Jedzenie słodyczy w ciąży - konsekwencje dla matki i dziecka

Fot. PeopleImages / Getty Images

Wzrost apetytu na słodycze w ciąży nierzadko towarzyszy przyszłym mamom. Nadmiar cukrów prostych w diecie sprzyja nadwadze u kobiety ciężarnej, a jej skutkiem może być wysoka masa urodzeniowa noworodka. U takiego dziecka wzrasta ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Kobietom w ciąży w wyniku zachodzących w ich organizmie zmian hormonalnych towarzyszą różne zachcianki, zwłaszcza w zakresie jedzenia. Często obserwowanym zjawiskiem jest wzrost apetytu na słodycze. Należy jednak zachować umiar, gdyż nadmiar słodyczy w diecie może negatywnie wpływać na organizm przyszłej matki, jak też jej dziecka.

Apetyt na słodycze w ciąży

Ciąża jest okresem, któremu towarzyszą burzliwe zmiany hormonalne zachodzące w organizmie przyszłej matki. U wielu kobiet pojawiają się niecodzienne potrzeby oraz zachcianki. Popularnym zjawiskiem jest wzrost apetytu na słodycze w ciąży, które zazwyczaj nasila się w drugim trymestrze. Słodycze w ciąży często są sposobem na poprawę humoru i lepsze samopoczucie. Produkty te nie są przeciwwskazane zdrowej kobiecie, jednak należy jeść je z umiarem. Przyszła mama powinna starać się zastąpić słodycze bardziej wartościowymi przekąskami, np. świeżymi lub suszonymi owocami, musami owocowymi czy orzechami. Takie przegryzki w przeciwieństwie do słodyczy są źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, czyli związków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kobiety oraz rozwoju jej dziecka. Alternatywą dla słodyczy może być również domowy kisiel przygotowany na bazie mąki ziemniaczanej, cukru trzcinowego oraz dowolnych owoców, np. malin, truskawek czy jagód. Przyszła mama od czasu do czasu może sięgnąć po coś słodkiego, warto jednak wybierać produkty typu domowe ciastka zbożowe lub z płatków owsianych, domowy biszkopt, keks z bakaliami. Dozwolona jest także gorzka czekolada będąca źródłem magnezu i żelaza - minerałów odgrywających ważną rolę w ciąży. Składniki te zapewniają dobre samopoczucie, prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zapobiegają anemii w ciąży.

Nadmiar słodyczy w diecie przyszłej matki - konsekwencje

Słodycze są bogatym źródłem cukrów prostych, które powodują zwiększenie poziomu glukozy we krwi. W konsekwencji organizm musi wytworzyć większe ilości insuliny, czyli hormonu regulującego stężenie cukru. Za jej produkcję odpowiada trzustka, która przy dużej ilości słodyczy w diecie może zostać nadmiernie obciążona. Wzmożony apetyt na słodycze w ciąży i uleganie zachciankom sprzyja przyrostom masy ciała u kobiety, co stwarza ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości. Zbędne kilogramy u przyszłej matki powodują większe obciążenie kręgosłupa i stawów, a skutkiem są dolegliwości bólowe. Nadwaga w ciąży wiąże się również z narastającym zmęczeniem, problemem obrzęków nóg oraz większą predyspozycją do powstawania żylaków. Nieprawidłowa masa ciała przyszłej matki zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, infekcji układu moczowego, nadciśnienia tętniczego, a także krwawienia z dróg rodnych i porodu przedwczesnego. Ponadto słodycze w ciąży są czynnikiem odpowiedzialnym za próchnicę zębów.

Słodycze w ciąży a waga dziecka

Wzrost apetytu na słodycze w ciąży i ich nadmiar w diecie ma negatywny wpływ nie tylko na organizm przyszłej matki, ale również jej dziecka. Nadmiar słodyczy w diecie i nadwaga u kobiety ciężarnej są czynnikami mogącymi powodować wysoką masę urodzeniową dziecka. Zwiększa ona ryzyko rozwoju otyłości i innych chorób metabolicznych (np. cukrzycy) oraz schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Brak ochoty na słodycze w ciąży

Wzrost apetytu na słodycze w ciąży nie występuje u każdej przyszłej matki. Niekiedy zdarza się, że kobieta obserwuje u siebie całkowicie odwrotne zjawisko, czyli brak ochoty na słodycze w ciąży. Nie jest to powód do zmartwień, gdyż słodycze dostarczają jedynie “pustych” kalorii i są pozbawione wartości odżywczych. U przyszłej mamy zamiast apetytu na słodycze mogą pojawić się inne zachcianki. Do najpopularniejszych należą: wzmożona ochota na ogórki, owoce, mięso, słone potrawy i przekąski, a także na produkty wędzone czy kwaśny smak. Powszechnie panującym przekonaniem jest twierdzenie, że zachcianki są naturalnym sposobem organizmu na dostarczenie mu określonych związków, deficytowych witamin czy składników odżywczych. Wzrost ochoty na owoce może być spowodowany niedoborami witaminy C czy beta karotenu, a ciągłe sięganie po produkty mięsne sugeruje wzmożone zapotrzebowanie organizmu na białko.

Polecamy: Objawy cukrzycy ciążowej, zalecana dieta i normy stężenia glukozy w organizmie

Na czym polega zdrowe odżywianie? Dowiesz się tego z filmu: 

Słodycze w cukrzycy ciążowej

Cukrzyca ciążowa wymaga zastosowania odpowiedniego leczenia, w przeciwnym razie może doprowadzić do poważnych powikłań w przebiegu ciąży oraz porodu. Jedną z konsekwencji nieleczonej cukrzycy w ciąży jest makrosomia płodu, czyli nadmierny przyrost masy ciała dziecka, nieadekwatny do wieku płodowego. Ważnym elementem postępowania leczniczego jest dieta, w której powinny dominować produkty o niskim indeksie glikemicznym. Słodycze w cukrzycy ciążowej, podobnie jak inne wysoko przetworzone przekąski znajdują się na liście produktów przeciwwskazanych w jadłospisie przyszłej matki. Z diety eliminuje się ciasta, ciasteczka, czekoladę, batony, słodkie wyroby piekarnicze, miód, cukier, dżemy, a także winogrona, suszone daktyle, rodzynki, słodkie jogurty i serki, chałwę i lody.

Data aktualizacji: 06.12.2018,
Opublikowano: 06.12.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Powstała pierwsza tabletka na depresję poporodową. Kiedy lek trafi na rynek?   

Szacuje się, że z powodu depresji porodowej cierpi 15 proc. kobiet. W walce z tym stanem już niedługo może im pomóc pierwsza na świecie tabletka łagodząca objawy depresji. Co o niej wiadomo i kiedy lek trafi na rynek?

Czytaj więcej
Nudności i wymioty w ciąży? Sprawdź, dlaczego powinnaś o nich powiedzieć lekarzowi podczas wizyty

Problem występowania pierwszych mdłości w ciąży jest często bagatelizowany. Wiele osób uważa je za „obowiązkowe” dolegliwości w ciąży, o których nie warto nawet informować swojego lekarza. Z tego względu niektóre ciężarne podczas wizyty pomijają temat mdłości i wymiotów w ciąży. To błąd – te objawy mogą niekorzystnie wpłynąć na komfort życia oraz mieć poważne konsekwencje dla zdrowia mamy i maluszka.

Czytaj więcej
Badania przed zajściem w ciążę - warto znacznie częściej kontrolować poziom glukozy

Prawidłowy poziomy cukru we krwi jest ważny już  chwili zajścia w ciążę, ponieważ chroni dziecko przed zaburzeniami rozwojowymi. Planując ciążę warto zatem znacznie częściej kontrolować poziom glukozy – przekonują eksperci.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej
Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży? Kiedy się pojawiają?

Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży to pytanie ważne dla kobiet ciężarnych. Monitorowanie ruchów dziecka w brzuchu jest bardzo istotne również w przypadku przenoszonej lub zagrożonej ciąży. W przypadku prawidłowo rozwijającej się ciąży nie jest to konieczne, aczkolwiek większość ginekologów zaleca je jako działanie profilaktyczne.

Czytaj więcej
Zwolnienie lekarskie w ciąży – na jakich zasadach się odbywa?

Zwolnienie lekarskie w ciąży może być wystawione przez ginekologa lub innego specjalistę. Za czas, w którym kobieta nie pracuje, przysługuje jej zasiłek wynoszący 100% miesięcznego wynagrodzenia. Należy pamiętać, że istnieją wyraźne wskazania do zwolnienia lekarskiego w ciąży.

Czytaj więcej
Witaminy w ciąży – które warto brać?

W ciąży organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze, ponieważ w ciele kobiety rozwija się nowy człowiek. Odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta pomaga dostarczyć do organizmu niezbędne składniki mineralne i witaminy, jednak w ciąży może to nie być wystarczające. Według specjalistów w ciąży bardzo duże znaczenie mają między innymi kwas foliowy, witaminy D, kwasy DHA i jod. Z tego artykułu dowiesz się, jakie witaminy w ciąży warto przyjmować.

Czytaj więcej
Dieta eliminacyjna matki karmiącej – na czym polega i jak ją stosować?

Dieta eliminacyjna polega na stopniowym usuwaniu poszczególnych produktów z jadłospisu. Zalecana jest kobietom karmiącym piersią w przypadku podejrzenia, że objawy uczuleniowe występujące u dziecka wynikają z jego nietolerancji pokarmów spożywanych przez matkę.

Czytaj więcej
Krew pępowinowa – czy warto ją pobierać? W jakich sytuacjach może pomóc?

Krew pępowinowa jest pobierana po narodzinach dziecka. Pozostaje w pępowinie i łożysku. Jest ceniona ze względu na bogactwo występujących w niej pierwotnych komórek macierzystych o bardzo dużych zdolnościach do dzielenia się i regeneracji. Może być przechowywana w banku krwi pępowinowej.

Czytaj więcej
BBC: szczepienia przeciwko COVID-19 nie powodują u kobiet niepłodności ani nie grożą poronieniem

Na temat szczepień przeciwko COVID-19 krąży w sieci wiele mitów i nieporozumień; najczęściej powtarzane są twierdzenia, że u kobiet mogą one powodować niepłodność, a w ciąży grożą poronieniem. Nie ma jednak badań sugerujących, że szczepionka przeciwko COVID-19 może gromadzić się w jajnikach, co grozi niepłodnością – stwierdza BBC News, powołując się na nowe badania.

Czytaj więcej