Kobietom w ciąży w wyniku zachodzących w ich organizmie zmian hormonalnych towarzyszą różne zachcianki, zwłaszcza w zakresie jedzenia. Często obserwowanym zjawiskiem jest wzrost apetytu na słodycze. Należy jednak zachować umiar, gdyż nadmiar słodyczy w diecie może negatywnie wpływać na organizm przyszłej matki, jak też jej dziecka.
Apetyt na słodycze w ciąży
Ciąża jest okresem, któremu towarzyszą burzliwe zmiany hormonalne zachodzące w organizmie przyszłej matki. U wielu kobiet pojawiają się niecodzienne potrzeby oraz zachcianki. Popularnym zjawiskiem jest wzrost apetytu na słodycze w ciąży, które zazwyczaj nasila się w drugim trymestrze. Słodycze w ciąży często są sposobem na poprawę humoru i lepsze samopoczucie. Produkty te nie są przeciwwskazane zdrowej kobiecie, jednak należy jeść je z umiarem. Przyszła mama powinna starać się zastąpić słodycze bardziej wartościowymi przekąskami, np. świeżymi lub suszonymi owocami, musami owocowymi czy orzechami. Takie przegryzki w przeciwieństwie do słodyczy są źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, czyli związków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kobiety oraz rozwoju jej dziecka. Alternatywą dla słodyczy może być również domowy kisiel przygotowany na bazie mąki ziemniaczanej, cukru trzcinowego oraz dowolnych owoców, np. malin, truskawek czy jagód. Przyszła mama od czasu do czasu może sięgnąć po coś słodkiego, warto jednak wybierać produkty typu domowe ciastka zbożowe lub z płatków owsianych, domowy biszkopt, keks z bakaliami. Dozwolona jest także gorzka czekolada będąca źródłem magnezu i żelaza - minerałów odgrywających ważną rolę w ciąży. Składniki te zapewniają dobre samopoczucie, prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zapobiegają anemii w ciąży.
Nadmiar słodyczy w diecie przyszłej matki - konsekwencje
Słodycze są bogatym źródłem cukrów prostych, które powodują zwiększenie poziomu glukozy we krwi. W konsekwencji organizm musi wytworzyć większe ilości insuliny, czyli hormonu regulującego stężenie cukru. Za jej produkcję odpowiada trzustka, która przy dużej ilości słodyczy w diecie może zostać nadmiernie obciążona. Wzmożony apetyt na słodycze w ciąży i uleganie zachciankom sprzyja przyrostom masy ciała u kobiety, co stwarza ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości. Zbędne kilogramy u przyszłej matki powodują większe obciążenie kręgosłupa i stawów, a skutkiem są dolegliwości bólowe. Nadwaga w ciąży wiąże się również z narastającym zmęczeniem, problemem obrzęków nóg oraz większą predyspozycją do powstawania żylaków. Nieprawidłowa masa ciała przyszłej matki zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, infekcji układu moczowego, nadciśnienia tętniczego, a także krwawienia z dróg rodnych i porodu przedwczesnego. Ponadto słodycze w ciąży są czynnikiem odpowiedzialnym za próchnicę zębów.
Słodycze w ciąży a waga dziecka
Wzrost apetytu na słodycze w ciąży i ich nadmiar w diecie ma negatywny wpływ nie tylko na organizm przyszłej matki, ale również jej dziecka. Nadmiar słodyczy w diecie i nadwaga u kobiety ciężarnej są czynnikami mogącymi powodować wysoką masę urodzeniową dziecka. Zwiększa ona ryzyko rozwoju otyłości i innych chorób metabolicznych (np. cukrzycy) oraz schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Brak ochoty na słodycze w ciąży
Wzrost apetytu na słodycze w ciąży nie występuje u każdej przyszłej matki. Niekiedy zdarza się, że kobieta obserwuje u siebie całkowicie odwrotne zjawisko, czyli brak ochoty na słodycze w ciąży. Nie jest to powód do zmartwień, gdyż słodycze dostarczają jedynie “pustych” kalorii i są pozbawione wartości odżywczych. U przyszłej mamy zamiast apetytu na słodycze mogą pojawić się inne zachcianki. Do najpopularniejszych należą: wzmożona ochota na ogórki, owoce, mięso, słone potrawy i przekąski, a także na produkty wędzone czy kwaśny smak. Powszechnie panującym przekonaniem jest twierdzenie, że zachcianki są naturalnym sposobem organizmu na dostarczenie mu określonych związków, deficytowych witamin czy składników odżywczych. Wzrost ochoty na owoce może być spowodowany niedoborami witaminy C czy beta karotenu, a ciągłe sięganie po produkty mięsne sugeruje wzmożone zapotrzebowanie organizmu na białko.
Polecamy: Objawy cukrzycy ciążowej, zalecana dieta i normy stężenia glukozy w organizmie
Na czym polega zdrowe odżywianie? Dowiesz się tego z filmu:
Słodycze w cukrzycy ciążowej
Cukrzyca ciążowa wymaga zastosowania odpowiedniego leczenia, w przeciwnym razie może doprowadzić do poważnych powikłań w przebiegu ciąży oraz porodu. Jedną z konsekwencji nieleczonej cukrzycy w ciąży jest makrosomia płodu, czyli nadmierny przyrost masy ciała dziecka, nieadekwatny do wieku płodowego. Ważnym elementem postępowania leczniczego jest dieta, w której powinny dominować produkty o niskim indeksie glikemicznym. Słodycze w cukrzycy ciążowej, podobnie jak inne wysoko przetworzone przekąski znajdują się na liście produktów przeciwwskazanych w jadłospisie przyszłej matki. Z diety eliminuje się ciasta, ciasteczka, czekoladę, batony, słodkie wyroby piekarnicze, miód, cukier, dżemy, a także winogrona, suszone daktyle, rodzynki, słodkie jogurty i serki, chałwę i lody.