Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

yulka3ice/Getty Images

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Witamina E. Co robi w organizmie? 

Witamina E to, obok witaminy C, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się organizmu, a także przyczynia się do powstawania zmian nowotworowych w organizmie. 

Wspomaga także walkę z wysokim cholesterolem. Chroni przed miażdżycą oraz chorobami układu sercowo-naczyniowemu. Co więcej, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku

Witamina E ma także korzystny wpływ na naszą płodność. W przypadku pań wspiera owulację, a gdy już dojdzie do zapłodnienia - prawidłowy rozwój płodu. U mężczyzn - wspomaga produkcję nasienia, a także poprawia jego jakość

Witamina E - gdzie jej szukać? 

Zgodnie z zaleceniami dorosła kobieta powinna przyjąć od 8 mg, mężczyzna - 10 mg, a osoba starsza ponad 20 mg witaminy E. Dobrym źródłem tej substancji są m.in.: oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki, zarodki nasion zbóż, pomidory, brokuły, brukselka, szpinak, brzoskwinie i czarna porzeczka

Warto dodać, że choć niedobory witaminy E zdarzają się rzadko, to może się on pojawić się u osób, które zmagają się mukowiscydozą oraz celiakią. O tym, że mamy je za mało mogą przemawiać zmęczenie i rozdrażnienie, niedokrwistość, problemy z koncentracją, pogorszenie wzroku, trudności z prawidłowym widzeniem, wypadanie włosów, częstsze infekcjezaburzenia układu neurologicznego oraz bóle mięśniowe. 

Zobacz także: Jak powinna wyglądać suplementacja witamin?

36,6

Źródło: interia.pl

Data aktualizacji: 20.11.2023,
Opublikowano: 20.11.2023 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej
Zwyrodnienie plamki żółtej. Czy dieta i dobrze dobrane okulary mogą spowolnić rozwój choroby?

Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to najczęściej diagnozowana choroba siatkówki oka. W Polsce dotkniętych jest nią już ponad 1,3 mln osób, a wśród nich 140 tys. cierpi na jej groźniejszą, wysiękową postać. Rozwój choroby spowalnia nie tylko odpowiednia terapia u okulisty. Sprawdź, jak dieta i nowoczesne urządzenia optyczne mogą pomóc osobom chorym na AMD.

Czytaj więcej