Witamina C to inna nazwa kwasu askorbinowego. Ma silne działanie antyoksydacyjne. Wspomaga odporność oraz przemiany białkowe i węglowodanowe. Bierze udział we wchłanianiu tyrozyny – związku chemicznego ważnego dla tarczycy i przysadki mózgowej. Wspiera również syntezę kortykosteroidów – hormonów produkowanych przez korę nadnerczy. Zmniejsza ryzyko krwawienia, wspiera wchłanianie żelaza i działanie leków cytostatycznych oraz przeciwzakrzepowych. Dzięki temu, że ułatwia wchłanianie żelaza, wspomaga syntezę hemoglobiny, zapobiegając niedokrwistości. Zapotrzebowanie na witaminę C rośnie w ciąży.
Zobacz też: Kwas L-askorbinowy – dawkowanie, występowanie, właściwości witaminy C
Witamina C w ciąży – dawkowanie
Zalecane dzienne spożycie witaminy C u dorosłego człowieka to minimum 1 mg/kg masy ciała. U kobiet w ciąży dawkowanie wzrasta do 1,5 mg/kg masy ciała.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków w klasyfikacji leków stosowanych w ciąży, zaliczyła witaminę C do kategorii A. Oznacza to, że żadne badania nie wykazały jej szkodliwego wpływu na płód w pierwszym trymestrze i jego uszkodzenie jest bardzo mało prawdopodobne. Dotyczy to jednak tylko przyjmowania witaminy C w wyżej wymienionych dawkach. Witamina C w większych ilościach mieści się w kategorii C. Znajdują się w niej leki, których szkodliwe działanie na płód zostało wykazane w badaniach na zwierzętach, ale nie potwierdziło go żadne badanie na ludziach. W takich sytuacjach zażywanie leku może powodować pewne minimalne ryzyko, jednak korzyści z jego przyjmowania znacznie je przewyższają.
Niedobór witaminy C w ciąży
Witamina C dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu organizm może łatwo pozbyć się jej nadmiaru przez nerki. Z tego względu u zdrowej osoby jej przedawkowanie jest praktycznie niemożliwe. Jednak przyjmowana w bardzo dużych dawkach może odkładać się w nerkach, przyczyniając się do kamicy nerkowej. Niedobór witaminy C może natomiast powodować niedokrwistość, nadciśnienie tętnicze i osłabienie odporności ciężarnej. Jej brak jest też przyczyną szkorbutu, objawiającego się krwawieniem, zmianami zapalno-martwicowymi dziąseł i wypadaniem zębów.
Gdzie szukać witaminy C? Dowiesz się tego z filmu:
Nadmiar witaminy C w ciąży
Nadmiar witaminy C prawdopodobnie może mieć wpływ na rozwój układu nerwowego płodu. Do takiego wniosku doszli w 2012 r. naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego po przeprowadzeniu badania na świnkach morskich. Na razie zależność ta nie została jednak potwierdzona w żadnym badaniu na ludziach.
Zobacz też: Hiperwitaminoza: objawy i przyczyny nadmiaru witamin A, D, E, C, K i z grupy B
Źródła witaminy C
Witamina C występuje powszechnie w wielu pokarmach, dlatego suplementacja w ciąży rzadko jest konieczna. Znaleźć ją można przede wszystkim w produktach roślinnych; w pokarmach pochodzenia zwierzęcego pojawia się raczej w znikomych ilościach.
Owoce i warzywa zawierające witaminę C:
-
acerola,
- owoce dzikiej róży,
- zielona pietruszka,
- czarna porzeczka,
- brukselka,
- truskawki,
- szpinak,
- owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze),
- kalarepa,
- kapusta,
- kalafior,
- pomidory.
Witamina C jest bardzo wrażliwa na światło i wysokie temperatury. Z tego względu warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Można je ewentualnie krótko gotować w małej ilości wody lub na parze.