii człowieka, wyd. I, Oficyna Wydawnicza PWSZ w Nysie, Nysa 2006, ISBN 83-60081-05-0.

Data aktualizacji: 12.12.2017,
Opublikowano: 23.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej