Peeling enzymatyczny zalicza się do tak zwanych peelingów chemicznych, działających powierzchniowo. Wnika do głębokości 0,45 mm. W związku z tym jest bezpieczny i można wykonywać go samodzielnie w domu. Stosuje się go w postaci maseczek – nakładając je na skórę i pozostawiając na kilka do kilkunastu minut. Dobry peeling enzymatyczny przynosi takie same (a czasem nawet lepsze) rezultaty, co peeling mechaniczny. Przy okazji jest łagodny dla skóry, bo nie zawiera drobinek ścierających i nie wywołuje podrażnień mechanicznych.
Jak działają peelingi enzymatyczne
Peeling enzymatyczny złuszcza martwy naskórek dzięki zawartości enzymów proteolitycznych (enzymów roślinnych – bromelaniny pozyskiwanej z ananasa i papainy z papai, enzymów syntetycznych – keratoliny lub kompleks enzymatycznych białek z drożdży). Enzymy te charakteryzują się zdolnościami do rozpuszczania białek, z których w dużej mierze składają się martwe komórki skóry. Po nałożeniu na twarz kosmetyku enzymy zaczynają pracę i rozpuszczają warstwę rogową naskórka. Dzięki temu następuje złuszczenie naskórka i oczyszczenie skóry.
Jak przygotować domowy peeling? Dowiesz się tego z naszego filmu
Dodatkowo enzymy stymulują komórki do regeneracji i przyspieszają proces tworzenia się nowych komórek skóry. Dzięki temu skóra staje się gładka i rozjaśniona, a składniki odżywcze zawarte w kosmetykach pielęgnacyjnych mogą szybciej się wchłonąć. Enzymy wnikają także w głąb skóry, oczyszczając pory i usuwając zanieczyszczenia.
Peelingi enzymatyczne mogą też zmniejszać widoczność blizn i przebarwień.
Peeling enzymatyczny do cery trądzikowej, naczynkowej, suchej i wrażliwej
Peelingi enzymatyczne polecane są do każdego typu cery. Świetnie sprawdzą się u osób z cerą zarówno suchą, jak i tłustą. Ponieważ nie zawierają drobinek ścierających i nie rozgrzewają skóry jak peelingi mechaniczne, mogą stosować je także osoby z cerą naczynkową. Ryzyko pojawienia się na powierzchni skóry nowych naczynek znacznie maleje.
Peelingi enzymatyczne polecane są także osobom z wrażliwą skórą, skłonną do podrażnień. Jeśli po zastosowania peelingu mechanicznego na twarzy pojawiają się zaczerwienienia, peeling enzymatyczny może okazać się najlepszym rozwiązaniem.
Osoby borykające się z trądzikiem i pojedynczymi niedoskonałościami w postaci wyprysków, często nie mogą stosować peelingów ze ścierającymi drobinkami – wypryski mogą pękać i obficie się sączyć. I w takich przypadkach ratunkiem staje się peeling enzymatyczny. Polecany jest nawet dla osób z trądzikiem różowatym (o ile lekarz nie zalecił innej kuracji).
Zobacz także: Peeling kawitacyjny – na czym polega, jakie daje rezultaty i kiedy można go stosować
Domowy peeling enzymatyczny
W drogeriach znaleźć można mnóstwo peelingów enzymatycznych np. z owoców tropikalnych. Złuszczanie naskórka enzymami można wykonać także domowymi sposobami. Oto 4 przepisy na naturalny peeling enzymatyczny z wykorzystaniem owoców:
- Peeling ananasowy
Ananas zawiera między innymi witaminy z grupy A, B i C, a także żelazo, fosfor, magnez, cynk, sód, potas wapń czy miedź. Oprócz tego zawiera bromelinę, czyli enzym, który rozpuszcza martwe komórki naskórka. Peeling z ananasa działa więc nie tylko oczyszczająco, ale także odżywczo, wzmacnia naczynia krwionośne i usuwa przebarwienia. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.
Przepis na peeling z ananasa: należy dokładnie zmiksować obrany ze skóry plaster ananasa (o grubości około 3 centymetrów) i łyżeczkę płatków owsianych, a następnie wymieszać ze sobą oba składniki. Otrzymaną maskę nakłada się na twarz na około 5 minut. Należy omijać okolice oczu i ust. Po upływie tego czasu skórę trzeba umyć letnią wodą, a następnie nawilżyć.
- Peeling z papai
Papaja zawiera cenne witaminy z grupy C i E, kwas foliowy, antyoksydanty (argininę, luteinę i likopen) oraz papainę – enzym rozpuszczający białka. Odżywia skórę, chroni przed działanie promieni ultrafioletowych, przyczyna się do regeneracji skóry i zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Działa złuszczająco i oczyszczająco.
Przepis na peeling z papai: łyżeczkę miodu należy zmieszać z rozgniecionym miąższem papai. Maseczkę nakłada się na twarz na około 15 minut (uważając, aby omijać okolice oczu i ust). Po dokładnym umyciu twarzy letnią wodą można ją nawilżać
- Peeling jabłkowy (z octu jabłkowego i jabłka)
Ocet kwas jabłkowy, cytrynowy i mlekowy. Oczyszcza skórę, rozjaśnia ją i wygładza. Dodatkowo zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych, wyrównuje pH skóry i działa bakteriobójczo.
Przepis na peeling z octu jabłkowego: starte jabłko należy delikatnie odsączyć i zmieszać z łyżką octu jabłkowego. Mieszankę nakłada się na 10-15 minut, a następnie spłukuje letnią wodą i nawilża według upodobań.
- Peeling z kiwi
Zawiera bardzo dużą ilość witaminy A, B, C i E, a także żelazo, potas, fosfor, wapń, cynk i magnez. Odżywia skórę, przyczynia się do poprawy nawilżenia, rozjaśnia przebarwienia, działa antyoksydacyjnie. Poza tym zawiera enzymy – aktynidę i papainę, dzięki czemu złuszcza i oczyszcza skórę.
Zobacz także: Rękawica do peelingu – Kessa. Jak używać? Jakie są efekty stosowania?
Przepis na peeling z kiwi: 2 łyżeczki mielonych płatków owsianych, pół łyżeczki miodu i rozgniecione kiwi należy dokładnie ze sobą wymieszać, następnie nałożyć na twarz. Peeling można zmyć letnią wodą po 15 minutach.
Peelingi enzymatyczne są łagodne i zwykle nie wywołują podrażnień. Warto jednak przed nałożeniem peelingu wykonać test na niewielkim fragmencie skóry.