Witaminy dla kobiet – jakie należy brać przed ciążą, a jakie podczas ciąży?

Fot: fotolia.com

Zapotrzebowanie na witaminy w ciąży jest niemal dwukrotnie większe niż przed ciążą. Przyszła mama powinna stosować zdrową dietę, w której nie może zabraknąć żelaza, witaminy D i A oraz innych mikroelementów. Witaminy dla kobiet w ciąży można stosować po skonsultowaniu się z lekarzem.

Suplementacja witamin przez kobietę w ciąży powinna być zawsze konsultowana z lekarzem. Najważniejszą witaminą jest oczywiście kwas foliowy, który powinien być przyjmowany na co najmniej 3 miesiące przed planowaną ciążą. Jednak to nie wszystko, ponieważ przyszła mama potrzebuje również witaminy D, A, jodu i innych mikroelementów. Dieta powinna stanowić podstawowe źródło witamin w ciąży, jednak ze względu na zwiększone zapotrzebowanie w tym okresie, a często też współistniejące nudności i wymioty, suplementacja w ciąży jest bardzo istotna

Jakie witaminy przyjmować w ciąży?

Witamina D w ciąży odpowiada za prawidłową budowę i wzrost kości. Ma wpływ na przewodzenie impulsów nerwowych oraz kondycję mięśni. Odpowiada za rozwój układu odpornościowego u dziecka. Niedobór witaminy D powoduje słabą mineralizację kości i krzywicę, a także zwiększa ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych, cukrzycy typu I i nowotworów. W Polsce niedobór witaminy D jest powszechny wśród kobiet ciężarnych oraz noworodków. Dzienna dawka witaminy D3 w ciąży wynosi 800–1000 j.m. Suplementacja zalecana jest od początku drugiego trymestru aż do końca ciąży.

Zobacz film: Witamina D - witamina życia. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) w ciąży ma pozytywny wpływ na rozwój narządu wzroku oraz układu nerwowego u dziecka. To ważny składnik budulcowy komórek nerwowych, siatkówki oraz mózgu u płodu. W Polsce spożycie ryb jest na tyle niskie, że zalecana dzienna dawka DHA dla kobiet ciężarnych wynosi 500 mg. U ciężarnych zagrożonych przedwczesnym porodem zalecana jest suplementacja 1000 mg DHA dziennie.

Wśród witamin, jakie powinna suplementować każda kobieta w ciąży, jest kwas foliowy (folacyna, folina lub witamina B9). Ludzki organizm nie potrafi go wytwarzać, dlatego musi być dostarczany z produktami spożywczymi lub w formie suplementów diety. Odpowiada za prawidłowy rozwój komórek nerwowych oraz funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i płciowego. Jest niezbędny w syntezie DNA, dlatego jest szczególnie zalecany w pierwszych tygodniach ciąży, kiedy tworzą się nowe tkanki i organy. Suplementacja kwasu foliowego na 3 miesiące przed ciążą oraz przez cały pierwszy trymestr zmniejsza aż o 50–70% ryzyko wystąpienia wad wrodzonych, a zwłaszcza wad cewy nerwowej, czyli bezmózgowia i rozszczepu kręgosłupa. Dzienna dawka zapobiegająca wynosi 0,4 mg kwasu foliowego, a dla kobiet z rodzin, w których wystąpiły wady cewy nerwowej, dzienna dawka to 4 mg.

W ciąży ważne są nie tylko witaminy, ale także inne mikroelementy, takie jak jod. Zależy od niego prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, która wytwarza hormony odpowiedzialne za rozwój mózgu i kości dziecka. Skrajny niedobór tych hormonów, wywołany brakiem jodu, może spowodować wady układu kostnego, ciężkie upośledzenie umysłowe płodu (kretynizm), przedwczesne odklejenie łożyska, a nawet poronienie. Najważniejsze jest dostarczanie odpowiedniej ilości jodu w pierwszych 13 tygodniach od zapłodnienia, kiedy płód nie ma własnej tarczycy i korzysta z hormonów dostarczanych przez organizm matki. Dzienna dawka jodu dla kobiety ciężarnej wynosi 200 mg.

Decyzję o tym, czy brać witaminy w ciąży, zawsze powinien podjąć lekarz. W przypadku gdy przyszła mama cierpi na anemię, może on przepisać żelazo oraz witaminy z grupy B. Na skurcze i skołatane nerwy pomoże magnez, a na obniżoną odporność – witamina C.

Suplementacja witamin przed zajście w ciążę

Już na kilka miesięcy przed ciążą należy rozpocząć suplementację kwasem foliowym. Do witamin, które należy stosować przez planowanym poczęciem, należy też witamina A. W ciąży nie powinna być ona suplementowana, ponieważ łatwo może zostać przedawkowana. Nadmiar witaminy A jest toksyczny dla płodu, powoduje rozwój chorób układu krążenia, wodogłowia, małogłowia i innych wrodzonych wad twarzoczaszki. Witamina A ma właściwości antyoksydacyjne i chroni przed rozwojem nowotworów. Odpowiada za prawidłowość procesów widzenia i jest niezbędna do wzrostu kości oraz powstawania zawiązków zębów u płodu. Powinien ją suplementować także przyszły tata, gdyż u mężczyzn witamina A usprawnia produkcję plemników.

Do witamin zalecanych dla planujących ciążę zalicza się również witaminę E, nazywaną witaminą płodności. Opóźnia ona procesy starzenia organizmu, w tym także komórek jajowych. Ma pozytywny wpływ na owulację i odpowiada za prawidłową budowę endometrium, czyli błony wyściełającej macicę. Witamina E wpływa na wydzielanie hormonu gonadotropowego stymulującego jajniki do produkcji hormonów i pełni ważną rolę w funkcjonowaniu układu płciowego kobiety.

Zobacz film: Alergia a ciąża i karmienie piersią. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 14.06.2018,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej